В неделя, милиони избиратели в Турция ще се отправят към

...
В неделя, милиони избиратели в Турция ще се отправят към
Коментари Харесай

Пробив на опозицията или още власт за Ердоган: Какъв е залогът на местните избори в Турция?

В неделя, милиони гласоподаватели в Турция ще се насочат към урните за локалните избори в страната. Този избор ще оцени известността на президента Реджеп Таийп Ердоган, до момента в който ръководещата му партия се пробва да си върне основни градове, които загуби преди пет години. Запазването на общините в основните градове би помогнало на турската съпротива, която остана разпокъсана след провалянето на президентските избори предходната година. На последните локални избори през 2019 година, опозицията завоюва общините на столицата Анкара и комерсиалния център Истанбул, поставяйки завършек на 25-годишната власт на ръководещата партия в тези градове. Очаква се опозицията да резервира Анкара, където досегашният кмет Мансур Явас, който също е апетитен като предстоящ претендент за президент, остава известен.
Имаме партията на Ердоган, която е националистическа и религиозно консервативна. Имаме съпротива и към 10% - кюрдско националистическо придвижване. Дори когато хората преглеждат икономическите условия, те употребяват тази призма. За един последовател на ръководещата партия - стопанската система не беше добра, само че ще се усъвършенства. За последовател на опозицията стопанската система ще се утежни.
Емре Ердоган, професор по политически науки

Ердоган уточни някогашния министър на урбанизацията и околната среда Мурат Курум за противник на досегашния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу. Имамоглу е апетитен и като вероятен претендент за президент, който да се изправи против Ердоган. Този път обаче той взе участие в локалните избори без поддръжката на главната прокюрдска партия в Турция.
Истанбул е черешката на тортата, тъй като в него живее към една четвърт от турското население. Около 20 милиона души.
Емре Ердоган, професор по политически науки

Анализатори настояват, че успеха над Истанбул и Анкара ще затвърди решимостта на Ердоган да вкара нова конституция, която да му разреши да ръководи и след 2028 година, когато изтича актуалният му мандат. Настоящата конституция разрешава по два мандата на президент. Миналата година Ердоган се кандидатира за трети мандат, защото страната мина към президентска система през 2018 година, а първият му мандат се организира по предходната система. Способността на опозицията да задържи огромните градове, които завладя преди пет години, ще помогне в представянето като опция на ръководещата партия на Ердоган.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР