В неделя ще се проведат местни и парламентарни избори в

...
В неделя ще се проведат местни и парламентарни избори в
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете преди изборите в Швеция?

В неделя ще се проведат локални и парламентарни избори в Швеция.

Ранното гласоподаване стартира на 24 август, тъй че доста хора към този момент ще са дали своят вот. Ето някои съществени неща, които би трябвало да знаете за вота.

Министър-председателят Магдалена Андерсон се бори да резервира левоцентристките си социалдемократи отпред на лява коалиция, само че е изправена пред мощно предизвикателство от десницата.

Швеция е известна със общественото подкрепяне, и Андерсон би желала да резервира това и да анулира някои от пазарно насочените промени, осъществени от предходно държавно управление.

Нейната партия счита, че държавните дотации за частните учебни заведения, водят до по-голямо неравноправие.

Някога могъщите социалдемократи са на власт от 2014 година насам. Но известността на партията спадна спрямо нейния подем през ХХ век, тя е принудена да управлява по-слабо държавно управление, което разчита повече на други партии за приемането на закони. Това докара до политическа неустойчивост през последните осем години.

Изборите са невъзможни за прогнозиране, тъй като блоковете стават все по-поляризирани.

Съществуват два съществени блока с четири леви и четири десни партии. Проучванията на публичното мнение преди изборите демонстрираха, че двата блока са съвсем на равно, а резултатът е невероятно да се планува.

Според шведското законодателство съставянето на държавно управление се пада на партията, която завоюва най-вече места. Социологическите изследвания демонстрират, че това евентуално ще бъде партията на Андерсон, като в този случай тя първа ще би трябвало да се опита да сформира съдружно държавно управление.

Но в случай че левицата като цяло има слаби резултати, тя може да не успее да образува коалиция. В подобен случай щафетата ще бъде предадена на втората по величина партия.

На последните избори през 2018 година „ Умерените “, ръководени от Улф Кристерсон, дясноцентристка партия, завоюваха второто място. Консервативната партия предизвиква пазарната стопанска система, по-ниските налози и по-малката роля на държавното управление в страна с великодушна обществена страна, подкрепяна от високи налози.

Но сходно на социалдемократите и на доста други съществени партии в Европа, „ Умерените “ също означават спад в известността поради популистки партии.

" Шведските демократи ", популистка дясна партия, която заема твърда позиция във връзка с имиграцията и престъпността, за пръв път влезе в Народното събрание през 2010 година и от този момент непрестанно пораства.

През 2018 година партията завоюва 13% от гласовете, трансформирайки се в третата по величина мощ в Народното събрание. Проучванията демонстрират, че в неделя тя евентуално ще усъвършенства резултатите си.

Някои шведи разказват партията като " тръмпистка " и се усещат отблъснати от обстоятелството, че е учредена от крайнодесни екстремисти.

Партията се оглавява от Джими Акесон, 43-годишен някогашен уеб дизайнер, който е движещата мощ в опитите за сдържан имидж на партията.

Имиграцията е главен поляризиращ фактор

Партията обаче очевидно се е вкопчила в обществените настроения. Успехът ѝ може да се мери и с обстоятелството, че други партии се приближават до позициите ѝ. Много шведи считат, че страната не може да продължи с великодушната си политика по отношение на бежанците.

Това кара други консервативни партии да са по-склонни да работят с „ Шведските демократи “.

Докато други партии, които са повече в центъра се причислиха към левия блок, тъй като бяха отблъснати от по-крайните възгледи на „ демократите “.

Андерсон стана първата жена министър-председател на Швеция преди по-малко от година, което наподобява необичайно за страна, която е образец за равенството сред половете.

" Наистина се гордея ", сподели Улрика Хунк, 39-годишна жена, която гласоподава предварително в Стокхолм в петък вечерта, като съобщи, че е било належащо " прекалено много време ", с цел да се случи това.

Социологическите изследвания демонстрират, че партията на Андерсон е изключително известна измежду дамите, а мъжете са склонни да гласоподават по-консервативно. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР