В НДК ще се случат 90% от дипломатическите събития по

...
В НДК ще се случат 90% от дипломатическите събития по
Коментари Харесай

Дворецът на хаоса

В НДК ще се случат 90% от дипломатическите събития по време на председателството

:

- Държавното финансиране за ремонта на НДК към този момент надвишава 40 млн. лева, а прокуратурата и отрасловият министър Лиляна Павлова изричат подозрения за това къде са отишли парите.

- Новото нарастване на бюджета е поради " спомагателни условия ", само че част от тях ги има и в първия контракт.

- Финансовата инжекция във връзка българското председателство пристигна в подобаващ миг за задъхващото се държавно сдружение.

България се готви да ръководи строително бианале, не Европейски Съюз

След 230 дни бетонният колос в центъра на София би трябвало да е подготвен да одобри българското председателство на Съвета на Европейски Съюз

Около ремонта на НДК, който би трябвало да приготви постройката за визитите на водачи и делегати от цяла Европа, към момента има доста въпросителни
Проблемът на огромните обществени планове е, че политиците постоянно се пробват да ги изкарат оптимално евтини на хартия, с цел да се одобряват по-лесно от хората. Ползите се преувеличават, рисковете остават подценени, а резултатът нормално е, че строителството се оскъпява съществено или излиза от периодите. Застраховка против неприятното ръководство на публични инфраструктурни планове няма. Дори в надалеч по-подредени страни като Германия. Вземете новата филхармонична зала в Хамбург - планът се забави със седем години и се оскъпи десетократно - от 75 млн. евро на близо 800 млн.евро.

Председателството на Съвета на Европейски Съюз вкара България в сходен капан. Националният замък на културата (НДК), който ще семейства към 90% от всички дипломатически събития в София в първата половина на 2018 година, трябваше да бъде ремонтиран стремително и на ниска цена и в същото време да показа България " пред чужденците " в най-хубавата й светлина. Няколко месеца след началото и трите задания са под въпрос.

Първоначалният бюджет от 17 млн. лева порасна повече от двойно до съвсем 40 млн. лева (и това е без да броим общинския ремонт на градинката в съседство за общо над 15 млн. лева.), към осъществяването има рецензии, в организацията и работата изскачат проблеми, а и никой не е напълно наясно какъв би трябвало да е крайният артикул, тъй като планът се променя непрекъснато. Прокуратурата проверява " нецелево консумиране на средства " (за което информацията изтича в " Труд " ), а отрасловият министър за българското председателство Лиляна Павлова ускори подозренията, като изиска инспекции от Държавната финансова ревизия и Централния инспекторат към Министерския съвет.

Хаосът към ремонта на НДК има своето пояснение. Дружеството, което до 2011 година съществуваше като " творческо-стопанско обединяване " отвън правния мир и отвън всевъзможни правила за отчетност, в действителност не се оправя елементарно в пазарната стопанска система. Пазарът на събития, конференции и офис площи се запълва от ден на ден, а положението на постройките и апаратурата го прави все по-неконкурентен. Рано или късно трябваше да пристигна огромна финансова инжекция извън.

Офертата дворецът да стане дом на българското председателство пристигна в точния миг. Само че опитът с един патрон да бъдат ударени два заека сътвори комплицирано уравнение.

Съмнения и гранитогрес по коридорите

Миналата седмица прокуратурата разгласи, че от шест месеца проверява дали парите за ремонта не са изразходвани за оперативната прехрана на НДК. Министър Павлова, която още с встъпването си изрази неодобрение от метода на ръководство на държавното сдружение, изпрати спомагателни инспекции на възлагането на поръчките и осъществяването им. Същевременно половин година след началото на ремонта главната смяна, която може да се види по коридорите и фоайетата на постройката, е полагането на големи количества гранитогрес с шарка на мрамор. А Министерският съвет преди малко отпусна нови 28 милиона лв. на същото място, за което още не е ясно по какъв начин е похарчило до момента платените му милиони.

" Капитал " изпрати въпроси по отношение на ремонта и финансовите доклади до шефа Мирослав Боршош. Той първо даде обещание да отговори, след това отхвърли с аргумента, че сега ръководството на средствата е обект на инспекции.

Ремонтът на НДК потегли с провиснал от Министерския съвет бюджет от 17 млн. лева през август 2016 година " Ще вкараме НДК от аналоговата в цифровата епоха ", разгласи тогава архитектът зад плана Любомир Станиславов. За реализатор на публичната поръчка беше определена строителната компания " Галчев инженеринг ", която подписа контракт с НДК на стойност за малко под 20 млн. лева Според източник на " Капитал ", непосредствен до обстановката, тук идва първият пропуск, поради който в този момент се постанова в допълнение финансиране. Тогава Министерски съвет отпуска сумата без Данък добавена стойност и не дава задоволително, с цел да покрие даже първичния контракт на " Галчев инженеринг ". Разликата е от към 7 млн. лева Още през есента на 2016 година Мирослав Боршош съобщи, че гласуваните средства не са задоволителни. " Няма вид, в който парите не стигат. Това не е въпрос на компромис ", обаче разяснява тогава той, като че ли предусещайки, че още веднъж ще получи финансиране.
Директорът на НДК Мирослав Боршош отхвърли да отговори на въпросите на " Капитал " по отношение на изразходването на средствата за ремонт

Фотограф:
Няма време, стройте

Преди месец НДК завоюва още 28 млн. лева от страната. На доктрина с тях би трябвало да бъдат попълнени пропуските от първата поръчка. Но какви са тези пропуски, които са доста повече от първичната сума и за какво поръчката въобще е тръгнала с пропуски?

Едно допустимо пояснение може да намерим в метода на възлагане. Списъкът с дейностите за ремонт се оформя от работни групи, в които влизат експерти от министерствата, службите за сигурност, Брюксел и НДК. Първата поръчка потегля с орязани действия, тъй като към този момент просто няма време. Новата поръчка се оправдава с " нови условия " на работните групи и на евроинституциите.

Така на процедура ремонтът на НДК върви без един повсеместен план. Имаше концепция за подобен напролет на 2016 година, когато НДК пусна първа процедура на цена от 12.8 млн. лева Тогава се планираше да бъдат основани механически и работен план. В същия миг българското председателство беше изтеглено с шест месеца по-рано поради Брекзит, а търгът на НДК беше спрян. " Не е съобразено събитието, че времето и финансовите запаси за подготовката на главната постройка за потребностите на председателството са лимитирани. Двуфазно планиране би лишило в допълнение софтуерно време и доста би оскъпило цялостната инвестиция. Тъй като главната постройка не е нова, две етапи на планиране не са обосновани ", бяха тогавашните причини за прекъсването.

Резултатът е, че публичната поръчка се случва назад на плановата логичност. Строителите се състезават в това каква цена ще предложат не за някакъв общ план, а по прелиминарен лист с количества от материали. С времето се оказва, че първичните сметки не са задоволителни. Обхватът на ремонта се усилва и се търси спомагателен бюджет. Така се стига до новите 28 млн. лева

Пропуски, нови действия или просто претекст

Другият вид е новите пари да покриват други дупки. Според арх. Любомир Станиславов, който стои зад първичния абстрактен архитектурен план и сега е част от екипа на " Галчев инженеринг ", предходната година не е имало никакви пропуски. Неговият план въпреки всичко е заложен в новата поръчка, само че не в заданието, а в количествено-стойностните сметки. Той е " създаден на база задание за планиране, подадено от Центъра по подготовка на председателството и Министерски съвет, и няма нищо пропуснато ", твърди Станиславов. " В случая не става дума за " пропуск ", а за появяването на нови условия към постройката на НДК, появили се след сключването на контракт за ремонт, като да вземем за пример нови условия по отношение на сигурността, преводите, консолидираното на условията на Българска национална телевизия като главен оператор (избран през март тази година) и така нататък ", разяснява той.

Така обсегът на първичното задание се трансформира и ремонтът се оскъпява. По думите на " Галчев инженеринг " над 70% от в началото плануваните действия са към този момент изпълнени и първата поръчка ще се случи в период. Това включва прословутия гранитогрес по коридорите и ремонтът на зала 3.

" Обхватът на плана доста се усили. Ние ще можем да се оправим с новите действия в период от 140 дни, само че те към момента не са ни предоставени ", споделят от компанията. Разчетите за тези действия към момента не са обществено известни.

Най-голямото парче от новия бюджет - към 12 млн. лева, е за новата система за сигурност на НДК, разгласи Лиляна Павлова преди няколко седмици. И тук обаче остават въпроси. " Става въпрос за специфични системи за ИТ сигурност, за видеонаблюдение и за надзор на достъпа в постройката ", изясни министърът за европейското председателство. Първо, забавно е по какъв начин тази другояче централна за европейските институции тематика е останала последна за решение при българското председателство. И второ, и в публичната поръчка от предходната година има заложени средства за система за надзор на достъпа (325 хиляди лева.) и видеонаблюдение (200 хиляди лева.). Т.е. новите пари или се дават за друго, само че се употребява комфортен претекст, или предходната година някой е излъгал.

Какво, по дяволите, става?!

НДК получи първото финансиране от страната преди повече от девет месеца, само че огромна част от парите към момента не са стигнали до изпълнителя на ремонта. Това потвърдиха пред " Капитал " и от " Галчев инженеринг ". " До момента сме получили единствено предплатеното заплащане от 3.3 млн. лева предходната година, макар че по контракт би трябвало да получаваме ежемесечни заплащания ", разясниха от компанията. По думите на шефа Любомир Галчев " над 90% от доставките за ремонта към този момент са направени, тъй като през лятото фабриките стопират да работят ". " В материали и уреди сме вложили над пет милиона лв. ", разяснява той. От компанията нямат пояснение за какво заплащанията се бавят. От НДК не дадоха отговор на въпроса на " Капитал " дали има такова закъснение и на какво се дължи то.

Така в действителност нищо не е ясно. Къде са в действителност парите на НДК, ще стане ясно след края на всички инспекции на сдружението. Прокуратурата проверява точно непозволено потребление на целеви ремонтни средства за други цели. Похватът с приключване на информация е употребен и преди за разнообразни цели, само че дали от шума ще произлезе освен това, също не е ясно. От министерството на Павлова също отхвърлиха да разясняват, преди да свърши одитът на сдружението, който те са поръчали преди 10 дни.

И отдалеко обаче се вижда, че НДК има систематичен проблем, огромен колкото фасадата му (виж карето). Дворецът в никакъв случай не е бил замислян по този начин, че да може да се устоя самичък. Този недостатък се лекува единствено отчасти след преструктурирането му в комерсиално сдружение през 2012 година За последните две години НДК има годишни доходи от към 10 млн. лева и съвсем двойно по-големи разноски. Всяка година по шест милиона лв. от тях се акумулират като загуба от амортизации. Морално остарелите пространства и техника рано или късно щяха да доведат сдружението до провал, в случай че не се бяха намесили външни средства.

В същото време в борда му се въртят непрестанно хора, които държавните управления сменят, когато дойдат на власт. Последната промяна беше в края на май тази година, когато Лазаринка Стоичкова и Борислав Велков замениха Светлодара Петрова и Марио Атанасов, които бяха назначени в ръководството на сдружението единствено два месеца по-рано от служебния министър Деница Златева.

Така председателството на Европейски Съюз комфортно ще се разположи тъкмо в центъра на типично български микс от съмнителни поръчки, неразбираеми финансови сметки, положителни връзки и цялостен безпорядък.Сметките на НДК

В голямата си част (около 60% от приходите) НДК събира доходи от дълготрайните наеми на офис и търговски площи, най-много в административната постройка, където огромни наематели са bTV и партия ГЕРБ. Наемът на зали и фоайета за събития носи към 30% от приходите, а личните събития - под 10%. В първите от тези две действия обаче държавната компания става все по-неконкурентоспособна на модерните офис и конгресни площи в София. Същевременно компанията има огромни закрепени разноски - към 60% (или над 5 млн. лева годишно) отиват за заплати, 20% за поправки и услуги, и 14% за режийни разноски като електрическа енергия и отопление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР