В непрекъснато развиващата се сфера на технологиите езиците за програмиране

...
В непрекъснато развиващата се сфера на технологиите езиците за програмиране
Коментари Харесай

Седемте най-търсени езика за програмиране от работодателите, които да научите

В непрестанно разрастващата се сфера на технологиите езиците за програмиране играят решаваща роля в оформянето на цифровия свят. Амбициозните разработчици и опитните експерти непрестанно усъвършенстват знанията си в програмирането, изучавайки езици, които могат по едно и също време да се употребяват в необятен набор от случаи и мощно се търсят като умеене от работодателите.

От Cointelegraph са решили да проучат кои са седемте най-търсени езика за програмиране в международен мащаб, които си коства да започнете да учите от през днешния ден, в случай че желаете да се включите в големия пазар на труда в IT промишлеността. От уеб разработка до блокчейн и ръководство на данни, тези езици имат характерностите да предложат решение на най-различни проблеми и положителното им притежаване дава обещаващи благоприятни условия за построяването на солидна кариера в софтуерния свят. Нека да отправим взор към топ избора на онлайн изданието, само че преди този момент да отговорим…

Какво е език за програмиране?

Езикът за програмиране е неестествен език, употребен за предаване на избрани указания на компютър. По своята същина той съставлява набор от правила и способи, по които програмистите могат да напишат код за осъществяване на съответни задания или интервенции. Езиците за програмиране служат като средство за „ връзка “ сред хората и компютрите, което разрешава основаването на софтуери, приложения и системи. Програмистите употребяват тези езици, с цел да пишат логаритми, да дефинират структури от данни и да манипулират и вграждат разнообразни детайли и функционалности в дадена компютърна стратегия.

Те могат да бъдат класифицирани в разнообразни парадигми (стилове), като процедурни, обектно-ориентирани, функционални или декларативни езици, всеки със личен набор от правила и концепции. Езиците за програмиране могат да варират във връзка с своята трудност, предопределение и специфика. Те могат да бъдат с общо предопределение, което ги прави подобаващи за приложение в необятен набор от случаи, или профилирани за осъществяването на съответни задания или за потребностите на другите браншове, като уеб разработка, разбор на данни или изкуствен интелект.

Примери за известни езици за програмиране са Python, JavaScript, Ruby и доста други. Всеки от тях има своите мощни и слаби страни и области на приложение. Програмистите избират език въз основа на условията за сполучливото осъществяване на плановете, по които работят, персоналните си желания и екосистемата към езика, в това число наличните библиотеки, рамки и степента на поддръжка от общността на разработчиците.

Python

Опростеността, четливостта и необятната поддръжка от общността на Python му помогнаха да реализира високо равнище на известност през последните години. Обикновено се употребява в автоматизацията, машинното образование, разбора на данни и уеб създаването. Python е желан език за доста разработчици заради своята адаптивност и обширна библиотека от принадлежности, в това число Django и Flask, както и спомагателни библиотеки като NumPy, Pandas и Scikit-learn.

JavaScript

JavaScript е в основата на актуалната уеб разработка, допускащ построяването на динамични и интерактивни функционалности в уебсайтовете. Той е от значително значение за създаването на предния завършек на уеб страниците, а рамки като React и Angular в допълнение затвърдиха неговата известност в промишлеността.

Ruby

Ruby е обектно-ориентиран, динамичен език за програмиране, прочут със своята грациозност и семплост. Той стана известен в следствие необятното му утвърждение от разработчиците и удовлетвореността от постиганите резултати. Ruby закупи популярност също с лекотата си на потребление при основаването на надеждни онлайн приложения с помощта на мощната си рамка Ruby on Rails.

Solidity

Solidity е предопределен най-вече за основаване на интелигентни контракти за блокчейна на Ethereum. Нуждата от програмисти, владеещи езика, нараства от ден на ден, защото блокчейн технологията продължава да играе водеща роля в трансформацията на редица браншове. Чрез Solidity могат да се основават сигурни, децентрализирани приложения (DApps).

Structured Query Language (SQL)

Предпочитаният език за управление и модифициране на релационни бази данни е Structured Query Language, или просто SQL. Професионалистите, владеещи SQL, са извънредно търсени и високо ценени фрагменти от съвсем всички работодатели, защото създаването на системи, предлагащи решения, основани на данни, става все по-наложително за триумфа на множеството компании. Възможността за добиване, анализиране и дейно манипулиране на данни със SQL го прави потребен инструмент за компании, които приоритизират ролята на информацията в бизнеса.

Rust

Rust е език за редовно програмиране, основан от Mozilla, който натъртва на едновременното осъществяване на интервенции, успеваемостта и сигурността. Той притегли вниманието със своята строга типизация и гаранции за безвредна работа с паметта, което го прави отличен за основаване на вградени системи, уеб сървъри и високопроизводителен програмен продукт. Rust е желан език от разработчиците, които желаят да основават надеждни и ефикасни приложения, заради своите отличителни характерности и фокус върху сигурността.

Go

Golang, прочут като Go, е актуален език за програмиране, основан от Гугъл и фокусиран върху мащабируемостта, успеваемост и семплостта. Go е приказен избор за създаване на разпределени системи, приложения, основани на облачни технологии, и микроуслуги заради своите благоприятни условия за редом програмиране и късото време за компилиране (преобразуване на език за програмиране на високо равнище, понятен за хората, в двоичен език на ниско равнище, понятен единствено за компютъра). Владеенето на Go предлага отлични шансове за започване на добре платена и сигурна работа, защото мащабируемите архитектури и облачните калкулации не престават да преобладават компютърната промишленост.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР