В нощта на 30 септември 1938 г. в Мюнхен са

...
В нощта на 30 септември 1938 г. в Мюнхен са
Коментари Харесай

Когато Хитлер откъсна Судетската област

 Когато-Хитлер-откъсна-Судетската-област

В нощта на 30 септември 1938 година в Мюнхен са подписани документите за прехвърлянето на Судетската област на Чехословакия, обитаема с 90% етнически германци, на Германия.

Пропагандата убеждава судетските немци, че са под игото на славянското население на Чехословакия и че би трябвало интензивно да упорстват за обединяване с Германия. През февруари 1938 година Хитлер подрежда на Райхстага „ да обърне внимание на ужасяващите условия на живот на немските братя в Чехословакия “ и единствено след шест месеца той към този момент жъне плодовете от това внимание.

Подписите върху Мюнхенското съглашение са положени от министър-председателите на Англия Невил Чембърлейн, на Франция – Едуард Даладие, на Италия – Бенито Мусолини и немския райхсканцлер Адолф Хитлер.

Чехословашките представители не били позволени да разискват този контракт. Известно е, че Чембърлейн и Даладие одобряват изискванията на Хитлер и взаимно оказват напън върху чехословашкото държавно управление. В резултат на това президентът на Чехословакия Едвард Бенеш без единодушието на Народното събрание приема за осъществяване мюнхенския диктат, а на 5 октомври подава оставка и напуща страната.

Връщайки се от Бавария в Лондон, на слизане от самолета Чембърлейн споделя: „ Донесох мир на нашето потомство “. Даладие към този момент бил посрещнат на летището от голяма навалица, която скандирала: „ Да живее Даладие! Да живее света! “

Чърчил прави оценка резултатите от Мюнхен по напълно друг метод:

„ Трябваше да избирате сред войната и позора. Избрахте позора, само че ще получите и войната!

Приветствайки Чембърлейн в Камарата на общините, Чърчил споделил навъсено: „ Не мислете, че това е краят. Това е единствено началото на разплатата. Това е първата глътка. Първото предчувстване на онази горчива чаша, която ще ни се сервира година след година “.

На фотографията – судетски немци разрушават чехословашки граничен дирек. 

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР