В него са определени общо пет етапа, всеки е с

...
В него са определени общо пет етапа, всеки е с
Коментари Харесай

МС прие актуализиран Национален оперативен план за справяне с COVID пандемията


В него са избрани общо пет стадия, всеки е с написани противоепидемичните ограничения

Министерският съвет одобри обновения Национален действен проект за справяне с пандемията от COVID-19, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

В него са избрани 5 стадия с противоепидемичните ограничения, които могат да бъдат въвеждани на регионално или национално равнище.

Етапите и ограниченията се дефинират въз основа на математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по райони, % претовареност на неинтензивни и интензивни болнични кревати. Конкретни стойности в проекта не се загатват.

При 0 и 1 стадий лечебните заведения са в естествен режим на работа и в подготвеност за банкет на пациенти.

При стадий 2 се лимитират свижданията, вкарва се граничен надзор. Лечебните заведения за болнична помощ са в естествен режим на работа. Въвежда се условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти. Ограничават се извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи. Не се позволява разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап 3: епидемиологично разпространяване на COVID-19, здравната система е натоварена. Ограничава се плановият банкет в лечебните заведения, вкарва се тестване в учебните заведения. Участват всички лечебни заведения за интензивно лекуване. В тази фаза лечебните заведения правят трансформиране на съществуващия леглови фонд и обезпечават кревати за лекуване на заболели с COVID-19 въз основата на съществуващите лечебни кревати за интензивно лекуване. Ограничава се плановият банкет и лекуване, като се изключи болнично лекуване, което не може да бъде отсрочено без медицински риск за пациента.

Носенето на маска е наложително и навън при скупчване на хора. Въвежда се отдалечена работа, при опция на 50% от личния състав. Осъществява се граничен надзор на влизащите в страната по сухопътни и водни гранични пунктове и условие за документ, в случай че идващите са обитавали в страни с висока заболеваемост (над 500 на 100 000).

Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и в обществените услуги, изключение се позволява единствено за свижданията при пациенти в терминален етап на заболяването.

Въвежда се тестване за COVID-19 в образователни заведения, обществени институции.

Преустановяват се групови действия, които не са с професионален характер; присъственото образование в учебните заведения в обособени обитаеми места, области при постигане на 20% неявяване на възпитаници и/или личен състав. Ограничават се всеобщи мероп
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР