В нощта на 13 срещу 14 януари е пернишката Сурва.

...
В нощта на 13 срещу 14 януари е пернишката Сурва.
Коментари Харесай

Започва пернишката Сурва

В нощта на 13 против 14 януари е пернишката Сурва. Празникът, който стартира довечера ще продължи и през утрешния ден. Заради силата и непреходността на традицията, обичаят е вписан в представителния лист на ЮНЕСКО за нематериалното културно завещание на човечеството.

Хлопатари и чанове ще огласят довечера пернишките села. Надянали страшни маски и ликове, опасали тежки пояси със звънци сурвакари ще играят край ритуалните огньове и ще благославят земята и хората за по- добър живот, а вратите на всяка къща ще бъдат необятно отворени, с цел да посрещнат сурвакарските дружини. Празникът е най- чаканият и най- ревниво защитаван в района, излъчен от татко на наследник.

" От хилядолетия е жив обичаят Сурва и в него вземат участие няколко хиляди души. Всеки от тези няколко хиляди подготвя своята маска самичък и по този начин крайният резултат е едно неповторимо явление- няколко хиляди творби на националното приложно изкуство. Това в действителност е знамение невиждано в света ", споделя етнографът Цветана Манова, която взе участие в подготовката на кандидатурите на обичая Сурова за вписването му в националната и международната листа на нематериалното културно завещание.

Всяка година маските и костюмите се обновяват, а звънците стават все по тежки. Маскират се и дребни и остарели, и мъже и дами. Всички закърмени със Сурва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР