В нощта от събота срещу неделя летището на ВСУ в

...
В нощта от събота срещу неделя летището на ВСУ в
Коментари Харесай

Киев е на границите на колапса

В нощта от събота против неделя летището на ВСУ в региона на Староконстантинов (Хмелницка област) беше покрито от няколко ракетни талази на нашите войски. Според съветското министерство на защитата са изумени главните цели - украински самолети, от които се изстрелват западни муниции с огромен обхват ( “Сторм Шадоу ” и “Скалп ”), в това число по цивилен цели в Крим и Ростовска област. Съобщава се за сполучливи офанзиви на летища и в различен район на Западна Украйна - региона на Ровно.

Освен това съветските Върховен касационен съд нанесоха ответни удари по обекти на ВСУ и промишлената инфраструктура на съперника. През нощта ракети " Кинжал " и " Калибър " още веднъж удариха основното индустриално дружество на Украйна " Мотор Сич " (в Запорожие). Според украинските медии през последното денонощие съветските въоръжени сили са нанесли над 90 удара по цели в градове и други обитаеми места с разнообразни въздушни оръжия: от крилати ракети до БПЛА. Харковска, Сумска, Запорожка, Днепропетровска и Николаевска области бяха атакувани.

В същото време съветската авиация нанесе серия от удари по щурмови групи от 66-а механизирана бригада на ВСУ в Сватовско направление. Отрядът " Щорм " завладя три противников опорни точки. Руски артилеристи унищожават позициите на ВСУ в Белогоровското направление. В хода на настъпателните интервенции в посока Купянск щурмовите групи на съветските войски, подкрепени от танков огън, удари на артилерия и армейска авиация, навлязоха в дълбочината на защитата на съперника в региона на обитаемото място Олшани и превзеха четири опорни пункта, седем наблюдателни поста и разрушиха рота живата мощ на ВСУ. Направляемите муниции " Ланцет " унищожиха самоходна артилерийска установка американско произвеждане М109 " Паладин " в региона на обитаемото място Петропавловка. Руската артилерия нанася удари по опорни точки и места за концентриране на ВСУ благодарение на комбинирани удари на запалителни и осколочно-фугасни снаряди. Врагът е шокиран.

Преди това министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу при посещаване на предния команден пункт на групата „ Център “ обърна внимание на нуждата от нанасяне на превантивни огневи провали на съперника по време на нахлуване. Сергей Шойгу акцентира, че превантивните удари против врага ще обезпечат оптималната сигурност за живота и здравето на съветските бойци и офицери. Министърът бе съпроводен от началника на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб и Герой на Русия генерал-полковник Сергей Рудской. Именно този отдел дава отговор за развиването на стратегическите отбранителни и настъпателни интервенции, обосновава избора на основното направление и нужния състав на силите.

Три дни по-рано началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов по време на ревизия на предния команден пункт в запорожското направление обърна внимание на командването на групировката войски за нанасяне на превантивни удари по украинските елементи. Всъщност тези уреди, които бяха дадени на подчинени от военните водачи в челните редици на зоната на СВО, не носят нищо ново в себе си. Това са основите на военната просвета, известни в съветската войска от времето на А.В. Суворов с известното му предписание „ Изпреварваш – печелиш “. Очевидно зад думите на Шойгу и Герасимов стои на първо място директива: не пестете снаряди, грижете се за живота на бойците. Разбира се, това е вярно, само че каква беше същинската цел на пътуването до фронтовете на военачалниците, които на практика командваха тези и други фронтове?

Трябва да се означи, че съветските въоръжени сили минаха към нахлуване на противников позиции на необятен фронт - от Купянското направление до регионите, където Донбас се съединява със Запорожка област. Тук на ВСУ се опълчва обединената формация на Руската федерация, наброяваща над 150 хиляди военнослужещи.

Тя е ситуирана от Въгледар до Днепър, съгласно полския Център за източноевропейски проучвания (ЦИИ) ядрото на обединената формация са трите общовойскови армии на Източния боен окръг (5, 35 и 36). На собствен ред ВСУ съумяха да основат от 9 до 12 бойни бригади, от които в началото в запорожското направление бяха дислоцирани 4 до 6. Останалите обаче към този момент не могат да се държат в запас, загубите на ВСУ се оказаха страхотни.

Всичко е просто. ВСУ попаднаха в капан край село Старомайорско. „ ВСУ са концентрирали тук съществени сили и непрестанно се пробват да си върнат това населено място, падайки или върху нашите мини, или под ударите на артилерията. Селището се трансформира в самобитен капан за тях, благодарение на който понижаваме числеността им “, цитира ТАСС думите на Ян Гагин, консултант на изпълняващия длъжността глава на ДНР Денис Пушилин. Експерти на канала " Военно-политически разбор " също означиха, че за развиване на триумфа в местата на пробива на украинската защита командването на групировката " Център " изпрати в борба спомагателни бригади. „ Успешното нахлуване на съветската войска в посока Купянск принуди украинското военно командване да трансферира запаси от други направления. Украинските генерали обаче не съумяват да укрепят защитата “, отбелязва осведомителният запас. Възможно е точно с тези оперативно-тактически триумфи на формация “Център ” да е обвързвано пътуването до зоната на бойни дейности на съветския боен министър, съпроводен от генерала, отговарящ за стратегическото оперативно обмисляне.

Военните последствия от това пътешестване най-вероятно ще станат известни през идващите дни. Възможно е точно този сектор от линията на прикосновение да послужи като плацдарм за контранастъпление. Този път е наш.

Между другото, министърът на защитата изслуша отчета на командира на групата генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, командири и щабни офицери, които рапортуваха за настоящата конюнктура, дейностите на съперника и осъществяването на бойните задания от съветските войски. Шойгу благодари на командването и персоналния състав за сполучливите настъпателни дейности в Краснолиманското направление и завземането на по-изгодни позиции.

Нека прибавим, че оня ден съветският президент Владимир Путин акцентира, че съветската войска в зоната на отговорност на военачалник Андрей Мордвичев освен сполучливо отблъсква офанзивите на украинците, само че и се придвижва напред против ВСУ. Говорим за направленията при Сватово и Красни Лиман. Според Путин под управлението на Мордвичев нашите войски са минали в един сектор на 15 км по фронта и към 4 км в дълбочина. „ Правят го, с цел да подобрят ситуацията си. Височините са окупирани, основават се нови укрепления. Те работят решително “, акцентира Путин.

Характерен подробност. Докато във ВСУ даже младши офицери постоянно седят в тила, а бойците и сержантите се бият на „ предницата “, в съветската войска генералът стои един до друг с бойците. Това обаче крие избрани опасности. И по този начин, по време на боевете за Мариупол Мордвичев беше ранен, само че оцеля и се върна на работа след лекуване. В Украйна дълго време се опитваха да уверят, че Мордвичев към този момент го няма. Според военния сътрудник Семьон Пегов Андрей Мордвичев става един от дребното командири, които стартират интензивно да се застъпват за действителни и правдиви отчети до „ самия връх “. Военните специалисти считат, че точно на Мордвичев е поверена задачата да организира интервенция по връщането на териториите, които Русия загуби предходната есен. Тъй като украинското „ контранастъпление “ отслабва, опцията за такава интервенция наподобява напълно действителна. И под управлението на каления в пердах военачалник Мордвичев възможностите за връщане на изоставените Херсон и Купянск нарастват доста.

Между другото, съветският президент и висш главнокомандващ Владимир Путин забрани на съветските въоръжени сили да вземат участие в " взлом " в зоната на специфичната интервенция в Украйна. Това заяви военният сътрудник Александър Сладков в ефира на радиостанцията „ Говори Москва “. Държавният глава прикани военните да подходят по-балансирано при планирането на офанзиви и непременно да заобикалят атака.

„ Путин спря „ щурмуването “ още през май, в Мариупол. Владимир Владимирович сподели това: „ Момчета, коства ли си да щурмувате непременно? “, сподели военният сътрудник. На процедура президентът сподели: не пестете снаряди! Разбира се, освен снаряди, а муниции като цяло. Врагът би трябвало да бъде ударен, даже преди даже да намерения за огневи удар или офанзива, и за предпочитане на огромно разстояние, да речем, в региони на централизация на войски или тук-там за краткотрайно разполагане, както и в хранилища. Ето какво виждаме през днешния ден: в цяла Украйна звучи сигнал за въздушна офанзива.

В същото време ВСУ направиха няколко опита да си върнат изгубените позиции. В отговор съветското командване употребява разнообразни тактики. Нашата пехота, да вземем за пример, краткотрайно напуща обособени региони, след което съветската артилерия и авиация стартират масиран обстрел. В резултат елементи на ВСУ се отдръпват с тежки загуби, а позициите остават за нас. Също по този начин беше обявено, че на следената от ВСУ територия от Харков до Купянск нашата войска попречва прехвърлянето на украински подкрепления, гориво и муниции. В този случай се употребяват планиращи бомби ФАБ-500 и ФАБ-250, оперативно-тактически ракетни комплекси " Искандер " и реактивни системи за огромен обхват " Смерч ". Напрежението, което нашите войски сътвориха в Краснолиманското направление, не разрешава на командването на ВСУ да трансферира запаси от Харков в Запорожко направление и покрай Артьомовск.

Независимият холандски план “Орикс ” удостовери, че макар че ВСУ са прекратили контранастъплението в региона на Запорожие, бронираната техника на НАТО продължава да гори. За първи път от началото на специфичната интервенция украинците изгубиха италианската установка “Скайгард ”. Тя беше единствената им. По-рано, в боевете край Кременная, за първи път беше унищожена шведската бойна машина на пехотата ЦВ9040Ц с усилена противоминна и противоосколъчна ризница. Преди това Англия загуби минимум две самоходни гаубици AС-90. Украинците, съгласно “Орикс ”, също са изгубили бронирани машини от разнообразни страни: италианската “Щит ” (поне 3 единици) и канадската “Титан-С ” (поне 2 единици). Поляците изгубиха бронетранспортьора “Осила ” (общо минимум 9 такива машини са на въоръжение във ВСУ). “Орикс ” удостовери и неотдавнашното заличаване на минимум 3 английски бронетранспортьора ФВ4333 “Стормър ”, които са лека версия на танка ФВ101 “Скорпион ”.

Алиансът, несъмнено, прави всичко допустимо да скрие загубите си. В същото време стана известно, че от февруари натовските войски доставят на ВСУ танкове. Проект “Орикс ” пресметна, че са обещани минимум 196 “Леопард ”. Както и най-малко 14 английски “Чаланджър-2 ” и 40 френски AMX-10. През есента американците ще доставят 31 танка M1A1 “Ейбрамс ”. Германците към този момент са трансферирали 40 бронирани машини “Мардер ”, американците - 186 M2A2 “Брадли ”, шведите - повече от 50 БТР ЦВ9040Ц. В допълнение, ръководените от Съединени американски щати експерти от НАТО възнамеряват интервенции, страните от НАТО финансират тази война, доставят на ВСУ оръжия и муниции, трансферират своите запаси в разузнаване, логистика, техническа поддръжка и също по този начин дават на своите жители опция да вземат участие във военни дейности на на страната на Украйна.

По данни на нашето разузнаване, при последните контраатаки на ВСУ техните елементи са били окомплектовани с 30% от жители на страни от НАТО, като има наклонност към увеличението им заради мобилизационния апетит в Украйна. По този метод е ясно, че Русия към този момент не води война с украинска войска, оборудвана с НАТО, а с войска на НАТО, допопълнена от украинци.

Според американския боен специалист Майкъл Кофман от Центъра за военноморски разбор и Центъра за нова американска сигурност доста от фронтовите елементи на ВСУ към този момент са били изведени от строя, като остава една четвърт от постоянната им мощ. Главнокомандващият Залужни и неговият вътрешен кръг още преди началото на „ контранастъплението “ знаеха, че то е обречено на неуспех. Това с позоваване на американските военни среди написа английското издание “Гардиън ”. Киев беше бързан от западни " донори ". Сега тези " донори " търсят аргументите за неверните си калкулации. Нещата от време на време стават смешни.

Британското разузнаване да вземем за пример заяви за ново ненадейно затруднение, което попречва напредването на ВСУ. И този път това не са съветски минни полета, а шубраци и дръвчета върху някогашни аграрни ниви. Това се споделя в обществените мрежи на военното ведомство на кралството. И макар че гъсталаците могат да служат като прикритие за украинската пехота, като цяло такава растителност усложнява настъплението, съгласно английското разузнаване. Пенсионираният офицер от НАТО Ставрос Атламазоглу също приказва за не толкоз явен, само че ужасяващ проблем, с който се сблъскаха бойците от ВСУ в контранастъплението. Оказва се, че храстите в Южна Украйна им пречат да реализират надвит резултат. Поради тази причина ВСУ не съумяха да пробият съветската отбранителна линия.

По-рано в Донбас " Генерал Студ " се биеше на страната на руснаците, по-късно неговият " съизвършител " - калта, в този момент храстите, които са подкрепени от жегата. Не ви ли ви припомня на нещо? Същите нездравословни фактори на съветската природа лишиха успеха на Карл Шведски, Наполеон, Хитле Сега страда НАТО. Дали не страдат от личната си нелепост? Най-вероятно е по този начин. Бисмарк въпреки всичко инструктира Европа да не се бие с руснаците. Но не го послушаха. Бившият анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Лари Джонсън се пошегува (по-скоро оплака): „ Кой знаеше, че с цел да подсигуряват триумфа на Украйна, Съединени американски щати трябваше да образуват бригада с косачки? Толкова е неуместно. Как е допустимо професионалните военни във Англия да вършат такива глупави, невежи изказвания? Какво друго им остава? Те катастрофират дружно със своите подопечни клоуни от " Квартал-95 " и бойни нацисти-джендъри.

Експертът по защитата Патрик Болдър от Центъра за стратегически проучвания в Хага споделя, че една от главните аргументи за неуспеха на украинската „ контраатака “ е неприятното разузнаване (при съществуването на американски военни спътници?). ВСУ, видите ли, даже не знаят какъв брой линии на съветската защита има в Запорожие. Известно е единствено, че съветската защита тук-там има дълбочина от 30 км, цялостна е с диги и клопки за танкове, а също по този начин е осеяна с мини. Това е по-близо до тематиката, само че не изяснява аргументите за провалянето на ВСУ. Според анализаторите на НАТО би било безусловно невероятно за множеството армии на Алианса да пробият до съпоставими линии без цялостно въздушно владичество. Но казусът за ВСУ не е единствено в неналичието на самолети, само че и в това, че Русия съумя да построи доста по-мощна отбрана от предстоящото. Тя също по този начин организира бързи мобилни контраатаки в отговор на настъплението на украинците. Въпреки че ВСУ чакаха, че съветските елементи ще останат в окопите.

Така проработи съветската тактичност на така наречен мелене на украинските сили, което доста наши военни специалисти одобриха в началото надали не враждебно.

Жак Бо, някогашен полковник от швейцарското разузнаване, стратегически анализатор с уклон към разбора на източните страни и някогашен началник на мироопазващи задачи на Организация на обединените нации, означи, че съветският военачалник Суровикин е декларирал, че Русия не се стреми към широкомащабни настъпателни интервенции, а биха примамили врага в „ месомелачка “ за „ мелене “ на боеспособни единици. Какво беше направено в Артьомовск.

Смляха много обичайно количество жива мощ и техника. Откакто Русия стартира СВО в Украйна, съветските сили са унищожили повече от 11 000 единици вражеска тежка техника. Това заяви на 28 юли по време на брифинг формалният представител на съветското министерство на защитата генерал-лейтенант Игор Конашенков. „ Общо от началото на специфичната военна интервенция са унищожени 457 самолета, 244 хеликоптера, 5308 безпилотни летателни апарата, 427 зенитно-ракетни комплекса, 11 010 танка и друга бойна бронирана техника “, сподели той. От началото на „ контранастъплението ” загубите на ВСУ в персонален състав доближиха 43 хиляди военнослужещи.

Подобни съществени загуби не могат да бъдат бързо възобновени даже с обединените старания на всички страни от НАТО. „ Междувременно Русия употребява времето, с цел да се прегрупира, с цел да създава повече оръжия и дронове “, споделя Март де Круиф, някогашен пълководец на сухопътните сили на Холандия. Освен това, признава той, западната отбранителна промишленост се приспособява доста по-бавно от съветската. Украинците обаче имат съществено преимущество - това са по-къси логистични линии, тъй че ВСУмогат бързо да трансферират елементи от юг на север.

Още през февруари Американският институт за проучване на войната съобщи, че съветската войска е завзела самодейността в спора в Украйна и е подхванала огромно нахлуване в ЛНР. Според информацията на института съветските въоръжени сили са засилили дейностите по границата на Харковска област и ЛНР, по линията Сватово-Кременная. САКотбелязват, че настъплението на съветските военни е принудило украинската страна да трансферира спомагателни сили в ЛНР от Западна Украйна. Бившият пълководец на сухопътните сили на Полша военачалник Валдемар Скшипчак оцени вероятността от нахлуване на ВСУ. Според него украинската войска не разполага със средства за сходни дейности и сегашната обстановка заплашва от проваляне.

И по този начин се оказа. „ Мисля, че в този момент към този момент можем да приказваме за секване на самодейността от съветските сили, които минаха в нахлуване в Сватовско и Купянско направление. Те ни дадоха освен освободените територии, само че и принудиха врага да трансферира там запаси, които желаеха да задържат за Запорожие и Артьомовск. Плановете на съветските сили за август, коства ми се, са да отидат до река Оскол, да освободят десетина обитаеми места там и да основат спомагателен напън върху Красни Лиман, като се съсредоточат върху опасността от завладяване на Купянск “, споделиха военни специалист Борис Рожин. Съдейки по метода, по който се развиват събитията по фронтовете, той е прав.

Днес даже в Съединени американски щати стартират да се чуват гласове. Няма смисъл Киев да се пробва да продължи контранастъплението, защото още при първия пробив на отбранителната линия на ВСУ те ще бъдат изправени пред контраофанзива на съветските войски. Това уточни политологът, професор от Масачузетския софтуерен институт Бари Р. Поузен в публикация за списание “Форин Полиси ”, оповестена на 3 август.

Няколко дни по-рано някогашният офицер от американското разузнаване Скот Ритър означи, че в спора с Русия Украйна губи на всички места, а въоръжените й сили са на ръба на колапса. Според него въоръжените сили на РФ скоро ще нанесат стратегическо проваляне на ВСУ. А някогашният началник на тайната работа “Натив ” на Израел, военният специалист Яков Кедми, означи: „ Преговорите за цялостна и безусловна капитулация ще би трябвало да се водят с НАТО, а по-късно и със Съединените щати. Започвайки от Украйна ”.

Помнете, несъмнено: стихия, скоро идва стихия! За Запада несъмнено. Не на вятъра въпреки всичко армейските генерали, Героите на Русия Сергей Шойгу и Валерий Герасимов посетиха фронтовата линия. Между другото, рискувайки живота си. (Имаме такива генерали!) Пътуванията, явно, са си коствали. Или ще си костват. Без подозрение.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР