В неделя ще се проведат избори в една от страните

...
В неделя ще се проведат избори в една от страните
Коментари Харесай

Убеждават унгарците да свалят “проруския пудел” на Европа

В неделя ще се проведат избори в една от страните от Европейски Съюз, които са най-зависими от доставките на съветски газ - Унгария. Лидерът на тази страна Виктор Орбан е упрекван дълги години в „ проруска “ позиция. Каква политика в действителност води Орбан, по какъв начин към момента съумява да устои на натиска от цяла Европа – и може ли да резервира поста си?

„ НАТО се уголемява на изток и Русия е все по-малко удовлетворена от това. Руснаците издигнаха две претенции: Украйна да разгласи своя неутралитет и НАТО да не одобри Украйна. Тези гаранции за сигурност не бяха дадени на руснаците, по тази причина те взеха решение да ги завладяват със мощ на оръжието.”

Толкова цинично, прагматично – само че въпреки всичко вярното определение на аргументите за съветската специфична интервенция в Украйна принадлежи не на китайски или ирански политик, а на министър-председателя на страна членка на НАТО. На Виктор Орбан, началник на Унгария.

Чужд в изолираност

Орбан е изцяло прозападен политик. Той се застъпва за включването на балканските страни в Европейски Съюз, защото " пространството сред Гърция и Унгария не би трябвало да бъде геополитическа пустота отвън Европейския съюз ". Той няма да наложи несъгласие на антируските наказания в Европейски Съюз (поне множеството от тях), тъй като „ единството на Европейски Съюз в този момент е най-важното “. Той единствено приканва Европа да не прекалява в тази политика на наказания – по-специално да не постанова ембарго на съветските енергийни носители.

„ Ако наложим наказания върху вноса на сила и те блокират тръбопроводите, няма просто да стане по-студено в Унгария. Всъщност цялата страна ще бъде парализирана “, споделя Виктор Орбан. „ Не става въпрос да си облечеш пуловер вечер и да намалиш малко парното или да платиш няколко форинта повече за газ, а че в случай че няма енергийни източници от Русия, в Унгария въобще няма да има енергия””, съобщи той. Освен това не желае да въвлича Европейски Съюз и Унгария във война с Руската федерация. Затова министър председателят забрани доставката на оръжия за Украйна през своя територия.

Автократичният западен свят обаче не търпи полутонове. „ Запазвайки салдото в връзките си с Путин, другите държави-членки на Европейски Съюз и гласоподавателите, Орбан се пробва да показа неутралитета като в полза на Унгария. Въпреки това, колкото по-дълго продължава спорът, толкоз по-трудно ще бъде за Орбан да остане настрани от войната на Путин”, написа Си-Ен-Ен.

Брюксел счита, че човек може да бъде в украинския спор или с ЕС/НАТО, или с Русия. Унгарският министър председател отхвърли подобен избор и вследствие на това се трансформира в действителност в най-мразения европейски водач. При това както измежду западноевропейските либерали, по този начин и измежду източноевропейските консерватори. Представители на опозицията настояват, че Путин " има Орбан ", а английският “Ивнинг Стандарт” назовава премиера " пудел на Путин ". И както означи полският президент Анджей Дуда, Унгария „ ще заплати скъпо за такава политика “.

Всъщност към този момент заплаща - с изолацията си, даже измежду съседите. „ През последното десетилетие Виктор Орбан построява с огромно старание полско-унгарския съюз и структурата на Вишеградската група към него. Той съумя да сътвори краткотрайна „ вътрешна цитадела “ в границите на Европейски Съюз, само че слабостта на неговата безкритична източна политика в този момент унищожи цялата конструкция, споделя Балаж Бочкий, шеф на проучванията в института ИДЕА в Будапеща. „ Унгарският министър председател може би е считал, че икономическите ползи и съблазънта на господството на Европейски Съюз ще сближат членовете, само че руско-украинският спор провали този евентуално сполучлив план”, добавя специалистът.

Онзи ден страните от Вишеградската група, поради „ проруската “ позиция на Орбан, просто отхвърлиха да отидат в Будапеща за министерска конференция. „ Много скърбя, че евтиният съветски нефт е доста по-голям за унгарските политици от украинската кръв “, сподели чешкият министър на защитата Яна Чернохова.

И по този начин е в цяла Централна Европа. „ Чехия работи директно, с цел да подкопае властта му. Заради проблеми с локалните унгарци той по принцип не е другар със Словакия. Словения работи в синхрон с Чехия. За Австрия това е недемократично. Като цяло няма да му завиждате в това отношение “, изяснява политологът, доцент от Руския държавен филантропичен университет Вадим Трухачов.

Най-неприятният миг, несъмнено, беше позицията на Полша. Едно време Будапеща и Варшава, ръка за ръка, защитаваха консервативното си законодателство и полезности от " демократичните трендове " от Европейския съюз и в името на тази битка поляците си затваряха очите за специфичните връзките сред Орбан и Путин. „ Орбан сподели на “Право и справедливост” (управляващата партия в Полша), че връзките му с Русия се отнасят единствено до стопански въпроси. Че това са прагматични връзки, които не носят никакъв идеологически или политически подтекст. Поляците, несъмнено, не бяха удовлетворени - само че смятаха този миг за вторичен на фона на тяхната битка против Европейски Съюз “, споделя някогашният маджарски народен представител Жужана Селени. Сега обаче, когато целият Европейски Съюз се консолидира на антируска основа, Варшава внезапно стегна реториката си против Унгария.

За Орбан обаче, в случай че тази изолираност е проблем, не и сериозно – и също не е дълготрайно. „ Унгарците са привикнали да се усещат като на остров. Следователно изолацията е неприятна, само че не и съдбовна. Тук всичко зависи от тематиките, които ще се въртят в Европейски Съюз. Ако стартират да разискват съкращения на финансирането за бедните страни или за ново систематизиране на мигрантите, той незабавно ще откри съдружници измежду съседите си “, изяснява Вадим Трухачов.

Народът ще реши

Ето за какво Европа разчита не на външен, а на вътрешен напън. Следващата неделя, 3 април, ще се проведат парламентарни избори в Унгария и за първи път от доста време унгарската съпротива - от левите либерали до десните радикали от “Йоббик” - се сплотиха против премиера и неговата партия ФИДЕС. Сега и опозицията, и Западът се надяват, че унгарското население „ ще промени мнението си “ и ще гласоподава „ вярно “.

„ Руската война в Украйна се трансформира в знак на световната битка сред автокрация и народна власт, а идните избори в Унгария ще бъдат знак на тази битка. Не е ясно дали Орбан, десен популист, ще откри за проблем на изборите дългото си другарство с Путин”, написа Си-Ен-Ен.

„ Един от главните въпроси на идните избори ще бъде до каква степен унгарците схващат какъв брой надълбоко изолиран се е оказал Виктор Орбан “, споделя някогашният консултант по националната сигурност на страната Давид Корани.

„ Трябва да изберем Европа, Запада, НАТО, демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите – един изцяло друг свят. Свободният свят”, сподели Петер Марки-Зай, кмет на един от градовете в страната, който беше определен за водач на опозиционния съюз.

Твърди се, че някои страни даже са почнали да построяват връзки с новите управляващи. В листата на тези страни, съгласно Будапеща, е Украйна. „ Провеждат се съвещания сред унгарската левица и представители на украинското държавно управление “, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто. Украинският му сътрудник Дмитрий Кулеба, несъмнено, отхвърли всички обвинявания, заявявайки, че „ господин Сиярто е подготвен да измисля всевъзможни басни, разрушавайки дълготрайното съдействие сред нас “. Въпреки това, знаейки спецификата на украинската дипломация, на господин Сиярто въпреки всичко може да му се има повече религия.

Изглежда очакванията на господин Кулеба и европейските политици се сбъдват. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че ФИДЕС е единствено с няколко процентни пункта пред Обединената съпротива. Това обаче – за жалост на съперниците на Орбан – на процедура анулира възможностите им за победа.

„ Унгария, като нашата, има смесена система. 105 депутати се избират по изборни региони, а единствено 94 по листи. Орбан очевидно печели селото и дребните градове и губи Будапеща. Но има повече окръзи навътре в страната. Оттук и опцията да получи две трети. Да, най-вероятно той въпреки всичко ще загуби конституционното болшинство, само че това не е съдбовно. Той направи всички промени в конституцията от дълго време. Но той би трябвало да резервира елементарното, което значи, че още веднъж ще може да образува независимо държавно управление “, споделя Вадим Трухачов.

Защо опозицията надали ще реализира нещо? Причините за това са доста. Самите опозиционери се оплакват от административния запас (твърдят, че ръководещата партия се популяризира на 20 000 билборда в цялата страна, а Обединената съпротива единствено с 2000) и контрола на Орбан е над 80% от националните медии.

Това обаче не е единственото нещо. „ Когато Марки-Зай стана водач на обединената съпротива, ние се надявахме, че неговите либерално-консервативни полезности ще се харесат на гласоподавателите на Орбан. Но това не се случи – значително тъй като той нямаше никаква безапелационна визия, която да надвишава рецензията към Орбан. Така че тази компания не е построена към някакви политически аспекти, а към Орбан: вие сте или с него, или против него “, споделя Ищван Хегедуш, ръководител на Европейското общество на Унгария.

И тук – в региона на персоналния имидж – Орбан очевидно превъзхожда опозиционния претендент заради своята харизма, както и показателен акцент върху отбраната на ползите на Унгария. „ Всяка стъпка, която Орбан прави в предизборната акция, е за неговата победа. Унгария върви към солидна криза, министър председателят е жаден за власт - и той няма да направи нищо, което не работи в негова изгода. Ако цената на успеха е изолираност, даже и от Полша, тогава Орбан ще се съгласи “, споделя унгарският публицист Пал Даниел Рени.

Не е изненадващо, че съгласно някои източници две трети от гласоподавателите му симпатизират доста повече от Питър Марки-Зай. И в тази поддръжка, апропо, има и принос Украйна, която съгласно Вадим Трухачов „ единствено може да добави гласове към Орбан с неговите безумни изказвания и дейности “.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР