В нощта на 24 февруари руският президент Владимир Путин в

...
В нощта на 24 февруари руският президент Владимир Путин в
Коментари Харесай

За хода на специалната военна операция на руските въоръжени сили

В нощта на 24 февруари съветският президент Владимир Путин в послание към руснаците разгласи, че е взел решение за специфична военна интервенция в Донбас.

„ Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни дейности. Народните републики на Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в сходство с член 51, част 7 от Устава на Организация на обединените нации, със глобата на Съвета на федерацията и в осъществяване на договорите за другарство и взаимопомощ с ДНР и ЛНР, утвърдени от Федералното заседание, взех решение да организират специфична военна интервенция ", сподели президентът.

Путин акцентира, че проектите на Русия не включват окупацията на Украйна. Москва ще се стреми към нейната „ демилитаризация и денацификация, както и изправяне пред правораздаването на причинителите на голям брой кървави закононарушения против цивилни, в това число жители на Руската федерация “.

През последните седмици обстановката в Донбас се нажежи: Киев концентрира мощна военна формация на линията на прикосновение и постоянно обстрелва територията на ДНР и ЛНР, употребявайки неразрешена техника. Републиките започнаха евакуацията на дами, деца и старци в съветските градове, а също по този начин оповестиха обща готовност.

След началото на специфичната интервенция съветските въоръжени сили поеха контрола над границата с Украйна. Министерството на защитата на Русия заяви, че „ военнослужещите от граничната работа на Украйна не оказват никаква опозиция на съветските елементи. Системите за противовъздушна защита на въоръжените сили на Украйна са смазани. Военната инфраструктура на авиобазите на въоръжените сили на Украйна е изведена от строя”.В същото време военните гранични служби на Украйна „ не оказват никаква опозиция “.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски във видео, оповестено в канала му в “Телеграм”, разгласи въвеждането на военно състояние в цяла Украйна. Той прикани жителите да запазят успокоение и да си стоят вкъщи, само че не извърши обещанието си да приказва на всеки час и изчезна. Според някои сведения той е избягал от Киев.

Обърканият началник на Николаевския авиоклуб Дмитрий Филоненко разгласява видео в мрежата, на което сподели пистата на военното летище “Кулбакино”, разрушена от съветски ракети.

“Ройтерс”, базирайки се на украински медии, оповестява, че " военните командни пунктове в Киев и Харков са били подложени на ракетни офанзиви ". В 10:00 московско време в мрежите бяха оповестени видеоклипове на съветски танкове в региона на Харков, горяща украинска военноморска база край Одеса, мощен гърмеж във боен склад в Калиновка, край Виница и военна част в Бровари покрай Киев. Видеокамери на украинската гранична работа са снимали прекосяването на съветска военна техника през границата с Крим.

Военният сътрудник Владлен Татарски написа, че в региона на Суми са влезнали съветски танкове. Съобщава се за началото на интервенцията на съветските войски от страната на Приднестровието.

Имаше видеоклипове, потвърждаващи началото на борбите за Харков. Действащият кмет на Харков на фона на реклама в цветовете на съветското знаме прикани жителите на града на съветски език с апел да си останат вкъщи, без да споделят нищо неприятно против Русия и съветската войска.

Кореспондентът на Си-Ен-Ен Пол Мърфи заяви, че в 6:48 ч. локално време колона с военна техника е влезнала в Украйна от територията на Беларус през граничния пункт сред Сенковка (Украйна) и Веселовка (Беларус). Публикувани онлайн видеоклипове демонстрират танкове, бойни машини на пехотата и реактивни огнехвъргачки “Солнцепек” с характерен знак - бял кръг, които минават Граничен контролно-пропусквателен пункт и се насочват към Киев. Украинската гранична работа твърди, че съветските въоръжени сили са атакували границата с Беларус с поддръжката на белоруската войска.

Подразделения и военнослужещи от украинската войска всеобщо напущат позициите си, хвърляйки оръжие, заяви съветското министерство на защитата, базирайки се на данни от разузнаването. Руското военно ведомство акцентира, че позициите на подразделенията на украинската войска, които са поставили оръжие, не са обект на удари.

Жителите на Киев напущат града. Пътищата са задръстени с излизащи от града коли. Дълги колони коли се следят на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Паланка” на изхода на страната към Молдова.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин оповестява, че щабът на украинската специфична интервенция в Донбас е на процедура погубен от националната милиция на републиката. Селищата Щастие и Станица Луганска попадат под контрола на силите на Луганската национална република. Официалният представител на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин отбелязва, че украинските военнослужещи търпят загуби и упорстват за отваряне на филантропични коридори. Басурин добави, че Донецк ще обезпечи кулоар за обкръжените военни, в случай че те непринудено предадат оръжията си.

Народната милиция на ЛНР оповестява, че два дрона “Байрактар” на украинските въоръжени сили са свалени покрай село Щастие. Военният сътрудник Александър Коц, който се намира в Николаевка, Луганска област, сподели, че през нощта, пресичайки Северски Донец, ротна тактическа група на въоръжените сили на Украйна се е пробвала да влезе в това населено място, само че е била разрушена и отблъсната от националната милиция.

Министерството на вътрешните работи на Украйна оповестява, че „ в Луганска област колони от съветски танкове влязоха в рамките на Красная Таловка, Меловое и Городище “. Имаше видеоклипове с съветски системи за противовъздушна защита ТОР в Геническ, Херсонска област. Руски танкове са влезнали в Нова Каховка, Херсонска област, съветският байрак е повдигнат на постройката на градската администрация. Съобщава се, че Каховската Водноелектрическа централа е попаднала под контрола на съветските въоръжени сили. Нямало е опозиция, знамето на Украйна е отстранено.

Държавната гранична работа на Украйна разгласява апел на съветските въоръжени сили към украинската страна с искане да сложат оръжие на остров Змейни в Черно море.

Щабът на 72-ри център за осведомителни и психически интервенции на въоръжените сили на Украйна в Киев гори.

Известният боен специалист Владислав Лобаев написа, че още първият метод към задачите на стратегическата авиация приключват съществуването на военни летища и самолети върху тях. „ Противовъздушна отбрана на някогашна Украйна пострада доста. Целите за ракетни и въздушни удари включват и Западна Украйна, което демонстрира дълбочината на интервенцията - цялата територия на страната ".

Към момента може да се установи, че съветските въоръжени сили от няколко направления – Харков, Киев, Суми, Херсон – са минали границата на Украйна и са почнали концентрично нахлуване надълбоко в страната в сближаващи се направления. Черноморският флот унищожи украинския флот и военноморската база в Очаков.

Украинските граничари не оказаха опозиция на съветските войски, пропуснаха ги и продължиха да работят както нормално. Военни формирования на киевския режим оказват опозиция в Мариупол и Харков. Тези градове са обкръжени, съветските войски влизат в тях на дребни групи.

На юг беше високомерен водноелектрическият комплекс Каховка и беше деблокиран Кримският канал. Групировката на въоръжените сили на РФ продължава настъплението си в Херсонска област, въоръжените сили на Украйна се отдръпват, изоставяйки оръжията си.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР