В Нигерия скръбта се разлива по улиците заради смъртта на звездата на Afrobeats Mohbad

...
Лагос, Нигерия – В четвъртък вечерта стотици млади нигерийци в
Коментари Харесай

Лагос, Нигерия – В четвъртък вечерта стотици млади нигерийци в бели ризи се събраха в Лагос за шествие със свещи в чест на нигерийски музикант, починал мистериозно на 12 септември.

Много от тези, които се явиха, бяха все още зашеметени от смъртта на изгряващата афробийтс звезда Илериолува Алоба, известен още като Мохбад, която разпали дебат за музикалната индустрия.

Новини за смъртта на 27-годишния младеж в клиника след лечение на ушна инфекция, филтрирани миналия вторник. Няколко часа след смъртта му, 2-метровият художник беше погребан от членове на семейството му с видеоклипове в социалните медии, показващи неестествено извит врат, за да се побере в ковчега. Съпругата му и малкият му син не присъстваха на погребението.

Това, както и кадри от атаки, за които се твърди, че са били спонсорирани от колегата музикант Найра Марли, с чийто звукозаписен лейбъл Marlian Records покойният изпълнител е бил подписан до миналата година, предизвика национално възмущение.

Вследствие на това имаше редица протести, както и шествие от младежи в четвъртък, които пееха името му и призоваваха за разследване, докато маршируваха към трибют концерт с много музиканти, които присъстваха.

Някои от присъстващите вдигнаха неговия портрет над главите си. Други носеха лицето му върху ризите си.

„Не го познавам лично, но се чувствам наистина тъжен и с разбито сърце“, каза 25-годишният Темитоп Кеджи, който смело пое на трафика в Лагос, за да се присъедини към концерта. „Ако случаят беше излязъл по-ясно, може би нигерийците щяха да се борят за него по начина, по който го подкрепят сега, може би той нямаше да е мъртъв сега.“

Полицията се забави, но ексхумира тялото му за аутопсия в четвъртък. Междувременно губернаторът на щата Лагос Бабаджиде Сануолу се присъедини към битката, като призова за задълбочено разследване и разкри, че е поканил тайната полиция на Нигерия да помогне.


„Усещане за приключване“

Някои от видеоклиповете показват как Алоба бяга от нападатели, бит или кървящ от отворени рани. Феновете обвиниха Найра Марли, британска нигерийка, арестувана за кибер-измама в Нигерия през 2019 г. и многократно за гангстерско насилие в Обединеното кралство, че стои зад изпитанието.

Алоба напусна лейбъла през 2022 г., като се позова на редица оплаквания, включително неплатени хонорари за тригодишния му престой в лейбъла.

Баритонът и вълнуващите текстове на Алоба го определят като уникален артист.

От смъртта му музиката му доминира в ефира. В момента песните му заемат първите три места в топ 100 на Apple Music в Нигерия и в световната класация за популярни песни на Billboard.

Някои от феновете му все още не са се примирили със смъртта му.

Кеджи, който стана фен, след като се влюби в неговата пристрастяваща песен KPK през 2020 г., седна на пода и заплака, след като приятел й изпрати видеоклип на безжизненото му тяло в задната част на кола.

Тя беше натъжена, че Алоба, известен също като Имоле, което означава „светлина“ на йоруба, не беше жив, за да стане свидетел на почитта към него и популярността на музиката му, която оглави класациите. „Той пее за мир и светлина“, каза тя. „Моля се в сърцето си духът му да бъде в мир, където и да е там.“

Подобно на нея, Амин Анимашон, 23-годишен писател, който каза пред Ал Джазира, че е обсебен от музиката си, каза, че все още се бори да говори за него в минало време.

„Мохбад беше истински артист. Той беше брилянтен във всеки смисъл на думата и се надявам аутопсията да хвърли повече светлина върху истинската причина за смъртта му“, каза той. „Мисля, че докладът от аутопсията ще ми даде усещане за приключване.“

Навик в индустрията

Доказателствата за малтретирането му предизвикаха разговор за това как местните лейбъли се отнасят към млади артисти, които, отчаяни от големия си пробив, попадат в капан на паразитни договори и тормозени, когато се опитват да излязат от споразумението.

В продължение на години нигерийската музикална индустрия до голяма степен се финансира чрез приходи от незаконни предприятия, според Фоза Фавехинми, адвокат по креативна икономика в консултантската компания за развлечения Zaeda Oracle. А финансистите често са ставали войнствени, прибягвайки до престъпни тактики, за да си върнат музикалните инвестиции.

„Институционалното финансиране все още се процежда; не обслужва до 20 процента от индустрията, както е“, каза тя пред Ал Джазира. „Някои от индустрията все още са силно зависими от този безскрупулен източник на финансиране. Така че нашата отговорност е да гарантираме, че са създадени структури, така че институционалните фондове да могат да влязат и да изчистят тези системи на тормоз.“

Фавехинми също призова младите артисти да проучват внимателно договорите, преди да подпишат.

Смъртта на изпълнителя разкри дълбока гниене в сектора, каза Ланре Ловал, ветеран в индустрията и основател на The Bail Music Company, базирана в Лагос музикална консултантска компания.

„Някои хора са говорили за това в миналото, но никой не ги слуша“, каза той. „Това отваря очите на хората за това, което се случва в индустрията и нашето общество... хората вдигат шум и след това се връщат към стандартните настройки, надявам се, че можем да намерим начин да дезинфекцираме пространството, както трябва.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР