В никакъв случай не може да се твърди, че слабостите

...
В никакъв случай не може да се твърди, че слабостите
Коментари Харесай

Ай Би ЕС: Скандалът с митниците е медийна истерия заради корпоративни интереси

В никакъв случай не може да се твърди, че слабостите в контролната система заплашват финансовата и икономическа сигурност на страната, споделя Горан Ангелов, шеф на Ай Би Ес България

© Анелия Николова Още по тематиката
Исканият от Българска социалистическа партия избор сподели проблемите в акцизната система на митниците

Повечето нередности са отстранени, само че три основни минуса не са
22 яну 2018
Електронно ръководство в края на тунела

С приемането на Закона за електронно ръководство по-важните предпоставки ще са налице, само че резултатите ще се видят след години
10 юни 2016 Документ " Станахме очевидци на медийна нервност, която бе подклаждана от спекулативни изказвания на избрани лица ". Това твърди в мнение, разпратено до медиите, шефът на Ай Би Европейски Съюз България и представляващ консорциума, построил системата БАЦИС в митниците, Горан Ангелов. Според него " опитите за компрометиране в общественото пространство на една от основните осведомителни системи в страната могат да извършват само частни корпоративни ползи. Тези опити очевидно се вършат и с вярата за добиване на голословни политически дивиденти ". Той обаче не сочи съответно кои са забърканите частни ползи.
БАЦИС е абревиатура на Българска акцизна централизирана осведомителна система за надзор на акцизните артикули, в която се подава информация за горивата от инсталираните в данъчните хранилища измервателни уреди посредством така наречен интегриращи информационни устройства за наблюдаване и надзор (ИКУНК). Проблемите в системата станаха забележими, откакто Българска социалистическа партия включи тематиката в претекстовете за претенции избор на съмнение против държавното управление за несправяне с битката с корупцията. Социалистите се впечатлиха от конфиденциален отчет на ДАНС, направен през юли 2016 година след сигнал от Българската петролна и газова асоциация от 2015 година Изпълнителният шеф на асоцоиацията Андрей Делчев обществено описа за част от пробойните, които съгласно него съществуват в системата.

След като Българска социалистическа партия оповести за съществуването на отчета, по гледище на ГЕРБ той беше стремително разкрит, а министърът на финансите Владислав Горанов, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, основният прокурор Сотир Цацаров и шефът на митниците Георги Костов бяха изслушани от депутатите в две комисии. Следващата седмица Българска социалистическа партия ще изиска в Народното събрание да се сътвори анкетна комисия по случая. " Докладът към този момент е обществен и е време спекулациите да бъдат прекъснати и обществото да научи истината ", включва се задочно в полемиката и Горан Ангелов. Той споделя какво тъкмо е направил консорциумът сред Ай Би Ес и унгарската " Айдом ", а и се стопира на деветте точки, в които чиновниците на ДАНС намират проблем.

От отчета на организацията за национална сигурност излиза наяве, че всички ИКУНК устройства (в към 340 точки в цялата страна - данъчни хранилища и други места) са налични отдалечено от чиновници на митницата с една и съща слаба ключова дума, операционната система на тези точки е Ubuntu в четири разнообразни версии и не се актуализира, компютърът, от който се реализира достъпът, пък е с Windows XP, на който има качени Skype и ICQ, както и информация за паролата на ИКУНК устройствата, имената на притежателя на данъчния склад и местоположението му, няма и лог файлове и други Служители на митниците пък съобщили, че за три дни през април 2016 година към 33 броя ИКУНК " не са функционирали по неизяснени все още аргументи в разнообразни данъчни хранилища в страната ". " Липсва детайлна информация дали миналите през време на нефункционирането на ИКУНК акцизни артикули са регистрирани по открития ред ", написа в отчета. Един от сериозните заключения на ДАНС е че " съществуват условия за основаване на опасност за финансовата и икономическата сигурност на страната заради съществуване на опция за манипулиране на количеството артикули, подлежащи на акцизно облагане ".

" В никакъв случай не може да се твърди, че тези недостатъци заплашват финансовата и икономическа сигурност на страната ", отвръща Ангелов.
Какво настояват от Ай Би Ес България " Основна цел на построяването на БАЦИС бе да се осъществят измененията в Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС), влизащи в действие от 1 април 2013 година, с които се вкарва наложителното обявление по електронен път на всеки акцизен данъчен документ (е-АДД). С този документ се освобождават стоките за ползване от данъчните хранилища. Именно в този документ икономическият оператор заявява съответните артикули и си самоначислява съответните акцизни такси. Процесът е подобен на начисляването на Данък добавена стойност върху данъчните фактури, като разликата е, че от 1 април 2013 година издаването на всяка акцизна данъчна фактура действително става централизирано от сървърите на организация " Митници ", споделя Ангелов " Договорът ни беше обвързван с надграждане и интеграция на три към този момент съществуващи осведомителни системи, работещи в организация " Митници " - СУА (Система за ръководство на акцизите на национално ниво), EMCS (система за надзор на придвижването на артикули в режим отсрочено заплащане на акциза в ЕС) и Информационна система " Измервателни устройства ". Към последната са свързани така наречен ИКУНК-и. В поръчката на консорциума е и построяването на система " Контрол на горивата " към Национална агенция за приходите. " За задачата бе належащо всяко записано в организация " Митници " е-АДД за петролни артикули, както и всяка декларация за импорт за същите от Българската Интегрирана Митническа Информационна Система (БИМИС), да се репликират в близо до действително време от организация " Митници " в системата на Национална агенция за приходите ". Към Национална агенция за приходите всички търговци на горива са длъжни да заявяват всяка комерсиална договорка и да записват всяко приемане на горива. Така информацията се засича - данни има в митниците и в организацията по приходите, получена от бензиностанциите. Управителят на Ай Би Ес се стопира в детайли и на деветте констатации за недостатъци в системата. Някои от тях, като използването на еднакъв администраторски акаунт за всички ИКУНК-и, " може и да се класифицира като неточност от страна на сътрудниците от организация " Митници ", само че мъчно може да се дефинира като опасност за националната сигурност ", споделя Ангелов. Що се отнася до качените Skype и ICQ на един от компютрите в централата на митниците, коментарът е следният - " съгласни сме, че в тази ситуация служителят на организация " Митници ", ползващ тази работна станция, е нарушил положителните практики в осведомителната сигурност, само че определянето му като опасност за националната сигурност е прекомерно пресилено ". От компанията отхвърлят изказванието, че не е имало лог файлове. " Лог файлове се подържат във всеки ИКУНК и на равнище оперативна система, и на равнище развой. В противоположен случай поддръжката на работоспособността на ИКУНК би била невъзможна ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР