В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в

...
В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в
Коментари Харесай

85 години от Кристалната нощ

В нощта на 9 против 10 ноември 1938 година в Берлин и в други огромни градове в Германия е осъществен фашистки разгром, така наречен Кристална нощ. Еврейските магазини са разграбени и унищожени, а десетки синагоги опожарени. Блещукащите части стъкло по улиците от разрушените витрини на еврейските магазини дават името " Кристална нощ ", напомня Българска телеграфна агенция, която прави ретроспекция на събитията.

Погромът е сбъднат по персонална заповед на Адолф Хитлер при организационното присъединяване на Паул Гьобелс и Хайнрих Химлер и е показан като бурен израз на националния яд. Поводът е убийството на 7 ноември 1938 година на консултант на немския дипломат във Франция Ернст декор Рат от 17-годишен юноша от еврейски генезис.

Убити са 91 души, към 20 000 души са изпратени в концентрационни лагери. Разрушени са към 280 синагоги и 815 еврейски магазини.

Ето какво оповестява Българска телеграфна агенция в бюлетина си тогава:

Париж, 7 ноември 1938 година /Хавас/ Един чужденец проникна тая заран в немското посолство в бюрото на третия секретар на легацията, против който стреля два пъти с револвер. Един патрон прониза рамото на секретаря, а другият попадна в региона на черния дроб. Пострадалият бе пренесен в една клиника. Според немското посолство въпросният чужденец бил полски гражданин с паспорт, публикуван от полското генерално консулство в Париж. От немското посолство декларират, че килърът е изцяло вменяем и наподобява, че бил маниак. Запитан, той декларирал, че желал да отмъсти за своите едноверци евреи, изгонени от Германия.

Берлин, 10 ноември 1938 година /Хавас/ В западния квартал в Берлин, Вилмерсдорф, синагогата на " Принц Регентщрасе " е в пламъци. Пожарникарите се пробват да лимитират пожара и да запазят един прилежащ дрехарски магазин. Голямо голям брой е събрано пред пожара. Голям брой лица работят, с цел да опразнят магазина от стоките.

Берлин, 10 ноември 1938 година /ГТА/ Новината за гибелта на младия немски посланик в Париж аргументи в цяла Германия най-дълбоко отвращение и сътвори огромно възбуждение по повод активността на евреите. В доста немски градове станаха противоеврейски митинги. В множеството от градовете, където има еврейски синагоги, тълпата ги опожари. Пожарникарите в съвсем всички случаи можаха единствено да попречат на запалването на прилежащите сгради. Прозорците на магазините, принадлежащи на евреи в съвсем всички градове на Райха, бяха счупени. Има също еврейски магазини, които са били опожарени. На " Курфюрстендам " огромна улица в

Берлин, както и в другите квартали в столицата еврейските магазини бяха разрушени.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР