В неделя Сиди Диало завърши 155-ия маратон в кариерата си.

...
В неделя Сиди Диало завърши 155-ия маратон в кариерата си.
Коментари Харесай

Сиди Диало - босият маратонец, който бяга с мисъл за предците си

В неделя Сиди Диало приключи 155-ия маратон в кариерата си. Френският посланик с гвинейски корени, който има докторска степен по медицина, приключи конкуренцията в Париж с време 3.57:17 часа.

Необичайното при Диало е, че той избира да бяга необут. По този метод отдава респект на предците си и твърди, че се усеща по-силно привързан с корените си. Според Диало човешката физика е съвършено пригодена за бягания на дълги дистанции.

" Погледнете всички тези състезатели с техните скъпи обувки - всичките имат болки в краката. Да бягаш необут е най-естественото нещо на света ", сподели 60-годишният Диало след маратона в Париж пред френския " Паризиен ".

Диало е израснал в планинския район Фута Джалон в Гвинея - някогашна френска колония в Западна Африка. По-късно той се мести в града, с цел да посещава висше учебно заведение. През 1973 година печели стипендия да учи в Хавана, където написа дисертация за докторска степен по медицина.

" В детството ми, както всички деца по света, обичах да търча. В продължение на пет години тичах и вървях необут по близо 10 благи дневно сред родното ми село и най-близкото учебно заведение ", споделя Диало.

Маратонът в Париж беше 21-ият, в който Диало бяга необут. Постиженията му включват още 11 ултрамаратона на седемте континента, а единствено през 2013 година e пробягал 48 маратона.

 Сиди Диало - босият маратонец, който бяга с мисъл за предците си
© Reuters

Дебютът му в маратоните е подложен преди осем години в Чикаго. Личният му връх е 3.14:13 часа от маратона в Берлин през 2012 година От края на 2015 година Диало взема решение да провокира себе си, като бяга необут в множеството от надпреварите.

" Животът ми е добър и съм удовлетворен на дребното, което имам. Просто желая още веднъж да стана човек, в дословния и благородния смисъл на думата ", споделя още Диало.

Интересът към маратона в Париж беше голям, като близо 55 хиляди души застанаха на старта. От тях 42 484 приключиха сполучливо.

Кенийските състезатели още веднъж сграбчиха призовите оценки. При мъжете победител стана Пол Лонянгата с 2.06:25 часа, а най-бърза при дамите беше Бетси Сайна с 2.22:56 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР