В неделя австрийците гласуват на президентски избори, докато алпийската държава

...
В неделя австрийците гласуват на президентски избори, докато алпийската държава
Коментари Харесай

В Австрия гласуват за президент

В неделя австрийците гласоподават на президентски избори, до момента в който алпийската страна - членка на Европейски Съюз, се бори с енергийната рецесия и инфлацията, заяви АП.

Досегашният държавен глава Александер ван дер Белен се чака да получи втори мандат, а шестимата му кандидати - остават надалеч обратно.

" Най-големият съперник в неделя ще бъде диванът ", съобщи 78-годишният професор по стопанска система в петък на последния си избирателен протест, призовавайки хората да гласоподават.

Проучванията на публичното мнение сочат, че проевропейският либерал ще получи повече от 50% от гласовете, като по този метод ще избегне втори тур на изборите .

Около 6,4 млн. души имат право да гласоподават от общо 9-милионното население на страната.

С плакати, които го афишират за " сигурен избор в бурни времена " в изискванията на енергийна рецесия, която покачва инфлацията в цяла Европа, някогашният водач на Зелените се кандидатира като самостоятелен .

Но той има явната или скрита поддръжка на главните австрийски партии, като се изключи крайнодясната Партия на свободата, която издигна собствен претендент - Валтер Розенкранц, който заема второ място в изследванията с 15% поддръжка.

За президентския пост се бори и 35-годишният пънк-рокер Доминик Влазни , създател на Партията на бирата, наречена по този начин поради пропагандата на известната напитка.

Ван дер Белен - който поддръжниците обичливо назовават " професора " - се изправи пред ненадейно тежка борба през 2016 година, като завоюва конкуренцията едвам на втори тур.

Изборните бюра отвориха в 6 ч. сутринта и ще затварят най-късно в 17 ч. В селата и дребните градове бюрата са отворени до обяд.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР