В неделя сме на балотаж, на него ще се явят

...
В неделя сме на балотаж, на него ще се явят
Коментари Харесай

Пенчо Милков: След изборите ще протегна ръка към всички в Общинския съвет да работим за Русе

В неделя сме на балотаж, на него ще се явят претендентите за кметове Иван Иванов от ГЕРБ и Пенчо Милков от Българска социалистическа партия. Миналата седмица 15 267 русенци или 37% от съгражданите ни гласоподаваха за Пенчо Милков, а 6298 или малко над 15% дадоха гласа си за Иван Иванов. София, Пловдив, Варна, Плевен, Велико Търново също са на балотажи в неделя.

Добър ден! С това желая да стартира, да отбележим днешния ден. Честитя празника на всички! Той е извънредно значим в нашия календар, нужни са модерни будители. И съгласно мен всеки може да се огледа към себе си и да ги види. Просто забързани в всекидневието, ние пропущаме да изявим и посочим положителния образец. А има доста хора с родолюбива идея, които се посвещават на другите, грижат се за страната ни и през днешния ден ще се опитам да се срещна с такива хора. Винаги съм се опитвал техният образец да бъде показан, с цел да може да бъде и последван. В последните години се убедих, че положителното може да е заразително. Така че цветущ празник на всички модерни будители!

Очакванията ми за първи тур се случиха. Изправих се против двете най-големи политически сили сега в България, които са в коалиция в държавното ръководство. Резултатът демонстрира, че на втори тур ще съм против едната от тях - познатия за мен конкурент от предните избори и от доста избори дотук ГЕРБ. Трябва да се изправя и да довърша изборния развой съгласно закона.

Аз чаках листата ни да получи високо доверие. Като неин лидер направих всичко допустимо да следва моя резултат. Но изследванията демонстрират, че има доста недействителни бюлетини в гласуването за листи. Предполагам, че най-големият % от тях е и за нашата листа, която има максимален % от действителните. Така че правя оценка като минус, само че не в моята предизборна акция, това че на хората от ЦИК не беше задоволително ясно пояснен процесът на гласоподаване и в този момент ние още веднъж сме изправени пред доста недействителни бюлетини. По отношение на болшинството мога да кажа, че към този момент приказвам с политическите сили. Разбира се, диалозите би трябвало да са публични, при положение на позитивен резултат в неделя. Трябва да се търси допустимо най-широко болшинство в Общинския съвет, това дефинират жителите с това класиране на групите. Те са дали гласа си за няколко дребни групи. Имаме четири групи от по трима съветника, двама са сами, влезнали от листи. Това значи предопределение на кмета да обособи тези групи, да ги събере и с по-големите. И аз ще повеждам диалози за това, че като претенденти ние очертахме едни и същи проблеми за града, а в този момент би трябвало дружно да ги решаваме. Бих протегнал ръка към всички при един позитивен резултат, с тази спогодба, нека да няма “на дебелоглав ”.

 Това е втората ви акция и още веднъж се фокусирате върху това какво оферирате отсега нататък, а не да търсите слабите страни на съперниците. Това печеливша тактика ли е?

Явно е печеливша и то, както се споделя в правото, по мотив на противното. Видяхте, че политическите сили, които заложиха на черна акция и заплатиха извънредно доста средства за тролове, за клипове, за черен пиар, се сринаха. В последна сметка хората имат потребност да им се дават визии за бъдещето и то действителни - от действителни хора, които показват своите качества и правилата, по които работят. Това постоянно ми е било верую. Ако се трансформират времената, в които живеем, и русенци имат потребност от друг тип кмет, дано си го изберат. Но дано да е личностен избор, а не основан на черен пиар и прилагателни. Това, което претърпявам години наред. Така че мисля, че давам звук. Отнасям се с почитание към всеки един конкурент и знам, че той може да е мой кмет.

Напълно наясно съм какво би трябвало да се прави на 6 ноември, тъй като Общината е един комплициран механизъм, който работи във всички сфери на човешкия живот. Това, с което би трябвало да се оправим в тези идващи месеци, е да използваме положителните дни и да се асфалтира, да се приготвяме за зимната конюнктура, което и вършим. Макар и в отпуск, съм в течение какво вършат сътрудниците, минаха първите срещи. Това е нещо, което русенският кмет би трябвало доста добре да приготвя, тъй като въпреки че последните две зими бяха удобни за нас, са събитие, което може да аргументи доста компликации.

 Няколко съществени обаче бяха обрисуваните проблеми, измежду тях миризми на въздуха, инфраструктура, демографска рецесия. Имате ли проект за справяне с тях и с какво ще започнете?

Разбира се, че имаме. Проблемите на града не са открити през този един месец, нито са открити от претендентите за кметове. И за проблемите с миризмите сме почнали действия и са реализирани резултати в последните 4 години - имаме станции за въздуха, сероочистваща апаратура и когенератори в ТЕЦ-а, имаме понижение на отпадъците с 30% на хранилище, икономисали сме оттова 2 млн. лева, от които купихме машини, мием улиците. Но да, има миризми и работата би трябвало да продължи. Аз ще отговоря на този проблем и със структурни промени в администрацията, като дам опция и на неспечелили в изборите съперници да развият своите хрумвания и действия, в случай че желаят.

Още в края на предните избори стартира мощно придвижване измежду кметовете на общини, в което се включих и аз, ние желаеме 2% от налога върху физическите лица да остава в общините. Към зимата на 2019 година това бяха 17 млн. лева всяка година. Сега тази сума е и доста по-голяма. Ще работя интензивно с Народното събрание. От 7 русенски депутати 5 са в ръководещото мнозинсто и аз ще бъда по отношение на всеки един от тях. Надявам се политическото опълчване бързо да се не помни и още от идващия ден да работим дружно с държавните институции.

Русееследващият град-звезда, потвърдено от всички анализатори и специалисти, които бяха тук. Какви са най-хубавите ни страни- Русе е най-големият град на р. Дунав в Северна България, която години наред беше недофинансирана. Първата огромна причина е, че в говоренето на всичките партии на обществената власт в София се признава това недофинансиране и че тази неправда би трябвало да се в профил. Това значи, че в идващия програмен интервал средствата би трябвало да се разпределят повече за Севера, защото в предходния интервал Южна България е получила 70% от парите, Северна-30%. Второ, Русе като максимален град на р. Дунав би трябвало да взе участие интензивно в този развой. Това е нашето местонахождение - Русе е определящ град за свързаността в Балканския район, и в Европа, и за сигурността. Това предопределя и развиването на стратегически обекти като мост и автомагистрала. Това към този момент са национални обекти, а освен значими за Русе, което значи, че за тях би трябвало да се реализира бързо развиване. Има предпоставки за бурно развиване, само че за това е значимо и хората тук да го желаят. Да развиват бизнеса си тук, да избират да останат. Радвам се, че в последните две години решилите да се заселят тук са повече от решилите да изоставен. Да, към момента общият приръст е негативен. Но това се дължи и на обстоятелството, че много фамилии основават деца късно, смъртността е огромна и това не са процеси, които един кмет може да реши.

Обръщам се към всички свободни, демократично мислещи хора, които правят оценка, че Русе в последните 4 години се развива свободно, нямаше политическо опълчване, нямаше разделяне на свои и непознати, нямаше поръчки за лични компании. Това е смяната, която хората чакаха и тя стартира в Русе преди 4 години. Готов съм да продължа работата си с всички политически сили, които имат вяра в тези полезности, в които имам вяра аз. И призовавам всички да бъдат дейни, да излязат в неделя и да гласоподават. Дори да не са ме подкрепили на първи тур, дано излязат и гласоподават, тъй като това са полезности, в които ние, хората от демократичната общественост имаме вяра. Всички, които не позволяват държавно-команден уред, какъвто виждахме през последните 10-12 години, да мачка бизнеса и хората. А също по този начин Русе би трябвало да довърши започнатите планове в превоза, в микроградската среда- неща, които започнахме и не би трябвало да стопират. Тук би трябвало да се означи и въпросът със сигурността- камери, полиция, образованието също. Важно е хората да упражнят своето право на глас и да ни дадат мощ. Доверието им е силата, която дава убеденост на кметовете, на общинските съветници да движат градовете напред. Така че моето обръщение е: Моля ви, излезте и упражнете правото си на глас! Дори да не сте дали своят вот за мен на първия тур, направете го на втория!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР