В нощта след местните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско победата

...
В нощта след местните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско победата
Коментари Харесай

ГЕРБ свали политическото си доверие от кмета на Хасково

В нощта след локалните избори ГЕРБ отпразнува с шампанско успеха на Добри Беливанов над управлявалия четири мандата Хасково Георги Иванов, само че единствено две години по-късно се отхвърли от него.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Ромите вървят след ГЕРБ

Ромите в Хасково, Плевен и Пловдив избраха партията на Бойко Борисов на локалните избори
4 ное 2015
Падането на старите кметове

Дългогодишните управници на Хасково, Свищов, Петрич, Добрич и Ботевград се простиха с постовете си
2 ное 2015
Очакваният успех на ГЕРБ

Първият тур на локалните избори затвърждава превъзходството на Бойко Борисов в националната политика, реформаторите резервират резултата си, Българска социалистическа партия върви надолу
25 окт 2015
Изборните интриги в няколко регионални града

Ситуацията преди изборите в Хасково, Пловдив, Варна, Сливен и София
23 окт 2015

Тлеещият от началото на годината спор сред кмета на Хасково Добри Беливанов и партията, която го издигна на поста - ГЕРБ, е на път да получи своята разумна развръзка. Партията на Борисов в Хасково разгласи ръководството на кмета за провалено, той пък трансферира виновността за нерешените проблеми на града на заместниците си.

Така две години откакто ГЕРБ съумя да победи управлявалия четири мандата Хасково и на процедура закрепостен някогашен кмет Георги Иванов, може още веднъж да загуби кметското място в града.

Обвиненията против кмета

Оттеглянето на поддръжката за Беливанов беше предшествано от декларация на локалната партийна конструкция и общинските съветници от ГЕРБ, в която ръководството на кмета беше наречено " провалено ", публикувана на 22 септември, в Деня на независимостта. В документа се изброяват поредност от проблеми на града, с които съгласно ГЕРБ-Хасково Беливанов не се е справил. Сред тях са " липса на каквато и да е самодейност и позиция във връзка замърсяването на питейната вода с уран и разновидностите за излаз от рецесията " ; " цялостен неуспех при зимното снегопочистване " ; " изключителна тромавост в работата на подчинената му администрация " ; " никаква връзка и липса на самодейност при договаряния с вложители ", както и " липса на разговор и бистрота при взимане на решения в ръководството на общината и цялостна изолираност на заместител – кметовете и специалистите ".

От ГЕРБ - Хасково упрекват Беливанов също и в занемареност и предоставяне на обещания, които не са финансово и планово обезпечени като да вземем за пример това за канализация на кв. Болярово, като по този начин той подвеждал хората. " Искахме кмет, който да ръководи умело, заслужено и транспарантно. Добри Беливанов беше подобен. Но очевидно властта и ласкателите го трансфораха в кмета, който ние в никакъв случай не сме желали. За страдание дейностите на Добри Беливанов още от първия ден на ръководството му носят единствено разочарования ", приключва декларацията.

Общински постове

Официално от ГЕРБ признават, че напрежението сред тях и Беливанов е от няколко месеца, само че чашата преляла след прекратяването на състезанията за началници на няколко дирекции и секретар на общината. Мотивът му бил, че против спечелилите претенденти имало възражения по процедурата от отпадналите претенденти. Беливанов счел, че възраженията им са основателни и оповестил конкурсната процедура за незаконосъобразна. Прекратените състезания са за шефове на дирекциите " Администрация и правно-нормативно обслужване ", " Финансово-счетоводни действия и бюджет " и " Икономика и икономически действия, ръководство на общинската благосъстоятелност " в общината.

Конкурсите са анулирани от Беливанов на 21 септември, след което кметът отпътувал в чужбина, а декларацията на ГЕРБ против него беше публикувана на идващия ден. Освен разчистването на фрагменти на партията от общинската администрация от ГЕРБ показват и още една причина за разрива си с кмета - връзките му с хасковския предприемач и някогашен народен представител от 40-ото Народно заседание от обединението Български национален съюз Иван Стаматов, с който съгласно деятели на ГЕРБ от Хасково кметът е в чужбина. Като образец те показват присъединяване на компанията на строителния бизнесмен " Монолит " АД в санирането на панелните блокове в Хасково. Дружеството извършва поръчки за малко над 1 600 000 лева От ГЕРБ Хасково тръдят, че предприемачът стои и зад консорциума " Марсастика ", макар че двете компании в него пловдивската " Монолитстрой " и " Геоком-2000 " нямат директна връзка със Стаматов съгласно системата " Апис ". Консорциумът санира блокове на стойност към 1 700 000 лева

Отговорът на Беливанов

От чужбина Беливанов изпрати писмо до медиите в понеделник. По мотив на изказванията на съпартийците си, че няма позиция за замърсяването на питейната вода той дава отговор, че всичко, което зависи от общината, е направено - извършен е търг за построяването на първия бунар, само че Басейнова дирекция Пловдив към момента не е дала нужните документи за започването на градежа му. Отговорността за снегопочистването Беливанов трансферира на заместниците си Евгени Консулов, Велин Балкански и секретаря на общината Биляна Димитрова, която в средата на май тази година беше уволнена от кмета и месец по-късно възобновена на поста. Тогава Димитрова съобщи, представена от хасковски медии, че уволнението й станало откакто тя показала пред кмета отчет за нарушавания на хора от администрацията. Каза също и, че се употребява с поддръжката на общинските съветници от ГЕРБ.

" Правил съм забележки и на зам.-кметове и на секретаря на общината за закъснение на периоди. Ще диря отговорност за всяко закъснение ", написа Беливанов във връзка обвиняванията в тромавост на администрацията. В писмото си той назовава декларацията на ГЕРБ-Хасково анонимна и споделя, че дава отговор на нея поради съгражданите си, тъй като е мажоритарно определен.

Оставки вместо отговор

Няколко часа след публикуваното в медиите писмо на Беливанов от ГЕРБ дадоха отговор с оставки. Двама от тримата зам.-кметове- Евгени Консулов и Милена Тредафилова подадоха заявките си за овакантяване. Двамата обявиха, че месеци наред общината се занимава с интриги и са в безсилни да вземат решение проблемите на града поради влошена от много време връзка с кмета. А депутатът от ГЕРБ и регионален координатор на партията в Хасково Делян Добрев съобщи, че декларацията не е от " анонимници ", тъй като общинското управление на ГЕРБ и общинските съветници от партията са застанали с имената си. " Имаме самопровъзгласяне за мажоритарно определен кмет, тъй като той не е мажоритарно определен, а е повдигнат от ГЕРБ, като преди този момент два пъти се е явявал на избори и ги е губил ", добави Добрев. Уточни и че от ГЕРБ към момента не са решили дали ще желаят оставката на Беливанов.

Какво следва

От ГЕРБ признават, че даже и да изискат отдръпването на Беливанов, той мъчно може да бъде отхвърлен от поста, в случай че не реши да се отдръпна самичък. Според Закона за локално самоуправление и локална администрация пълномощията на кмет на община могат да се прекратят при трайна неспособност да извършва отговорностите си за повече от шест месеца, при влезнала в действие присъда отнемане от независимост или при определяне на спор на ползи.

От ГЕРБ споделят, че против кмета има инспекция от прокуратурата по сигнали за закупуване на светофар с LED осветяване за 60 хиляди, вместо за към 15 хиляди лева, колкото коства, и екскаватор за 200 000 лева, вместо за 100 хиляди лева, само че и даже да бъдат открити нередности наказването надали ще е отнемане от независимост. А и както Беливанов споделя в писмото си, ръководител на комисията за публичната поръчка за багера е секретарят на общината Биляна Димитрова, която се употребява с доверието на общинските съветници от партията на Борисов.

При всички положения разривът сред ГЕРБ и кмета Беливанов слага и двете страни в комплицирана обстановка. Ако Беливанов реши да остане на поста си, рискува решенията му да бъдат блокирани от съветниците от ГЕРБ, които имат болшинство в хасковския общински съвет. Ако пък реши да се отдръпна, това ще значи, че ще има частични избори за кмет в Хасково и не е несъмнено, че ГЕРБ още веднъж ще ги завоюва. Партията на Борисов може да се окаже в губеща позиция, в случай че в продължение на две години до постоянните локалните избори бъде съпротива на кмета, тъй като не е несъмнено по какъв начин жителите на Хасково ще възприемат държанието им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР