В некропола Сакара в Египет археолози са открили масивна гробница

...
В некропола Сакара в Египет археолози са открили масивна гробница
Коментари Харесай

Археолози откриха масивна гробница и свитък „Книга на мъртвите

В некропола Сакара в Египет археолози са разкрили солидна гробница и голям брой артефакти, датиращи от античното Ново царство. Откритите артефакти включват свитък „ Книга на мъртвите " с дължина 13 фута.
Екип от учени работи в археологическия обект Saqqara Necropolis повече от четири години. През януари 2022 година тук откриватели разкриха антични съкровища. Сред най-важните открития са 52 гробни шахти с дълбочина 10-12 метра. Шахтите съдържат стотици дървени ковчези, а солидната гробница датира от Новото царство в античната египетска история сред 1550-1070 година прочие н. е., обхващаща 18-та, 19-та и 20-та династии на Египет.
Един от най-завладяващите предмети, открити в гробните шахти, е дълъг 13 фута (4 метра) папирус, който съдържа глава 17 от „ Книгата на мъртвите ". Това е поредност от древноегипетски текстове, които античните египтяни са употребявали, с цел да насочват умрял през отвъдния живот.
Името на притежателя на папируса, Pwkhaef е изписано върху свитъка. Същото име е намерено и върху един от дървените ковчези и върху четири фигурки шабти, предопределени да служат на умрелия в отвъдния живот.
Други находки, открити от археолозите, включват дървени погребални маски и светилище, отдадено на господ Анубис (Пазител на гробището). Екипът се натъкнал и на антични настолни игри и варовикова стела, принадлежащи на мъж на име Хаптах (идентифициран като надзорник на военната каляска на фараона) и брачната половинка му Мутемвиа.
Тези открития пренаписват историята на Сакара, изключително по време на 18-та и 19-та династии на Новото кралство. Според известния египтолог Захи Хавас множеството погребения евентуално са били част от култа към Тети, който се е формирал след гибелта на фараона през 2291 година прочие н. е. Култът остава деен повече от хилядолетие, като хората са желаели да бъдат погребвани покрай неговата пирамида.
Съвсем неотдавна археолозите откриха друга солидна гробница, съдържаща повече от 300 добре непокътнати мумии. Освен това те откриха и пирамида на незнайна до момента египетска кралица. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР