В неделя Нидерландия спря добива на газ от най-голямото газово

...
В неделя Нидерландия спря добива на газ от най-голямото газово
Коментари Харесай

Нидерландия спира добива на газ в Грьонинген поради опасения от земетресение

В неделя Нидерландия спря добива на газ от най-голямото газово находище в Европа , което е довело до трусове, разтърсващи локалните поданици от десетилетия и заплашващи да продължат, заяви Агенция Франс Прес.

Въпреки това управляващите оставят отворени 11 кладенеца за рандеман в газовото находище Грьонинген за още една година при положение на тежка зима, преди да затворят дефинитивно вратите му на фона на геополитическото напрежение.

Хората, живеещи наоколо до находището, намерено при започване на 60-те години на предишния ХХ век, се оплакват от повече от 20 години, че са били тероризирани от трусове , директно свързани със сондажните действия.

Местното население е преживявало трусове с дребен магнитуд наоколо до повърхността, породени от вакуумни джобове, формирани по време на добива на газ, които са причинявали необятно публикувани вреди на домове и други здания .

През 2018 година жителите приветстваха новината, че находището ще бъде затворено, само че специалистите ги предизвестиха, че земетресенията могат да продължат с години .

Въпреки че през последните няколко години добивът на газ от находището беше съвсем редуциран до нула, държавното управление резервира обекта в употреба заради световната енергийна неустановеност, провокирана значително от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г .

" Огромен брой хора в провинцията страдат от психически проблеми поради добива на газ ", споделя пред Агенция Франс Прес Ян Вигболдус, ръководител на асоциация, представляваща локалните хора.
 Горящият товарен транспортен съд край крайбрежията на Нидерландия се изтегля надалеч от морските пътища
Горящият товарен транспортен съд край крайбрежията на Нидерландия се изтегля надалеч от морските пътища

Оказва се, че е превозвал 20 пъти повече електрически транспортни средства от в началото оповестените

Много от тях са попаднали в бюрократична обстановка и са получили единствено дребна част от обезщетенията .

Доклад на парламентарна комисия от февруари упрекна нидерландските управляващи, че не са обърнали " съвсем никакво внимание на дълготрайните опасности ", до момента в който добивът е бил сполучлив, и добави, че държавното управление има моралното обвързване да поправи обстановката.

По данни на Shell през годините от находището са били добити към 2 300 милиарда кубически метра (81 223 милиарда кубически фута) газ.

Между 1963 година и 2020 година газът от Грьонинген е генерирал към 429 милиарда евро (450 милиарда долара), поправени по отношение на инфлацията, като 85% от тях са отишли в държавната хазна.

В продължение на месеци планини парчета от остарели тръби са затрупали мястото от към този момент демонтираните сектори на находището.
 Нидерландия лимитира износа на чипове
Нидерландия лимитира износа на чипове

Съединени американски щати оказва напън за ограничение на продажбите на компютърни чипове на Китай

Много къщи в региона на Грьонинген към този момент са ремонтирани или преустроени , тъй че да включват устойчиви на трусове структури.

В петък по време на посещаване на обекта нидерландският министър-председател Марк Рюте съобщи, че в района има десетки хиляди деца, които живеят в извънредно състояние, съгласно нидерландската организация ANP.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg