В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев.

...
В него участие взе и председателят на СОС Георги Георгиев.
Коментари Харесай

Фандъкова: Недопустими са изказвания на ”Булгаргаз” за спиране на газа към „Топлофикация София”

В него присъединяване взе и ръководителят на СОС Георги Георгиев. Тя добави, че шефът на Комисията за енергийно и водно контролиране се е съгласил на тази крачка с претекста тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. Кметът на София назова „ сходно държание на държавни институции и компании” неуместно.

„ Немислимо е да се каже, че стопират топлоподаването за над 1 млн. души софиянци, с цел да отклонят тези количества към Чирен. Това е искрено самопризнание, че няма задоволително контрактувани количества газ”, безапелационна е Фандъкова. По думите й „ Топлофикация София” използва 1/3 от употребяваните количества природен газ в България. „ Разбирам безизходицата, в която се намират както държавното управление, по този начин и „ Булгаргаз”, които не съумяха повече от шест месеца да подсигуряват и обезпечат нужните количества, само че да спреш газа на София, е самопризнание за безспорен неуспех и безотговорност”, сподели още столичният градоначалник, добавя НТВ.

Припомняме, че на 21 юли Комисията за енергийно и водно контролиране стартира изключителна инспекция на сдружението. Проверката е назначена след получено писмо на „ Булгаргаз “ ЕАД за просрочените отговорности на „ Топлофикация София “ по контракт за доставка на природен газ, които към 18 юли са в размер на 328 228 561 лева

Освен погасяване на задълженията, „ Топлофикация София би трябвало да обезпечи нужния паричен запас за възнаграждение и на настоящото си ползване през идния отоплителен сезон, ако ще продължи договорните си връзки с „ Булгаргаз “ ЕАД, свързани с доставка на природен газ. Проверката на КЕВР ще завърши до 5 август.

Фандъкова не отхвърли, че сдружението има неизплатени отговорности към „ Булгаргаз”, само че това било опрощение и откровена операция, твърди тя. „ Да, „ Топлофикация София” дължи 328 млн. лева на „ Булгаргаз”, само че в това време страната, в лицето на КЕВР, публично призна, че столичната „ Топлофикация” има недовзет доход от 332 млн. лева за последния отоплителен сезон”, сподели още градоначалникът на София.

По думите й от обстановката може да се излезе по няколко метода: „ Ако страната желае да помогне на своето сдружение „ Булгаргаз”, тя може незабавно да издължи парите, които е прието, че се дължат от „ Топлофикация”. Другият вид е да се направи съглашение и тези средства непосредствено да отиват в „ Булгаргаз” или в БЕХ. Няма никакъв проблем за това”, счита Йорданка Фандъкова.

„ Ако някой желае да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че желае да стане притежател на „ Топлофикация”, или пък е готова някаква друга договорка, апелирам, да бъдем откровени, тъй като жителите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва напън посредством страха, че няма да имат парно и топла вода”, сподели ръководителят на СОС Георги Георгиев. Той прикани да не се всява суматоха.

Столичният кмет не отхвърли, че има опция като антикризисна мярка да бъде понижена температурата на топлата вода, само че акцентира, че и за това е нужен газ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР