В нощта на 9-ти срещу 10 -ти ноември 1938 г.

...
В нощта на 9-ти срещу 10 -ти ноември 1938 г.
Коментари Харесай

9 ноември 1938 г. Погромът на Кристалната нощ

В нощта на 9-ти против 10 -ти ноември 1938 година е погромът на Кристалната нощ. Той е първият сигнал за това, което чака човечеството. За страдание е доказателство и какъв брой сляпа е била тогава Европа.

„ Кристалната нощ” е грижливо премислена и планувана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, въз основата на които нацистите основават фамозните институти за расова непорочност.

Убити са 90 евреи, задържани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на интернационалната общественост на погромите против евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. „ Кристалната нощ” е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За страдание, проявената от тях наивност не им дава опция да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обединена под лозунга на Хитлер „ Европа без евреи! “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР