В неделя Иран издаде първата си смъртна присъда заради протестите,

...
В неделя Иран издаде първата си смъртна присъда заради протестите,
Коментари Харесай

Иран осъди протестиращ на смърт

В неделя Иран издаде първата си смъртна присъда поради митингите, които раздрусаха ръководството на страната, заяви Агенция Франс Прес.

Обвиняемият, чието име не се загатва, беше наказан в съда в Техеран на гибел за закононарушенията " подпалване на държавна постройка, нарушение на публичния ред и скрит план за осъществяване на закононарушение против националната сигурност ", както и за това, че е " зложелател на Бога ".

Това заяви правосъдната власт, до момента в който правозащитна група предизвести, че други наказани рискуват да бъдат бързо екзекутирани.

Според Amnesty International, Иран екзекутира повече хора годишно от която и да е друга страна, с изключение наКитай.
 Иран изправя на съд 750 души за присъединяване в протестите
Иран изправя на съд 750 души за присъединяване в протестите

Съдебните процеси стартират тази седмица

Друг съд в Техеран осъди петима други на затвор сред пет и 10 години за " скрит план за осъществяване на закононарушения против националната сигурност и нарушение на публичния ред ".

По-рано този месец 272 от 290-те законодатели на Иран желаеха от правосъдната система да приложи смъртното наказване като възмездно правораздаване " око за око " против тези, които " са навредили на живота и имуществото на хората с оръжия с ножове и огнестрелни оръжия ".

Припомняме, че през вчерашния ден беше обявено, че иранските управляващи са повдигнали обвинявания на повече от 750 души в три провинции за присъединяване в скорошните протести.

Повече от 2000 души към този момент бяха упрекнати, съвсем половината от тях в столицата Техеран, от началото на демонстрациите в средата на септември, съгласно данни на правосъдната власт.

Съдебните процеси против тях ще стартират от четвъртък в наличието на техните юристи.

100 младежи бяха освободени, откакто подписаха обещания да не вземат участие в бъдещи протести.

До протестите се стигна след гибелта на младата иранска от кюрдски генезис Махса Амини на 16 септември дни след ареста ѝ от моралната полиция за хипотетично нарушение на строгите правила за облекло на дамите в страната.

Властите отхвърлиха изказванията на правозащитни групи в чужбина, че към 15 000 души са били арестувани при последвалите вълнения.
 Повече от 300 души са починали при митингите в Иран
Повече от 300 души са починали при митингите в Иран

Смъртта на млада жена при арест разгневи обществеността освен в страната

Според същите групи, починали са 300 души.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР