В неделя е издъхнал един от последните живи български партизани

...
В неделя е издъхнал един от последните живи български партизани
Коментари Харесай

Почина Крум Василев, един от последните живи български партизани

 В неделя е умрял един от последните живи български партизани - 95-годишният Крум Василев.

Тъжната за левицата новина заяви във Facebook депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов. " Починал е Крум Василев. Един от най-хубавите български журналисти. Човек-легенда. Само преди две седмици на конгреса на Българска социалистическа партия той беше отличен с премията " Димитър Благоев ". Здрависахме се, разменихме няколко думи. Той беше жарък и същински. Какъв необикновен дух имаше в него... Не знам, съгласно мен за хора като него е неуместно да се приказва в предишното време. Поклон! ", написа Симов.

" Приятели! Другари! Починал е обичният бай Крум Василев - партизанин, публицист, публицист. Светъл човек. Истински. Човек на духа и разсъдъка. Даваше сили и кураж на всички нас. Милият бай Крум... ", добави Велислава Дърева.

Крум Василев Начев е партиен деятел от Българска комунистическа партия, политик, държавник и публицист, заслужил активист на културата. Роден е на 14 април 1925 година в град Шумен. Член е на РМС от 1942 година, а на Българска комунистическа партия от 1944 година Участва в Съпротивителното придвижване през Втората международна война в началото като член на бойна група. Партизанин в Шуменско - Преславския отряд от началото на април 1944 година ". Секретар на Градския и Околийския комитет на РМС в Шумен, учредителен и първи секретар на Областния комитет на РМС във Варна.

След 9 септември 1944 година приключва компетентност философия в Софийския университет и специализира във Висшата партийна школа.

Политически помощник на Вълко Червенков от 1951-ва до 1959-а. В идващите години поредно е изпълнявал длъжността зам.-главен и основен редактор на в. " Народна просвета ", общоприет шеф на Българското радио и Българската телевизия, завеждащ отделите " Изкуство и просвета " и " Пропаганда и пропаганда " на Централен комитет на Българска комунистическа партия., ръководител на Комитета за печата при Министерския съвет.

Избиран е за член на Централен комитет на РМС, член на Централен комитет на СНМ, член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, зам.-председател на Съюза на българските публицисти, депутат в Шесто, Седмо, Осмо и Девето Народно заседание.

Автор е на книгите " Какво видяхме в Китай " (1958), " НЕ на неистините " (2010),, " Невъзможни диалози " (2015), " ДА на истината " (2016), " Земни разкази " (2017), " По петите на истината " (2019).

През 2010 година става притежател на литературната премия " Николай Хайтов ", през 2016-а - на премията за журналистика " Георги Кирков - Майстора ", а през 2018-а за книгите " ДА на истината " и " Невъзможни диалози " му е присъдена Димитровска премия. Тази премия се присъжда от специфичен комитет, ръководен от Ангел Марин.

Поклонението пред тленните остатъци на Крум Василев ще бъде в четвъртък от 12 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, заяви съпартийката му Искра Баева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР