В неделя вечерта премиерът направи поредното щедро предложение за подкрепа

...
В неделя вечерта премиерът направи поредното щедро предложение за подкрепа
Коментари Харесай

Преди ротацията: ГЕРБ насъскват зърнопроизводителите да протестират

В неделя вечерта министър председателят направи следващото обилно предложение за поддръжка към земеделците. 150 милиона лв. ще отидат за производителите на месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза и лозя.

 

А зърнопроизводителите, които са били на загуба през 2023 година, също ще бъдат подкрепени, откакто го потвърдят с данъчните си заявления. Независимо от това Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) одеве реши да извади тракторите и да блокира страната. Според източници от локалните организации на НАЗ, ГЕРБ са пуснали своите хора да обработват структурите, с цел да не се отхвърлят от митинга.

 

Недоволството на зърнарите от размера на държавните дотации - над 3 милиарда лв. през 2023 година и над 4 милиарда за тази година, наподобява неуместно. След бомбастичните облаги, зърнопроизводителите нито са небогати, нито са гладни. И е безумно хората да заплащат с налозите си още стотици милиони. По данни на Национална агенция за приходите, за 2018, 2019 и 2020 година облагата на зърнопроизводителите годишно възлиза на 900 милиона лв., за 2021 година облагите скачат до 2 милиарда, през 2022 година - до 3 милиарда.

 

Но развоят на събитията с митинги можеше да се чака, откакто Бойко Борисов няколко пъти загатна, че земеделският министър Кирил Вътев е за промяна след ротацията. Целта, несъмнено, е едно от най-ресурсните министерства, с 8 милиарда за Стратегическия проект за земеделие, да попадне в ръцете на ГЕРБ.

Още една сериозна причина за митингите, съгласно източници от ГЕРБ,е, че се работи по разкриването на държавна лаборатория за фитосанитарен надзор там. Но най-тежък е ударътът с товаро-разтоварната активност, която е най-доходоносната част от бизнеса на граничния пункт. Новото управление на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ), назначено от министър Вътев, е основало конкуренция сред 6 компании, вместо да продължи монопола на частната компания. Тя също се е пробвала да възвърне работата си на граничния пункт, само че е получила отвод поради висящи правосъдни каузи.

 

Освен към земеделското министерство, от ГЕРБ са се насочили и към останалите ресурсни ведомства - изключително енергетиката. Очаква се до ротацията да бъдат преднамерено проведени и нови “спонтанни митинги ” на миньори и енергетици, като и сега от Мини Марица Изток непрекъснато идвали сигнали към държавното управление за саботажи, разпространяване на подправени вести и всяване на боязън измежду служащите - с цел да могат да бъдат задействани в верния миг.

Депутати от ГЕРБ гледат и към министерствата на труда и обществената политика, туризма и районното развиване и благоустройството. Заради разрушените схеми в признака на корупцията в България - Държавната консолидационна компания, до последно ще упорстват и за собствен човек отпред на икономическото министерство. А ревността към една от звездите на кабинета, че обира евроатлантическите дивиденти - Тодор Тагарев, постави на прицел и министерството на защитата.

 

На този декор ПП-ДБ дават явен знак, че няма да правят отстъпка и на йота. Премиерът Денков е податлив да се раздели само с министъра на опазването на здравето Христо Хинков, който самичък пожела да напусне, както и с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, който е унищожил министерството съгласно голям брой сигнали на служители, и провали машинното гласоподаване на първия тур на локалните избори. Дали въобще ще има ротация или ще се върви още веднъж на избори, ще стане ясно в околните седмици.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР