В неделя Славчо Атанасов ще се яви на своя трети

...
В неделя Славчо Атанасов ще се яви на своя трети
Коментари Харесай

10 любопитни факта от мандата на Славчо Атанасов в Пловдив

В неделя Славчо Атанасов ще се яви на своя трети балотаж за кмет на Пловдив от общо 5 участия в локалния избор под тепетата. В едно от тях – през 2007, той даже съумя да стане градоначалник и то от първи тур. Тогава Атанасов бе претендент на Вътрешна македонска революционна организация, подсилен от ОДС и набиращата мощност млада партия ГЕРБ. Година по-късно пловдивският кмет се извъртя и на своя глава гласоподавателите, прекрои болшинството в Общинския съвет, като пусна Българска социалистическа партия във властта през задния вход, без социалистите да са спечелили избори.

В предизборните си послания от последния месец Славчо Атанасов обиколи всички платени форми по националните малките екрани, с цел да изяснява какъв брой доста работа е приключил като кмет и и какъв брой почтено, мъдро, намерено и диалогично е управлявал града.
Най-малко 10 образеца от недалечното минало обаче ни карат да се замислим, дали Пловдив ще има действителна изгода, в случай че претендентът на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация се върне на пл. „ Стефан Стамболов” 1

1. Славчо Атанасов вкара Българска социалистическа партия в локалната власт,
като обърна тил на ГЕРБ, с чиято помощ през 2007 година съумя да завоюва изборите за градоначалник. Това се случи през септември 2008 г.по време на среднощната сесия, когато воеводите в сговор с левицата и гравитиращите към мощните на деня партии спретнаха свалянето на създателя на ГЕРБ в Пловдив Йордан Кюмюрджиев от председателския пост в Общинския съвет. След този ляв завой, подхванат по неволя от Славчо Атанасов, всички управителни длъжности в Община Пловдив бяха поделени „ по братски” с Българска социалистическа партия.

2. Откри с мажоретки откри първия си инфраструктурен обект – WC в Цар – Симеоновата градина

Безспорно е, че ремонтите на няколко градски WC-та беше значимо начинание, само че еуфорията с танците на девойките пред тоалетната сподели, че локалната власт обича по всеки мотив да се показва в блестящите светлини на прожекторите, само че нещо бърка с целите.

3. Превърна стадион „ Пловдив “ в монумент на спорта

В началото на мандата на Славчо Атанасов Върховен административен съд удостовери, че спортният комплекс е общинска благосъстоятелност и Община Пловдив има право да подпише контракт с консорциума на предприемачите Николай Гигов и Атанас Търев, който в предходния мандат беше спечелил състезанието за концесия. Офертата на претендент – концесионера остана обаче без резултат, защото до сключване на контракта не се стигна.

Испанските вложители, докарани от Христо Стоичков с оферта за стадион „ Пловдив”, също удариха на камък. Славчо Атанасов и неговия екипсе бяха усъмнили в желанията на непознатата компания, вследствие на което тя се отдръпна, а стадионът потъна в руини.

4. Екипът на някогашния кмет дзакъсня с 16 минути да мнесе плана за Небет тебе
Така Пловдив се размина с безвъзмездната европейска помощ, с която най-високата част на Трихълмието можеше да Бъде реставрирана и да се трансформира в огромна атракция за туристите и гостите на града.

Тази конфузна преживелица лиши Стария град от 5 – 6 млн. лв.. Няколко години по-късно трите паметника на културата бяха ремонтирани със средствата от общинския бюджет, само че към този момент в годините на ръководството на ГЕРБ в Пловдив.

5. Първо купи еко метли от клони, а след това поръча пластмасови без дръжки
Еко оборудванията, наплетени от специфични шубраци, подвигаха прахуляк до небето, до момента в който почистваха тоновете пясък, с които Оперативна програма „ Чистота “ бореше поледиците през зимата.ПВ края на мандата си Атанасов разгласи и социална поръчка на стойност 700 000 лв. за пластмасови метли без дръжки с презумпцията, че са безконечни и в годините ще се сменят единствено саповете.

6. Плочките в квартал „ Капана” се потрошиха
почти незабавно, откакто бяха подредени на тротоарите. Оказа се, че компанията, наета да извърши публичната поръчка за 200 000 лв., е употребила тънка настилка отвън наложителните стандарти.

7. Скара се с държавното управление на Борисов и набучи на копие контракта за софийския отпадък
Споразумението с министерството на финансите предвиждаше страната да компеенсира с 15 млн. лв. Пловдив за депонирането на балите със столична боклук край Цалапица.
„ Диалогичният “ Атанасов обаче се разсърди, тъй като парите се забавиха и на първия стадий бяха преведени едвам 3 млн. и набучи контракта на копие.

8. Пак по това време Атанасов за малко не котурна Красимир Каракачанов като водач на Вътрешна македонска революционна организация

Заедно с цялата пловдивска организация и приятели от други краища на родината Славчо Атанасов записва придвижването НИЕ и опита да разцепи съществуващата от 1893 година организация на Вътрешна македонска революционна организация. По време на конгреса Атанасов събра 310 гласа, а Каракачанов едвам оцеля с 381. После Славчо и хората му напуснаха Вътрешна македонска революционна организация. Тези дни обаче се чува, че с цел да избави политическото си бъдеще, професионалният кандидат-кмет на Пловдив е решил да напусне потъващия транспортен съд на Валери Симеонов и НФСБ и да изиска амнистия от Каракачанов, като се върне при воеводите.

9. Продаде общинските 30% в „ Градски транспорт” на частния сътрудник Батаклиев

Така Община Пловдив дефинитивно загуби опциите си да въздейства на бъдещето на някогашния общински транспортьор. Над 99% от акциите попаднаха в ръцете на общинския консултант от Българска социалистическа партия Ангел Батаклиев и потегли окончателно по пътя на банкрута.

10. „ Обяви” война на Либия,
Когато българската бойна фрегата „ Дръзки” се включи в интернационалната миротворна задача, Атанасов предизвести обществено, че навлизането в териториалните води на Либия ще значи война с тази страна по всички интернационалните правила.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР