В неделя ЦСКА - София претърпя поражение с 0:1 от

...
В неделя ЦСКА - София претърпя поражение с 0:1 от
Коментари Харесай

“Армията” е храм, а не обикновен стадион! ЦСКА - София се нуждае от голяма промяна в мислене и манталитет

В неделя ЦСКА - София претърпя проваляне с 0:1 от Лудогорец пред 18 000 фенове на “Армията. “Червените ” на бяха надиграни от 11-кратния първенец на България, което прави загубата още по-болезнена. Като цяло тя не рашава борбата за купата, само че затвърди някои отрицателни трендове и процеси, които от 5-6 години са превърнати в константа на “Армията ”, и точно те пречат на отбора да стане първенец.

Нека погледнем по какъв начин протече седмицата преди мача.

Още с назначението на съдийската бригада избрани медии нападнаха реферите - по какъв начин изборът е абсурден и било ясно, че са пратени, с цел да “отсекат главата на ЦСКА ”. В този подтекст се изрече и изпълнителният шеф на клуба Филип Филипов в изявление за Българска национална телевизия, намеквайки, че съдиите помагали на съперниците.

В последна сметка арбитрите не ощетиха с нищо ЦСКА - София. Напротив. Кабаков можеше напълно умерено да изгони с втори жълт картон Кареасо още при започване на мача, а и Вион за държанието му при стълкновението с Фон Витри на тъча. Също по този начин спря голова офанзива на Лудогорец при започване на второто полувреме, когато двама състезатели на разградчани се откъсваха сами против вратаря, тъй като реши да даде фал за “орлите ” в центъра на терена.

В случая е ясно, че самото предопределение нямаше никакво значение. Реферите щяха да бъдат атакувани, както и да се споделят.

И в случай че става въпрос за един дуел, това може да мине в графата “психологическа война ”, само че когато е превърнато в наклонност преди всеки значим конфликт, е въпрос на време нещата да се объркат. И те се объркват все в ущърб на “червените ”.

Някой задава ли си въпроса за какво ЦСКА - София не реализира в директните дуели против Лудогорец мечтаните от тях резултати. Когато на разградчани им би трябвало еднакъв - те го взимат, когато се нуждаят от победа - я реализират. Това не е инцидентно и на “Армията ” е належащо да ревизират дейностите си по отношение на такива срещи.

Смея да настоявам, че тим като ЦСКА - София, който е подкрепян от огромна фенска маса, се нуждае от друг метод. Ако претендираш, че си гранд - хвани се като подобен. Т.е. пробвай се да създадеш идеалните условия за футбол - и на терена, и по трибуните.

Покажи почитание към съперника. Не омаловажавай триумфите му, а ги подчертавай, само че в това време увеличавай упоритостта си да го детронираш с футболни похвати даже в избрани моменти да си на мнение, че съдиите не свирят по разпоредбите. Така се държи същински гранд. Това не е боязън, а мощ. Ако загуби решителен дуел, провалянето идва от мощен конкурент. Ако завоюва - триумфът е прочут, тъй като е надигран заслужен и класен противник.

Сега “червените ” постановат мнение, че Лудогорец е слаб тим, само че печели купите си поради съдии. Идва пряк дуел и там нещата излизат нескрито, а разочарованието е голямо. Ентусиазмът на публиката пада и на идващия мач трибуните са празни.

Защо? Защото ЦСКА - София е основал нереални упования към себе си, подготвяйки почитателите си не за мач, а за война. А когато нещата са на живот и гибел, мобилизацията в двата лагера е оптималната и печели този, който е с по-качествени състезатели. Поне към този миг “червените ” не се нуждаят от война с разградчани, тъй като отстъпват като класа на съперника и в решителни борби на 90% ще са от губещата страна.

Затова верния метод не е да превръщаш мача във война, а в развлечение, което носи наслада и усмивки. 

Да дадеш опция на ентусиастите да генерират своята сила не в псувни и мятане на камъни по съперника, а да основат идеалната атмосфера за футболен театър - с атрактивни хореографии и безспирно пеене. “Червените ” последователи го могат и точно там са най-хубави. Така ще компенсират по-лимитираните качества на любимците си спрямо играчите на Лудогорец, защото ще обезпечат нужния почит и почитание, а за какво не и терзание у противника със своята мощ, мощност и положителна сила, извираща от сърцето.

Това е логиката на психиката на футбола. Така се печелят трофеи и купи. 

По този метод се притеглят почитатели. С сходно държание се превръщаш в образец за по-малките тимове и те те гледат с удивление, а огромните - с почит.

“Армията ” е храм на българския футбол, а не елементарен стадион. Такъв би трябвало и да си остане. А за задачата “червените ” не могат да си разрешат останалите да идват с настройката “ох, давай да стартира и свършва този мач. Дано няма простотии и мелета като предходния път. ”

Ръководството на ЦСКА - София би трябвало да разбере, че ексцесиите, предизвикани от избран вид държание, което цели да не се организира естествен дуел, демонстрира боязън, а не мощ. По този метод ти признаваш, че си по-слаб. Искаш да спечелиш, само че не знаеш по какъв начин, разчиташ на случайността. Тази настройка се предава на футболистите, тъй като и те са хора, а не роботи - имат усеща и страсти. Знаят, че в случай че се провалят, пъкълът ще се стовари върху тях. А когато липсват нужното самочувствие, убеденост и успокоение, се получава неделния футбол - риташ, блъскаш и каквото стане. Стигаш до едно-две положения, изпускаш ги, а след мача започваш: “бяхме по-добри, в случай че бяхме вкарали, но… ”

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР