В неделя връщаме стрелките на часовника с един час назад.

...
В неделя връщаме стрелките на часовника с един час назад.
Коментари Харесай

Отново местим стрелките: Всички часовници ли се връщат с час назад тази неделя?

В неделя връщаме стрелките на часовника с един час обратно. Валидно ли е това за всички часовници?

„ Часовникът на постройката на столичната митница е специфичен – той е доста прецизен, получава данните по GPS и самичък минава към зимно и лятно часове време. Ако остане без ток, самичък си възвръща точното време. Знае по кое време слънцето изгрява и залязва, а с това и по кое време да възпламени и изгаси светлините си “, разяснява пред bTV Георги Милчев, занаятчия часовникар.

Преминахме на лятно часово време и спим с час по-малко

„ В неделя няма да има човек, който да го превърти. Той няма да се превърти, а ще спре за един час и по-късно отново ще тръгне. През декември този часовник ще стане на 9 години, съвременен и нов е, тъй като е липсвал 50 години. След 1945 година на негово място е имало гранитен герб, а по-късно железен похлупак “, изясни още той.

В Европа смяната на времето се прави от 1916 година, а в България - от 1979 г. С разпореждане от 1997 година лятното часово време влиза в действие от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за промяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той написа писмо до редактор на вестник " Парижки вестник " през 1784 година, като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На процедура концепцията е приложена от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година като мярка за икономисване на гориво във военната конюнктура.

Англия е втората страна, която първоначално вкарва лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 година Съединени американски щати последва образеца ѝ през 1918 година

" Важно е и да се изясни добре на хората какво значи едното и другото време ”, разяснява Ани Алашка от Българската стопанска камара

През 2019 година членовете на Европейския съюз гласуваха за премахването на промяната на времето във всички страни от Европейски Съюз. Оттогава насам постоянно се оповестява, че всяка промяна на лятното или зимното часово време може да бъде последна. За да се случи това обаче, всички страни от Европейския съюз би трябвало да хармонизират избора си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР