В неделя Катар официално ще се превърне в най-малката държава,

...
В неделя Катар официално ще се превърне в най-малката държава,
Коментари Харесай

За Гинес! Над 200 млрд. долара струва на Катар световното първенство по футбол

В неделя Катар публично ще се трансформира в най-малката страна, приела международното състезание по футбол.

Но какво коства на една страна, чиято територия е към 10 пъти по-малка от тази на България, и която няма особени обичаи и инфраструктура в спорта, с цел да провежда най-значимото събитие в света на футбола? Оказва се, че доста.

Официални данни за цената на вложените средства от Катар в подготовката за международното състезание няма. Изчисленията на експерти са, че сумата надвишава 200 милиарда $, като даже се показват към 220-230 милиарда, написа " Блумбърг ".

Това изстрелва шампионата доста надалеч напред като най-скъпия в историята. За съпоставяне, досега преди всичко беше международното в Бразилия през 2014 година с вложени 15 милиарда $, а последното състезание в Русия през 2018 година е коствало 11.6 милиарда.

Ако сумите за Катар са правилни, то шампионатът в арабската страна става по-скъп даже от всички предходни 21 международни шампионати, взети дружно, написа " Дойче веле ".

Само в построяването и модернизацията на осемте стадиона Катар е вложил сред 6.5 и 10 милиарда $. Отделно големи средства бяха ориентирани в инфраструктурни планове, създаване на метро, летище и други

Местните управляващи акцентират, че вложенията са част от капиталовия план, наименуван " Катар нешънъл вижън 2030 ".

Футболът и бирата нормално вървят ръка за ръка. На международното състезание в Катар обаче ще е друго. Половин литър бира в главната почитател зона в Доха ще коства близо 14 $. Освен това има и ограничавания за местата, където последователите ще могат да пият.

Това ще е първото международно състезание, проведено в мюсюлманска страна със непоколебим надзор върху използването на алкохол. Въпреки че няма " изсъхнал режим " като в прилежащата Саудитска Арабия, използването на алкохол на публични места е неразрешена, написа " Ройтерс ".

Това касае директно " Бъдвайзър " - един от главните спонсори на ФИФА. Пивоварната заплаща по 75 млн. $ за четири години, освен с цел да бъде обвързвана със международното състезание, а и да обезпечава бира по време на шампионата. Осем дни преди началото на международното от компанията са били осведомени, че пунктовете с техния артикул би трябвало да бъдат преместени " на по-малко забележими места ", заяви " Ню Йорк таймс ". Решението пристигнало от кралското семейство на Катар.

Темата за продажбата на бира беше поставяна доста пъти след избора на страната за хазаин. През 2019 година бяха направени самобитни проби по време на международното клубно състезание, само че тогава цената беше към два пъти по-ниска - 6.5 $.

" Признаваме, че има проблем с цената ", съобщи изпълнителният шеф на организационния комитет Насер ал-Хатер.

Желаещите ще могат да пият бира в избран периметър към стадиона, само че не и на трибуните. Външното министерство на Англия предизвести пътуващите, че използването на алкохол отвън позволените места може да докара до шест месеца затвор и/или санкция от 560 $. Носенето на алкохол, даже и бутилката да не е отворена, също е неразрешено.

Наказанията против използването на опиати са още по-строги.

От първокласни хотели до контейнери

Местата за настаняване на последователите са мощно лимитирани, защото това е най-малката страна хазаин в историята на международните шампионати. Организаторите оповестиха, че ентусиасти са резервирали над 90 000 места за настаняване за някои от най-натоварените дни на шампионата. В тях влизат хотелски стаи, жилища, вили и каравани.

Срещу 200 $ на вечер почитателите могат да наемат един от 6000 блестящо боядисани алуминиеви фургони, подредени в дълги, прави редици. На това място има краткотраен супермаркет, външни екрани за гледане на мачове и е положена изкуствена настилка, с цел да се понижи пясъкът, приближаващ от пустинята.

След края на шампионата Катар ще подари фургоните на небогати страни, с цел да бъдат употребявани като къщи, сподели изпълнителният шеф на комитета по настаняването Омар ал-Джабер.

За настаняване се предлагаха и стаи в три круизни кораба, които са на пристанището в Доха.

Привържениците ще би трябвало да внимават с държанието си, както и с облеклото си. В Катар не е признато хората да вървят голи, само че локалните управляващи ще правят оценка типа на нарушаванията, написа " Атлетик ". По един метод ще се гледа на човек, който върви без тениска на публично място, и по различен метод - на ентусиаст, който в миг на наслада си смъкна тениската на стадиона да вземем за пример.

Темата за последователите в Катар доби и друга тенденция - преди дни в " Тик-ток " се появиха видеа на забавляващи се почитатели, облечени в цветовете на водещите футболни тимове - Англия, Бразилия, Аржентина и други. В обществените мрежи ентусиасти заподозряха, че това в действителност са проведени почитатели, а не туристи, пристигнали да поддържат тимовете си.

Една от огромните цели на Катар е да покаже, че международното няма да остави така наречен бели слонове (английският израз за уреди, построени за спортни надпревари, които по-късно не се използват). Намеренията на управляващите са три от стадионите да продължат да се употребява в настоящия им тип, а останалите или да бъдат преобразувани в други здания, или потенциалът им да бъде доста понижен, а отстранените трибуни - дарени.

Страната гледа към други спортни надпревари, като идната година ще одобри и Купата на Азия. Надеждите на катарците са след време да са домакини и на мачове от европейския клубен футбол - да вземем за пример на финала в Шампионската лига.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР