В небето над Украйна е бил свален Су-25, управляван от

...
В небето над Украйна е бил свален Су-25, управляван от
Коментари Харесай

Ракета "Стингър" свали Су-25, ликвидира и пилота му - 63-годишен руски генерал

В небето над Украйна е бил свален " Су-25 ", ръководен от военопрестъпника, генерал-майора в оставка от съветските Военновъздушни сили Канамат Боташов. Трима някогашни подчинени на летеца удостоверяват информацията пред BBC. Източниците са помолили за анонимност.

63-годишният Боташов е най-високопоставеният авиатор, умрял във войната. До прекосяването му в ресурс е бил пълководец на авиационен полк. Фактът, че толкоз почитан офицер взе участие във въздушен пердах приказва за това какъв брой комплицирани задания слага Москва на военните водачи, както и за дефицита на експерти. Самолетът е свален на 22 май над Луганска област. Тогава Генщабът на украинските въоръжени сили заяви, че водачът не е съумял да катапултира.

 Ликвидираният ген.-майор от съветските Военновъздушни сили Канамат Боташов Ликвидираният ген.-майор от съветските Военновъздушни сили Канамат Боташов Източник: Цензор.NET
От разисквания в съветски Телеграм канали излиза наяве, че самолетът на Боташов е свален с ракета " Стингър ". BBC е открила по открити източници досега гибелта на 31 съветски военни летци. Това са чувствителни загуби, като действителното число евентуално е по-голямо. Боташов е бил летец-снайперист. Подготовката на подобен авиатор лишава сред 10-12 години и коства 8 милиона $.

Канамат Боташов е роден 1959 година в Карачаево-Черкесия, откакто приключва Ейския върховен авиационен институт, получава подготовка " изтребител-бомбардировач ". Преминал е през всички военни чинове - от лейтенант до генерал-майор.

Военната му кариера се сгромолясва през юни 2012 година Обвиняват го за разрушен изтребител " Су-27 " до Петрозаводск. Генералът помолил собствен другар полковник да го повози със " Су-27 ", само че нямал допуск за този аероплан. По време на полета Боташов взема решение да извърши фигура от висшия пилотаж, само че не се справил с ръководството. Изтребителят се разрушава, водачите съумяват да катапултират.

" Поисках да полетя на подобен изтребител, само че не регистрирах, че има някои особености ", споделил Боташов пред съда. Тогава се схваща, че Боташов има и други сходни прегрешения - през 2011 без допуск се качва на Су-34. Осъден е на 4 години условно и 5 милиона рубли. След присъдата Боташов напуща въоръжените сили и работи като заместник-председател в Петербург на организация, сходна на Гражданска отбрана.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР