В нощта на четвъртък 19-годишно момиче е пребито от полицаи

...
В нощта на четвъртък 19-годишно момиче е пребито от полицаи
Коментари Харесай

Като по сценарий, или ретроспекция на една кървава нощ

В нощта на четвъртък 19-годишно момиче е пребито от служители на реда с маски в центъра на София. 15-годишно момче е повалено на земята и задържано, единствено тъй като има неприятния шанс да бъде на неверното място в неверния миг. Друг млад мъж, който инцидентно минава през ул. “Гурко ”, твърди, че е атакуван от към 30 униформени чиновници, които го постановат с палка и му избиват три зъба. За Министерство на вътрешните работи тези случаи за момента са единствено част от една добре “свършена ” работа.

Поне такова усещане оставят думите на вътрешния министър Калин Стоянов във връзка митинга на футболни почитатели в столицата, които желаеха оставката на управлението на Българския футболен съюз (БФС).

В медийното пространство се появяват от ден на ден случаи за непозволени дейности на органите на реда, които елементарно могат да се дефинират като произвол. Те са ориентирани освен към протестиращи, само че и към инцидентни жители и даже публицисти, отразяващи митинга. А " местопрестъпленията ", в които основни настоящи лица са представители на органите на реда, се простират на километри от стадион " Васил Левски ".

В понеделник сутринта се разбра за случая на 19-годишното момиче, което е било на митинга против БФС в четвъртък. Тя е бита от четирима служители на реда, като един я държи за косата, до момента в който различен я удря в корема. Оповести го юрист Полина Велчева, която пази част от ранените протестиращи. Насилието против момичето продължава и когато то е отведено в полицейския сектор, където един от чиновници я заплашва, че “ще я качи на четвърти етаж, с цел да я смачка ”.

Данни за полицейски произвол има и от заведението на ъгъла на Спортната палата, където служителите на реда просто нахлуват, и без да желаят документ за идентичност, стартират да удрят с палки клиентите там. Част от протичащото се е снимано на видеоклип в обществените мрежи, на който се вижда по какъв начин униформени мъже ритат хора, повалени на земята. Много от нас го видяха и онлайн посредством стрийма на Дарик радио.

Според личния състав в заведението полицията е влезнала и без пояснение е почнала да бие посетителите там, като в това число е чупела инвентара, написа изданието “Дневник ”. Твърди се, че има потърпевши и маджарски почитатели, които са гледали мача в бара.

Под палката на полицейския произвол попадат и редица публицисти.

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) оповестява за сигнали на най-малко девет представители на медиите, против които полицията непозволено и нелегално е упражнила мощ. Част от случаите се виждат в записите онлайн от митинга в съответните медии. Други наши сътрудници избраха да останат анонимни и да си останат със загатна от визитата в " Пирогов ", без да дават публичност.

Всички от тях са създали опит да се легитимират с журналистически карти, единствено че, явно, инструкциите в този ден са били други.

" Нивото на принуждение беше предстоящо, в прочут смисъл побутвано. В противоположен случай нямаше да направи усещане. ", разяснява Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) пред Nova News.

Самият Център също поразтресе страната единствено преди няколко дни, когато, в синхрон с " Политико " - основано в Брюксел немско издание, разгласи България за спонсор на Путин поради дерогацията на " Лукойл Нефтохим ". Едва след среща с премиера Николай Денков се разбра, че данните на специалистите от ЦИД за горивата, който " Лукойл " вероятно нерегламентирано изнася за трети страни, може би не са толкоз правилни.

Извън побоя и размириците, дестабилизирането на страната стартира от ден на ден да наподобява на поредна политика. Горе-долу от началото на мандата на Николай Денков под прозорците на властта, нагледно казано, се изредиха синдикати, зърнари, енергетици, миньори, обособени гилдии. За да се стигне до събитията, предизвикани значително от самия Български футболен съюз (БФС).

Според Калин Стоянов Министерство на вътрешните работи “колективно се е справило ” с цялата обстановка към митинга:

" В тази съответна обстановка Министерство на вътрешните работи групово се оправи, само че има самостоятелни случаи [на служители], които са надвишили своите права ", сподели той в изявление пред Nova.

Докато безредните и кървави подиуми се разиграват в центъра на София и се излъчват онлайн в обществените мрежи, министърът гледа напълно други – безусловно, тъй като е на кино. В нощта на митингите Стоянов се оказва на премиерата на българския филм “Уроците на Блага ”, на който ведомството е съветник.

Може би единствено изпреварващата реакция на водачите на Продължаваме Промяната - Демократична България от сутринта след нощта на полицейския произвол, които по едно и също време желаеха оставката на министъра на вътрешните работи, предотврати различен сюжет.

Още преди да знаем какво ще се случи представителят на невидимата власт Делян Пеевски предсказа, че ни чака " нощта на знаците ". Към времето на изричането на тези думи Народното събрание беше разграничен сред два вота на съмнение - един несполучлив - заради липса на кворум и различен - иден.

Провалът на Министерство на вътрешните работи, което се гордее най-много с това, че не се е стигнало до жертви - отново по Калин Стоянов, все едно би било обикновено противоположното, извади по доста очевиден метод нещо, което всички знаем. А точно, че макар повече експертния си и по-малко политическия си темперамент, кабинетът Денков не е напълно негов. Въпросът е чий е?

Защита за Калин Стоянов беше, с изключение на умилителна, и просветляваща.

Първа беше депутатката от ГЕРБ Деница Сачева, която в стремежа си да оправдае неадекватността на министъра, разгласи българското предложение за " Оскар " - " Уроците на Блага " за документален филм, а аления килим на " Киномания " за работно събитие. След това се добави и Борисов, който в понеделник от Дулово отсече, че " в случай че има оставка на вътрешния министър, би трябвало да си отиде и Николай Денков ".

За да се стигне до провъзгласения от " 24 часа " за идващ водач на Движение за права и свободи - Делян Пеевски, който изрази своята " цялостна поддръжка " към дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. И освен това - отхвърли поддръжката на партията си за анкетна комисия в Народното събрание, която да проверява полицейското принуждение.

 Снимки от митинга в София против БФС
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР