В неделя, 7 април, от 20:45 ч. в рубриката В

...
В неделя, 7 април, от 20:45 ч. в рубриката В
Коментари Харесай

Тази неделя В кадър: Земята в обектива на първия български космонавт

В неделя, 7 април, от 20:45 ч. в рубриката „ В кадър “ е премиерата на документалния филм „ Полет на ръба на безкрая “, отдаден на 40-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

Документалният филм „ Полет на ръба на безкрая " демонстрира неповторими фрагменти и мемоари на първия българин в Космоса!


В навечерието на 10 април Българска национална телевизия 1 ще напомни на феновете историческото, освен за страната ни, събитие и ще надникне в персоналния списък на първия българин, видял планетата Земя от Космоса с очите си. В 72 фотоса от персоналния списък на Георги Иванов са запечатани неповторими фрагменти, направени от борда на галактическия транспортен съд „ Союз-33 “ по време на 12-те часа на смразяваща неопределеност за бъдещето на екипажа. 40 години негативите от персоналния фотоапарат на космонавта съхраняват мистични гледки към Земята, които екипът на Българска национална телевизия прави притежание за първи път.

Пред камерата на публичната телевизия Георги Иванов си напомня тези 31 обиколки край земното кълбо и споделя трагичните събития, събрани единствено в 1 ден, 23 часа и 1 минута полет. Космическият транспортен съд „ Союз-33 “ с пълководец Николай Рукавишников претърпява в открития Космос техническа нередовност. За екипажа остава задачата да овладее обстановката с неосъщественото съединяване с орбиталната станция „ Салют-6 “, а за наземните служби – тежкия избор да предприеме съвсем невъзможното приземяване на космонавтите – балистичен спуск.

Известният публицист Николай Конакчиев, който тогава отразява събитието директно от центъра за ръководство на полетите, напомня за феновете тягостната атмосфера на 12-те часа неопределеност за ориста на екипажа. За медиите остава алтернативата „ сполучливо завръщане на Земята “ или „ починали при осъществяване на служебния дълг “. Зрителите на Българска национална телевизия са измежду малцината, които научават същинския драматизъм на обстановката. Екипът, в който тогава вземат участие режисьорът Христо Чилингиров и ръководителите на Българска национална телевизия – Иван Славков, и на БНР – Боян Трайков, прави безапелационния избор в интерес на истината за комплицираната обстановка пред политическата уместност на времето.

Години след полета на Георги Иванов в професионалния диалект на наземните служби остава в послание българската дума „ обикновено “. Николай Конакчиев споделя, че когато след повредата на борда от центъра за ръководство на полетите откриват връзка с екипажа, на въпроса „ Каква е обстановката? “ в ефира проехтява гласът на Георги Иванов: „ НОРМАЛНО “. Така между тях асовете в космонавтиката към този момент приказват за комплицирани обстановки с незнайни последствия – просто и на български – НОРМАЛНО.

Във кино лентата са и разказите на български учени, част от екипите на Българска академия на науките, работили по подготовката и обезпечаването на задачата. Вече половин век Институтът за галактически проучвания на Българска академия на науките е измежду центровете за развиване и нововъведения, чиито открития и разработки се ползват в разнообразни по своя темперамент и цел полети в Космоса. Именно достиженията на българските учени са факторът, който печели на страната ни достойното място в програмата „ Интеркосмос “ и прави допустимо изпращането на българин в Космоса.

Във кино лентата „ Полет на ръба на безкрая “ са употребявани неповторими архивни фрагменти от „ Златния фонд “ на публичната медия, а феновете ще могат да видят за първи път фотосите,които Георги Иванов прави от Космоса.

Над кино лентата са работили: Валери Маринов - създател, Орлин Джелепов - редактор, Владимир Анастасов - монтаж, Любомир Станоев - оператор, Дамян Серкеджиев – режисьор, Десислава Бояджиева – изследване и видеоархив. Продуцент на поредицата „ В кадър “ е Надя Обретенова.

Гледайте „ В кадър “ тази неделя, 7 април, от 20:45 ч. по Българска национална телевизия 1!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР