В неделя Себастиан Фетел беше този, който нямаше нужда от

...
В неделя Себастиан Фетел беше този, който нямаше нужда от
Коментари Харесай

Произнесе ли Себастиан Фетел собствената си присъда?

В неделя Себастиан Фетел беше този, който нямаше потребност от наказване. Преди два дни, под прожекторите на мокрия асфалт в Сингапур, тъкмо той с гръм и тропот произнесе лична си присъда: да остане без купа и през тази година. Толкова жадуваната и изчезналата в другояче богатата му кариера, онази купа, завоювана за детската му обич - Ферари.

Нямаме никакво желание да влизаме в ролята на Чарли Уайтинг и да отсъждаме кой е отговорен и кой почтен за неделното меле в Сингапур. Няма и потребност, тъй като към този момент стана ясно, че никой от тримата водачи - Себастиан Фетел, Макс Верстапен и Кими Райконен, няма да бъде осъден за случилото се.

Става въпрос за напълно друго, за доста по-важно нещо. За това кой загуби повече даже и от най-тежкото наказване, прикрито сред редовете в правилника на ФИА. Още не можем да повярваме, че Себастиан Фетел, четирикратен международен първенец, постъпи по този начин и направи оставащите шест надпревари до финала на шампионата доста по-скучни и лишени от конспирация за всички нас, за почитателите на най-великия моторен спорт. 28 точки. С тъкмо толкоз към този момент Себ изостава от огромния съперник Хамилтън. 25 от тях се изпариха за момент, а подарявайки успеха на британеца, загубата действително е още по-голяма.

Нямаше право да го прави, макар инстинкта си на първенец, с който е роден. Проклетият инстинкт на палач, тъкмо той не му разреши да отстъпи. И да, не се случва за първи път, в минали години тъкмо това му е пособие да стане първенец, само че в Сингапур като че ли не го чакахме, не тъкмо от него. Защото всички бяхме вперили погледи в Макс Верстапен на старта. Новото момче в квартала, този с разперените, стърчащи необятно от кокпита лакти. И даже можехме да чуем в мислите си: " Ще го удари, да, ще го направи, и то още на първи завой ".

Каквото и в действителност да се случи в онази черна за Скудерия неделя, всичко беше в ръцете на Себастиан и можеше да го предотврати. Трябваше единствено да потисне вродения си инстинкт, от време на време, единствено за момент, това е за положително. При тези тежки условия на пистата даже и да беше оставил Макс да мине, незабавно след хаоса на старта можеше да си върне водачеството, имаше цялата скорост на света да го направи, когато си изиска.

Важен беше Хамилтън - той е водачът на стартовата решетка, който няма потребност от дарове. Британецът беше пети, страдаше от началото на уикенда по негостоприемните улици на " Марина Бей " и мъчно можеше да заплаши Себастиан. Сякаш тъкмо задната му стартова позиция докара до най-голямата неточност на четирикратния от години. Да, за момент той не помни за Люис и това му коства всичко. Британецът сподели мощното си каране на мокро, както най-добре го може, само че без главния му съперник това бе като детска игра. Когато има ден, Хамилтън не може да бъде спрян даже от бетонна стена, камо ли от някой във Формула 1 на този стадий. В останалите дни обаче Фетел успяваше да го накаже с всяка разрешена точка от правилника, тъй като това е едно от главните му качества. Така до лятната отмора съумя да е лидер в класирането и надали не да е любимец за спечелването на толкоз мечтаната за него и изстрадана от всички във Ферари и милионите тифози по целия свят международна купа във Формула 1.

На звездата на Ферари ще са му нужни четири победи в оставащите шест старта единствено с цел да нулира изоставането си, само че и това няма да му подсигурява нищо. Всички познаваме водача на Мерцедес и в случай че той няма механически проблеми и отпадане, за Люис няма да съставлява никаква компликация да е втори при всяка възможна победа на Себастиан и в някой от останалите два кръга да нанесе своя удар.

Не споделяме, че не е допустимо. Фетел е обръщал шампионата в последните обиколки от последния старт на сезона. Да, правил го е, и то не против някой инцидентен водач, а в борба с Фернандо Алонсо преди седем години. Тогава обаче испанецът беше в бързо Ферари и водеше в класирането преди финала. Случилото се тогава не се одобри като знамение, тъй като машината на Ред Бул с германеца в нея беше една от най-хубавите комбинации в спорта. Ако Себастиан го направи още веднъж, и то против Люис в най-силната кола в историята на Формула 1, ще сътвори осмото знамение на света.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на уеб страницата formula1.sportal.bg



Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР