В неделя във федералния съд на Лос Анджелис от малки

...
В неделя във федералния съд на Лос Анджелис от малки
Коментари Харесай

Малките бизнеси съдят банките в САЩ заради държавните кредити

В неделя във федералния съд на Лос Анджелис от дребни бизнеси беше импортирано обвиняване против банки, в това число Bank of America, JPMorgan и Wells Fargo за на процедура дискриминация в подбора на получателите на заем, съобщи Zero Hedge. Компаниите са показали, че финансовите институции избират да обслужват първостепенно клиентите с огромни заеми, в сравнение с първите декларирали такива.

Първоначално от организацията за дребните бизнеси, която обезпечава средствата на стойност 350 милиарда $ по програмата за отбрана на приходите, за които самите дребни бизнеси аплайват пред банките, показаха, че кандидатурите ще се обслужват въз основа на реда си на подаване, а не цената си. Така финансовите институции са оставили без финансиране хиляди дребни компании.

Същевременно макар че таксите за обслужване на един дребен заем са по-високи, в безспорна стойност банките вършат доста по-големи доходи, когато обработват по-големи заеми, уточни Bloomberg. Примерът, който те дават, е за такси на стойност 17 хиляди $ при заем от 350 хиляди по отношение на 100 хиляди $ при заем от 10 млн. $.

Единствената банка, която разяснява проблема, е JPMorgan, съгласно която те отпускат двукратно повече заеми на дребните компании спрямо всички останали.

Интересното е, че програмата за отбрана на приходите, която започва на 3 април, към този момент съумя да изчерпа бюджета си единствено за 10 дни. Тя оферираше заеми на стойност до 10 млн. $ на фирмите, с цел да не редуцират чиновниците си, като със средствата те имаха право да изплащат заплатите им и наема на обектите си. Ако средствата се употребяват единствено за това, заемът няма да бъде връщан в бъдеще от получателя си, т.е. се трансформира в дотация.

Оказа се обаче, че от програмата се облагодетелстват както огромните бизнеси, по този начин даже и хедж фондовете, което докара до митинги против програмата, поради които да вземем за пример веригата за бургери Shake Shack уточни, че ще върне заема си на стойност 10 млн. $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР