В неделя опозиционните партии във Венецуела проведоха първите си първични

...
В неделя опозиционните партии във Венецуела проведоха първите си първични
Коментари Харесай

Предварителните избори на опозицията във Венецуела: Ще бъде ли предизвикан най-накрая Мадуро?

В неделя опозиционните партии във Венецуела организираха първите си първоначални избори от 11 години, с цел да изберат претендент, който да се изправи против сегашния президент на Венецуела Николас Мадуро на президентските избори през 2024 година

Ето всичко, което знаем за първичните избори на венецуелската съпротива и за какво това има значение.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Мария Корина Мачадо: „ Това е за свобода' Може ли диаспората на Венецуела да държи ключа към своята опозиционна първична конкуренция? Венецуела: Мачадо претендира за победа на първичните президентски избори завършек на списъка

Какво се случи на първичните?

Опозиционните политици организираха първичните избори без държавна помощ, откакто Националният изборен съвет лиши месеци, с цел да отговори на искане за логистична помощ. Венецуелците гласоподаваха с хартиени бюлетини вместо с електронни машини в центровете за гласоподаване по домовете, църквите, частните учебни заведения и други уреди.

Проучване по-рано този месец от основаната във Венецуела изследователска компания Delphos сподели, че повече от половината хора, за които е евентуално да вземат участие, не знаят къде да гласоподават.

Какъв е залогът?

Миналата седмица държавното управление на Венецуела и секта на опозицията публично се договориха да работят дружно за реализиране на поредност от съществени условия за идващите президентски избори. Правителството и опозицията обявиха в взаимно съглашение, че всяка страна може да избере собствен претендент съгласно личните си вътрешни правила.

Първичните избори може да са късмет за опозицията да събере поддръжка от гласоподавателите във Венецуела, чиято стопанска система е в дълбока рецесия от години.

Какво е неразрешен претендент?

Длъжностни лица, приети за отговорни в корупция, получават възбрана да заемат обществени длъжности до 15 години.

Опозицията на Венецуела твърди, че държавното управление употребява забрани нелегално, с цел да им попречи да се състезават в изборите.

Двама от 13-те в началото регистрирани претенденти за първичните избори са отпаднали, тъй като им е неразрешено да заемат обществени длъжности.

Коя е Мария Корина Мачадо?

Мария Корина Мачадо е опозиционен член на Националното заседание на Венецуела, бранител на свободния пазар и съперник на лявото държавно управление на Венецуела.

Въпреки че му е неразрешено да заема обществена служба, 56-годишният Мачадо избра да остане в конкуренцията.

Индустриалният инженер и някогашен народен представител получиха възбрана за 15 години от юни. Това се дължи на нейната поддръжка за глобите на Съединените щати против държавното управление на Мадуро и поддръжката й за някогашния опозиционен водач Хуан Гуайдо.

Някой спечелил ли е първичните избори?

Докато окончателните резултати към момента се чакат, Мачадо води в социологическите изследвания с 93 % от гласовете и над 26 % от преброените урни.

Преброяването – забавено заради блокиране на сървъра – се очакваше да продължи в понеделник. Не беше ясно по кое време ще бъде дадена идната актуализация на резултатите.

Най-близкият противник на Мачадо, някогашният народен представител и претендент за демократично деяние Карлос Проспери, имаше 4,75 % от гласовете. Мачадо разгласи победа, като сподели, че има мандат да се изправи против Мадуро.

Как връзките сред Венецуела и Съединени американски щати оформят този избор?

Съединени американски щати облекчиха глобите против петролния бранш на Венецуела в отговор на съглашението, реализирано сред държавното управление и опозиционните партии за изборите през 2024 година Тези наказания бяха изключително затегнати през 2019 година при някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Съединени американски щати настояха държавното управление на Мадуро да анулира възбраната за присъединяване на опозиционни претенденти в изборите през 2024 година Досега Мадуро отхвърляше да мръдне.

Какво ще стане, в случай че Мачадо завоюва изборите?

Не е ясно какво ще се случи, в случай че неразрешен претендент завоюва първичните избори.

Мачадо обаче сподели, че в случай че завоюва първичните избори, ще може да окаже напън върху изборния съвет да й разреши да се записва за общите избори.

Междувременно Ройтерс цитира неизвестен почитан чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, който заплашва да анулира ограниченията за облекчение на глобите, в случай че Мадуро не анулира възбраните за присъединяване в изборите на опозиционни претенденти.

Алтернативно, в случай че Мачадо не може да се записва за общите избори, различен претендент от опозицията може да се бори на нейно място. Няколко претенденти споделиха, че няма единно решение какво да вършат и не е ясно дали опозицията ще издигне претендент по желание на Мачадо.

Ще Мадуро най-сетне ще бъде провокиран?

Опозицията има опция да извади Мадуро от равновесие „ благодарение на Съединените щати и интернационалната общественост “, съгласно американския мозъчен концерн Atlantic Council. Опозицията има шанса да активизира гласоподавателите, които са изтощени от стазиса на актуалната политика.

„ Това, от което Мадуро се опасява най-вече, повече от всеки един политически конкурент, е дисциплинирана съпротива, която е известна, проведена и подготвена да активизира базата си през 2024 година “, се прибавя в отчета на Атлантическия съвет.

Въпреки това, в случай че Мачадо не се записва за общите избори, възможностите може да се наклонят в интерес на Мадуро. „ Раздробената съпротива с ниска изборна интензивност може да разреши на Мадуро да завоюва болшинство “, се споделя в отчет на Института за мир на Съединените щати.

Кога са президентските избори?

Президентските избори ще се проведат през втората половина на 2024 година, като точната дата към този момент не е конкретизирана.

Изборите във Венецуела нормално се организират през декември, макар че през 2018 година гласуването беше преместено за май.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР