В неделя в Черна гора започна 15-дневно преброяване на населението. Това

...
В неделя в Черна гора започна 15-дневно преброяване на населението. Това
Коментари Харесай

Черна гора брои населението си

В неделя в Черна гора стартира 15-дневно броене на популацията.  Това оповестява статистическата организация на страната Монстат, представена от N1.

То беше оповестено за 1 ноември, само че новият кабинет Милойко Спаич го отсрочи за 30 ноември и в последна сметка до през днешния ден , след закани на опозицията, че ще го бойкотира, защото комисиите по преброяването не включват негови членове.

Миналата седмица държавното управление и представители на опозицията и Съвета на по-малките народности в Черна гора подписаха съглашение за преброяването, което планува разширени комисии за броене, контрол на събраните данни, планиране на програмен продукт за инспекция и възбрана на партиите да организират акции, свързани с преброяването.

Въпросите по отношение на етническата принадлежност и езика трансфораха преброяването в политически въпрос, макар че Евростат предложи те да бъдат изключени.

Основният въпрос  е кой съставлява болшинството от популацията на Черна гора и кой език се приказва от максимален брой поданици.

Според преброяването от 2011 година, извършено пет години преди подновяването на независимостта на Черна гора, 45% от популацията се дефинира като черногорци и 29% като сърби. Що се отнася до езика, 43% споделят, че приказват сръбски, а 37% споделят, че приказват черногорски.

Поради това акцията по преброяването през предишния октомври изглеждаше като предизборна акция, като просръбските политически партии и Сръбската православна черква притискаха жителите да се разпознават като сърби.

Според преброяването от 2011 година има 18% от мюсюлманите, които се разпознават като бошняци, мюсюлмани, албанци или черногорци, 5,5% от популацията споделят, че приказват босненски, а 5,5% споделят, че приказват албански. Това броене сподели също, че 0,97% от популацията е хърватско и че 0,45% от популацията приказва хърватски.

Тазгодишното броене може да покаже доста по-голямо население, основно заради огромния брой руснаци , украинци и турци, които са се преместили в Черна гора.

Според преброяването от 2011 година популацията на Черна гора е 620 000 души. Смята се, че над 100 000 чужденци са се преместили в страната през последните няколко години, което съставлява съвсем 15% от популацията.

Броят на руснаците и украинците се усили след началото на войната в Украйна. Турците започнаха да се населват през 2016 година след несполучлив прелом в Турция. По неофициални данни в Черна гора са регистрирани към 17 000 турци.

Резултатите от преброяването ще станат известни най-рано шест месеца след приключването му.

Това е второто броене на популацията , откогато Черна гора разгласи своята самостоятелност през 2006 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР