В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади,

...
В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати доклади,
Коментари Харесай

Сарафов пред ВСС: Прокурори, които разследват Нотариуса са получили кръст от клонки и патрон

В неделя на 11 февруари до мен бяха пуснати отчети, че двама от прокурорите от СГП, са получили закани за живота си. Единият е получил патрон в пощенската си кутия, другият, който е жена, е намерила кръст от клончета пред входната си врата. Това разгласи и.д. основният прокурор Борислав Сарафов пред съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, която го изслушва.

Сарафов добави, че е изпатил отчета на министъра на правораздаването Атанас Славов, с цел да им бъде обезпечена отбрана.  Славов съобщи, че е извънредно значимо всеки магистрат да се усеща предпазен, когато усеща опасност.

Главният прокурор счита, че страната в лицето на министерство на правораздаването трява да даде съответен отговор на такива закани и да даде подкрепа на магистрати, които се осмеляват да се опълчат на злодеянията.  " Вакханалията срещу магистрати трява да бъде прекратено, сътрудниците би трябвало да проведат независимо разследване без да се въздействат даже от закани ", добави той.

На съвещанието са осем от членовете на Съдийската гилдия. Отсъстват Боян Магдалинчев Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, шефът на Върховен административен съд Радомир Чолаков.  В началото стана ясно, че всичките са в отпуск. Така съвещанието е на ръба на кворума.   

Припомняме, че арбитър Владислава Цариградска, която разгласи, че е била заплашвана от Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, също участва на съвещанието, както и Николай Стайков от Антикорупционния фонд. 

Относно частните клубове: 

" С цел изясняване на обстановката към тях още на 6 февруари подредих на дирекция " Информационно обслужване " в прокуратурата да направи справка  за преписките  против Божанов. До края на месеца би трябвало да се направи систематизирана информация кои са прекъснати и кои може да бъдат възобновени ", разясни Сарафов.

Също по този начин той напомни и за почналата проверка на Софийската районна прокуратура. По думите му това са дейностите, които могат да се извършат рамките на неговата подготвеност. Не съм осведомен с досъдебното произвеждане в СГП ", сподели Сарафов като се базира на Конституцията, която не му разрешава да се интересува от делото. 

" Към сегашния миг не разполагам с сходна информация. Ако в границите на досъдебното произвеждане се открият сходни обстоятелства, бих помолил сътрудниците да ми ги кажат, с цел да ги показва с отчет до Висш съдебен съвет.  Всяко едно име, което бих загатнал, ще почива клюки и догадки. Не е момента в този момент да се организира лов на вещици ", бе безапелационен и.д. основен прокурор по отношение на информация за частни клубове, магистратско въздействие, за съмнителни контакти сред съдии и лица с тежки репутационни вреди.

Очаквайте детайлности!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР