В неделя Антонио Конте се завръща в родния си град

...
В неделя Антонио Конте се завръща в родния си град
Коментари Харесай

Антонио Конте е роден в Лече, но е най-мразеният човек в града

В неделя Антонио Конте се завръща в родния си град Лече, където неговият Интер ще търси наложителни три точки. Нерадузирите водят люта борба за купата в Серия А с Ювентус и Лацио, а 50-годишният експерт даже не се надява на топло посрещане от своите съграждани. Бившият халф, който игра 6 сезона за родния си клуб, в действителност е най-мразеният човек в Лече.

През август 2008-а Антонио Конте провежда мачле в памет на собствен братовчед, умрял преди няколко години в Намибия. Срещата се организира в курортното градче Спиаджабела, което е на към 10-15 км от родното място на 50-годишния експерт – Лече. Някои от най-близките другари на Конте вземат участие в дуела, както и много негови родственици. Жената, дъщерята и родителите му също са там.
Изведнъж, малко преди края на демонстративния дуел, идват три черни коли.

По това време Конте е отпред на Бари – кръвният зложелател на родния му клуб. Около една дузина ултраси на Лече излизат от колите, а в ръцете си носят бухалки. Чуват се писъци, а офанзивата е непосредствено ориентирана към Антонио. Юмруци, удари с бухалки, шутове. Когато полицията идва, колите и почитателите с качулки се изпаряват безусловно за секунди.

„ Това в никакъв случай няма да свърши “, клати глава Конте, който е с много рани и кърви само че контузиите му не са чак толкоз съществени. В момента италианецът е измежду най-уважаваните треньори в света. Той има 3 трофеи с Ювентус, победи в Англия с Челси, а в този момент е отпред на възраждането на Интер.

Съдбата се намеси и първият дуел на 50-годишния експерт като ментор на нерадзурите бе домакинство на Лече.

Освиркванията и обидите от гостуващия бранш в оня мач бяха толкоз мощни, че заглушаваха над 60 000 последователи на домакините. 12 години след случилото се в Спиаджабела нищо не е забравено. Дори в противен случай – омразата е още по-силна.

Тази неделя следва ужасно дерби – Интер гостува на Лече. Не историческо, нито районно. Това е дербито за главата на Конте Охрана ще бди за него към хотела. Той няма да бъде пуснат да иде до къщата, в която е израснал, тъй като е най-омразната личност в района.

Антонио се ражда в Лече на 31 юли 1969-а и обожава града си, футбола и локалния тим. Хората от област Саленто ще ви го кажат ясно: „ Има две неща, с които този град се гордее - времето, слънцето, морето и футболния отбор ". Антонио пораства в фамилията на треньор. Баща му води юношеския отбор Ювентина Лече. Малчуганът е почитател освен на локалната горделивост Лече, само че и на Ювентус. Градът е цялостен с тифози, за които обич №2 са бианконерите, които имат 21 почитател клуба в района.

Конте пораства с плакати на Роберто Бетега по стените на стаята му. Тогава той е звездата на Юве и Италия. Но двама кореняци са част от състава на Старата госпожа по това време - Франко Каузио и Сержо Брио. Заради тях през 70-те градът просто има уязвимост към бианконерите. Днес обаче е друго. Фен клубовете си ги има, само че постоянно те са атакувани. А тези, които поддържат отбора от Торино, са наричани „ предатели “.

Конте стартира в Лече, той е обожаван от тифозите и е гордостта на Саленто през 1991-а, когато мечтаният трансфер в Ювентус става факт. Тогава е единствено на 22, а един афиш на трибуните споделя всичко за връзките на почитателите към Антонио по това време: „ Където и да отидеш, ние постоянно ще те поддържаме “. Ултрасите на жълто-червените не се сърдят, даже в противен случай – радват се.

През 1996/97 Конте има серия от тежки травми, а в първия кръг на идващия сезон Ювентус приема Лече. Тази августовска нощ трансформира живота му вечно. В четвъртата минута на добавеното време Антонио вкарва гол с глава за 2:0 и чества бясно с викове и юмруци. Радостта му е разбираема, откакто 11 месеца е бил отвън терените, само че родният му град е засегнат. „ Няма ли най-малко малко почитание, та той е роден тук “, са мненията в Лече. В този район страстите и чувството за принадлежност са извънредно мощни, а с всеки минал ден омразата към него се ускорява.

В ответния мач, когато Ювентус гостува на Лече, Антонио е наясно какво го чака. „ Предател на Саленто, върви си в Торино “ и „ Конте, спри надалеч от нас “, са единствено два от транспарантите на „ Вия дел Маре “. Има и забавна ария от оня ден: „ За всички вас, които предадохте Лече, дано Свети Оронтий ви повали “. Години наред Конте пробва да умиротвири ултрасите с хубави думи за тях и града, само че ситуацията става още по-зле. През 2002-а той още веднъж се разписва против жълто-червените, не се радва на попадението си и афишира, че желае да приключи кариерата си в родния си клуб.

През 2004-а някогашният халф се връща на Юг и прави опит да играе за тима (б.р. – тогава в Лече е и Валери Божинов). Има обаче две спънки – треньорът по това време Зденек Земан и тифозите. Наставникът е неприкрит зложелател на Ювентус и не понася всичко, обвързвано с бианконерите. В последна сметка през октомври 2004-а президентът на клуба Панталео Корвино съумява да наложи волята си и подписва контракт с Конте за 1 сезон. Само 12 часа след оповестението му обаче Антонио звъни на шефа и споделя: „ Няма да играя в Лече, не мога да остана в града. Искам да развалим съглашението “.

Причината е, че над 2000 почитатели нападат базата на отбора в Калимера. 35-годишният Конте е сломен, афишира завършек на кариерата си и започва като треньор. Но това не е краят, тъй като през декември 2007-а той прекрачва всички граници в очите на хората в Лече

Ако има нещо, което те не понасят, това е Бари. Дербито на Юга е свирепо, само че световно никой не му обръща внимание. Думите на Конте като треньор на Бари са като стрели, забити право в сърцето на почитателите на Лече: „ Имам корав темперамент и ще го направя. Знам по какъв начин ще се одобри, само че за мен развиването е най-важно. Местното съревнование не значи нищо, значим е резултатът “. И в този миг всичко сред италианеца и родния град завършва.

А ориста още веднъж си знае работата. Три кръга преди края на същия сезон в Серия Б Бари гостува на Лече. Жълто-червените се борят за автоматизирана промоция, до момента в който мачът е без значение за отбора на Конте. Петлите печелят с 2:1 и убиват фантазиите на домакините, а „ Вия дел Маре “ се трансформира във врящ казан, който желае главата на предателя

В последна сметка Лече влиза в елита през плейофите, само че това не понижава омразата. Точно противоположното – няколко месеца по-късно е офанзивата в Спиаджабела. Оттогава минаха 12 години. Конте се трансформира в огромно име в специалността, светът го почита поради достиженията му. Само в Лече омразата е все по този начин мощна. На фестивала на Свети Оронтий през 2016-а, той бе едно от десетте имена, наградени за „ културни заслуги към града “. Естествено, Антонио не пристигна, а името му за следващ път бе освиркано и оплюто.

Дори локалните медии не се преценяват с никакви журналистически правила и нравственос, когато пишат за него. Преди мача от първия кръг този сезон, когато Лече гостуваше на Интер, заглавието във вестник Nuovo Quotidiano di Puglia бе: „ Дербито на антисалентинеца “. Това е Конте за локалните поданици – един изменник, който се обърна против родния си град.

Дейвид ДЖЕНДЪЛМЕН The Athletic, превод на " Тема спорт "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР