В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е

...
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е
Коментари Харесай

ПРОТИВОРЕЧИВА ДАТА: Навършват се 78 години от 9.IX.1944 г.

В нощта на 8 против 9 септември 1944 година е свалено държавното управление на Константин Муравиев и на власт идва държавно управление на Отечествения фронт, отпред с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България благодарение на силите на Трети украински фронт на Червената войска. След тази дата настава огромна политическа, икономическа и обществена смяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в руската сфера на въздействие.

В 06:25 ч. на 9 септември Кимон Георгиев прочита по радиото авансово готова Прокламация към българския народ и афишира състава на новия кабинет. Малко по-късно при него са доведени от Чамкория регентите принц Кирил и Никола Михов, а третият регент Богдан Филов е в провинцията. Те подписват декрет за назначение на държавното управление, след което са задържани. Сред първите стъпки на държавното управление е да назначи лоялни офицери на основните постове в армията. Цялата Българска войска поддържа преврата и се афишира в услуга на новата власт.

На 12 септември Георгиев държи тирада пред радио " София ", в нея той оповестява за активността на държавното управление през първите 48 часа след преврата.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР