В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади,

...
В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади,
Коментари Харесай

Сарафов пред ВСС: Прокурори, които разследват Нотариуса, са получили патрон и кръст от клонки

В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати отчети, че двама от прокурорите от СГП, са получили закани за живота си. 

Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със фамилията си. Друг негов сътрудник, жена, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището си разкрила кръст от клончета,

 

Това заяви основният прокурор Борислав Сарафов пред Висш съдебен съвет.

 

Според него това е съответен проект и предизвестие да внимават в работата си, да не бъдат дейни в активността си. Тези случаи не може да ги извадим от подтекста на обстановката, разследвайки активността на Мартин Божанов “, съобщи Сарафов.

 

Той означи, че ще изпрати отчет на министър Атанас Славов, с цел да им бъде обезпечена отбрана.   

На собствен ред министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че неотложно ще бъде задействан механизмът за отбрана на магистрати.

" Обществената вакханалия със закани против магистрати би трябвало да спре. Разследването би трябвало да завърши, без сътрудниците да се въздействат от закани против тях ", сподели Сарафов.

 

Гледайте съвещанието онлайн ТУК

 

На въпрос дали е разполагал с информация за частни  клубове, магистратско въздействие, за съмнителни контакти сред съдии и лица с тежки репутационни вреди, Сарафов отговори: " Към сегашния миг не разполагам с сходна информация. Ако в границите на досъдебното произвеждане се открият сходни обстоятелства, бих помолил сътрудниците да ми ги кажат, с цел да ги показва с отчет до Висш съдебен съвет. Всяко едно име, което бих загатнал, ще почива клюки и догадки. Не е моментът в този момент да се организира лов на вещици ". 

 

По думите му би трябвало да се подходи правилно и обективно, стъпвайки на тествани обстоятелства, и в случай че се постанова, системата да бъде освободена от тези магистрати, които петнят името на институцията.

 

И.ф. основен прокурор уточни още, че в случай че в границите на следствието за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се открият такива обстоятелства и условия, той би могъл да показа отчет пред Висш съдебен съвет. Също и да направи предложение за дисциплинарни санкции на магистрати.

 

По време на чуването Борислав Сарафов показа информации за работата на прокуратурата по досъдебни производства, формирани по сигнали за упражняван напън против съдии. Той заяви, че има две преписки.

 

Едната е от 2017 година, формирана в Софийска градска прокуратура, към която е привързан и сигнал от арбитър Цветко Лазаров. По нея е предоставена инспекция на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " (ГДБОП), след това има отвод от формиране на досъдебно произвеждане, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния надзор. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши инспекция на отхвърли.

 

Втората кореспонденция е от 2022 година, тя е формирана по данни от ГДБОП, като на идната година е формирано и досъдебно произвеждане и е привързан сигнал от арбитър Владислава Цариградска. Разследването не е завършило, по него се правят дейни процесуално-следствени дейности, уточни Сарафов.

 

Той напомни, че е разпоредил инспекция на законосъобразността на наложените отводи за формиране на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също по този начин е назначил и проверка на част от делата в Софийска районна прокуратура.

 

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет изслушва изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и проверяващия публицист и съосновател на фондация " Антикорупционен фонд "  Николай Стайков във връзка и информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

 

На съвещанието участват осем от членовете на Съдийската гилдия, както и правосъдният министър Атанас Славов.

 

Съдия Владислава Цариградска обяви, че е била заплашвана от Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, също участва на съвещанието.    

 

Миналата седмица, по предложение на Драгомир Кояджиков, кадровиците насрочиха за през днешния ден чуване на и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов и журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд поради абсурда с така наречен частен „ SS club “ за магистрати, разразил се след убийството на Божанов, уточни lex.bg.

 

Оказа се, че четирима членове на колегията, в това число и вносителят на предлагането за чуване, отсъстват.
По искане на Атанаска Дишева, ръководителят на Върховния касационен съд и председателстващ съвещанието Галина Захарова рапортува, че заради отпуск не участват Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев, Стефан Гроздев и шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Така съвещанието се организира на ръба на кворума.

Същевременно ръководителят на Върховен касационен съд разгласи, че в 14.30 ч. би трябвало да напусне залата поради ангажимент, който не може да отсрочи.

 

Източник Новини.бг, Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР