В неделя ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори

...
В неделя ще се проведат едновременно президентски и парламентарни избори
Коментари Харесай

Тюрколог пред Lupa.bg: И Ердоган, и Кълъчдароглу имат мераци за турско влияние в България

В неделя ще се проведат по едно и също време президентски и парламентарни избори в Турция. Такава изборна технология затруднява възможната победа на опозицията на Ердоган. Който и да пристигна на власт в Турция, задачите на политиката по отношение на България няма значително да се трансформират. Нашите политици са надалеч от действително отстояване характерните български ползи в двустранните връзки, ще продължи да бъде определящ турският хегемонизъм в тях. Националистическите цели по отношение на нашата страна и Балканите са едни и същи - те са дефинирани пределно ясно в " Стратегическата недра " на някогашния турски министър председател проф. Давутоглу. Това изясни пред Lupa.bg тюркологът Емилия Славкова.



Емилия Славкова

До 11 май вторият тур за избор на президент в прилежащата страна беше съвсем сигурен. Вчера един от кандидатите, Мухарем Индже, ръководител на Мемлекет Партиси / Партия на родината, се отхвърли от присъединяване в конкуренцията и това предопредели доста огромната възможност претендентът на съюзената съпротива, Кемал Кълъчдароглу, да завоюва още на първия тур, допусна Емилия Славкова.

За втория тур успеха му е съвсем изцяло сигурна, а за Турция завършва една ера, твърди един от най-хубавите турски анализатори Рушен Чакър. Прогнозите на една от най-влиятелните организации " Конда " за неговите гласове са 49, 3%, с 6 пункта повече от прогнозните гласове за Ердоган.

" Опонентът на Ердоган и множеството партии от опозицията са под мощно въздействие на многоброййните проглобалистки НПО-та, както и непосредствено от американските ръководещи кръгове. Докато Ердоган се дистанцира от Съединени американски щати и НАТО и лавира сред световните сили за реализиране и реванш на турското великолепие. Външният министър Мелют Чавушоглу изясни тези дни, че са отказали да позволен за проучване Съединени американски щати до закупените от Русия ракети С-400, както и са отказали да дават по американско искане такива ракети на Украйна. Отказали са и на украинците. Ако завоюват опозиционните партии, които издигат Кълъчдароглу, има доста огромна възможност военно-политическата конюнктура в Черно море и около него доста мощно да се утежни - Турция е главен регулатор на придвижването на военните морски съдове през Проливите ", уточни Славкова.

Проердоганският Общ Съюз на ръководещата партия организация " Конда " планува да получи 44% от гласовете на парламентарните избори, а опозиционният Народен съюз 39,9%. Това са предварителни прогнози, окончателният избор ще зависи от съюзените някои по-малки лявоориентирани партии.

 
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР