В неделя, 15-ти октомври, в Република Македония ще се проведат

...
В неделя, 15-ти октомври, в Република Македония ще се проведат
Коментари Харесай

Груевски и Заев мерят сили в местни избори


В неделя, 15-ти октомври, в Република Македония ще се проведат 6-те избори за локална власт. Право на глас имат 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина. Те ще гласоподават в общо 3480 изборни секции, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Македонските гласоподаватели ще избират кметове и общински съветници в общо 80 общини и столицата Скопие. Вторият кръг ще се организира две седмици по-късно на 29-ти октомври.

В тези избори в Държавната изборна комисия /ДИК/ подадоха документи и бяха утвърдени 19 партии и обединения. 62 са представители на група гласоподаватели.

На последните локални избори през април 2013 та година ВМРО-ДПМНЕ завоюва в 58 общини, в това число и в столицата Скопие. СДСМ завоюва - 4 кметски места, ДСИ на Али Ахмети - 14, ДПА-2, Сръбската партия - 2, а двама градоначалници бяха определени като самостоятелни.

Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев отпред на Република Македония като министър председател и първият избор след траялата близо две години политическа рецесия, които са проведени без присъединяване на Груевски в изпълнителната власт.

По време на няколкоседмичната предизборна акция главната борба се водеше сред двете най-големи македонски партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев.
 ВМРО-ДПМНЕ на Груевски за следващ път отхвърли да взе участие в телевизионни диспути. ВМРО-ДПМНЕ на Груевски за следващ път отхвърли да взе участие в телевизионни диспути. / БГНЕС
По време на всички предизборни срещи и манифестации Груевски определяше Заев "като човек, който не милее за националните ползи и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната". Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил "пълен мрак" - заплатите са почнали да понижават, спряло е нарастването на заплатите, непознатите вложения внезапно са намалели, а стопанската система е почнала внезапно да спада и да се срива".

Груевски и най-приближените му съпартийци и следените от него медии използваха и Договора за другарство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска акция. Тук би трябвало да се означи, че в техните предизборни клипове се използваха и изявления на български политици.

Таза акция ще бъде запомнена и с това, че ВМРО-ДПМНЕ за следващ път отхвърли да взе участие в телевизионни диспути.

Зоран Заев от своя страна неведнъж повтаряше, че "на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма". "На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, само че едно е несъмнено - в неделя пада Груевски", сподели Зоран Заев по време на един от последните си предизборни манифестации в родната си Струмица.
 Зоран Заев чака безапелационна победа на тези локални избори. Зоран Заев чака безапелационна победа на тези локални избори. / БГНЕС
ДСИ на Али Ахмети употребява предизборната си акция да повтори главните си цели, които са най-вече външнополитически - участието на Република Македония в Европейски Съюз и НАТО. Ахмети на няколко пъти дефинира Договора с България като позитивен факт.

Социологическите организации дават много разнообразни планирани резултати за вота в неделя. За околните до Груевски организации неговата партия води пред СДСМ. В същото време публикуваните резултати от изследванията на публичното мнение от телевизия Телма сочат преднина на СДСМ, в това число и в град Скопие.

Според локалните политически наблюдаващи на 15-ти октомври се чака същински разгром за партията на Груевски, което ще значи и начало на края на политическата му кариера. ВМРО-ДПМНЕ се чака да завоюва в по-малко от 30 общини, против сегашните 58 от общо 81. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР