В нощта на 4 май Станислав Шушкевич, първият държавен глава

...
В нощта на 4 май Станислав Шушкевич, първият държавен глава
Коментари Харесай

Почина ръководителят на Беларус, подписал споразумението за разпадането на СССР

В нощта на 4 май Станислав Шушкевич, първият държавен глава на самостоятелна Република Беларус, умря в Минск на 87-годишна възраст, заяви BBC Russia. В края на април той се разболя от COVID-19.

През 1991-1994 година Станислав Шушкевич оглавява Върховния съвет на Беларус. Като глава на републиката, дружно с министър-председателя Вячеслав Кебич, той подписва Беловежките съглашения, с които се поставя завършек на съществуването на Съюз на съветските социалистически републики.

Шушкевич постоянно е твърдял, че разпадането на Съюз на съветските социалистически републики е неизбежно, а подписването на Беловежките съглашения избавя Съветската империя от „ югославската версия “.

Участва в първите президентски избори, заема четвърто място след Александър Лукашенко, Вячеслав Кебич и водача на „ Беларуския национален фронт “ Зянон Позняк. На първия тур за него гласоподават към 10% от гласоподавателите.

В новите учебници по история на Беларус за 11-и клас не се загатва за първия водач на страната след разпадането на Съветския съюз Станислав Шушкевич. След президентските избори през 2020 година, които провокираха най-масовите митинги в историята на Беларус, той остро подлага на критика настоящия държавен глава Александър Лукашенко.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР