В най-тежко пострадалите от наводненията села в Карловско от днес

...
В най-тежко пострадалите от наводненията села в Карловско от днес
Коментари Харесай

Ангел Стоев: Два пъти повече тежка техника на терен в наводнените села

„ В най-тежко потърпевшите от наводненията села в Карловско от през днешния ден работи два пъти повече техника, по отношение на предходните дни. Имаме в допълнение включване и на доброволци, които оказват помощ на армията за разчистването на домовете и улиците, за подсилване на дигите и за обезопасяване на сериозната инфраструктура “. Това заяви регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев на брифинг в едно от най-пострадалите от наводненията села - Слатина.

По последните данни през вчерашния ден на терен е имало 31 тежки машини, през днешния ден те са към този момент 69. В село Каравелово към този момент работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона с щипка, 60 доброволци и 60 боеца с 5 резачки. В село Богдан на терен работят 10 фадроми, 1 верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, 1 камион с щипка, 20 доброволци, 93 бойци с още 1 екскаватор и 4 резачки. В Слатина през днешния ден по разчистването са ангажирани 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 боеца, които разполагат с четири резачки, 10 горски служащия с резачки и 25 доброволци също оказват помощ. Техниката, която се дава от Браншовата камара „ Пътища “, също се насочва към с. Слатина.



По данни на Агенция „ Пътна инфраструктура “ пътностроителните компании са обезпечили 15 самосвала, 6 комбинирани багера, включват се и 40 доброволци от администрацията на АПИ и от „ Автомагистрали “ ЕАД. Очаква се още тежка техника от частни компании. От през вчерашния ден на терен работи техника на Горското стопанство в Смолян - 2 камиона с щипки и два багера, „ Напоителни системи “ - Сливен са дали мощен екскаватор, който към този момент работи по възобновяване на дигата край Трилистник.

Областният шеф изясни, че 50 метра от дигата са отнесени от придошлите води и в този момент се възвръщат, с цел да бъдe предотвратено ново преливане. По данни на кмета на Карлово Емил Кабаиванов всички бедстващи хора са подслонени. За тях са готвят всекидневно 300 порции храна, които им се раздават по местата, където са настанени. На този стадий е обезпечена вода – 300 000 бутилки от 1.5 литра, само че ще е нужна още, тъй като редица обитаеми места не престават да са без вода или, в случай че има, тя не е годна за пиянство. От през днешния ден работят и двете комисии, които разказват вредите, нанесени на къщите и инфраструктурата на обитаемоте места.

„ Бих желал да помоля за малко самообладание хората от потърпевшите обитаеми места. По предварителни планове ще са ни нужни най-малко две седмици, с цел да можем да разчистим провалите “, моли регионалният шеф. По предварителни планове водата е домъкнала над 10 000 куб. м земна маса, още толкоз дървета, някои напряко с корените. Цялата тази маса би трябвало да бъде разчистена и извозена, дърветата - извлечени и нарязани. „ Колкото и сили да средоточим – техника и хора, ще ни е належащо време “, изясни Ангел Стоев.



Той съобщи, че всеки непринуден труд ще бъде поддръжка, тъй като има доста работа, с цел да бъдат почистени и актуализирани жилищата на потърпевшите. Ангел Стоев още веднъж благодари посредством ген. Деян Дешков на стотиците бойци от 61-ва Стрямска бригада, които от първия час са на мястото бедствието и вземат участие в избавителните и възстановителните интервенции.

Водоснабдяването остава проблем, макар че екипите на ВиК работят непрекъснато. Приоритетно се работи за превъзмогване на повредите в Сопот и Карлово, които към този момент четвърти ден са без вода. По предписание на регионалния шеф е изпратена в допълнение техника, която да оказва помощ на ВиК. „ Дори и да потече вода в чешмите, тя не трябва да се пие, до момента в който не мине през две проби и не се оповести публично, че е годна за пиянство “, акцентира регионалният шеф.

По данни на ОД на Министерство на вътрешните работи до този миг няма сигнали за посягане на наводнените домове от страна на крадци. Селищата се охраняват непрекъснато от патрули на РПУ-Карлово, подкрепени от Пловдив. Силите на Министерство на вътрешните работи са ориентирани към селата Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново, Розино и Столетово.

„ През тъмната част на деня пренасочваме 4 патрула, които да подкрепят освен за защита на публичния ред, а и за автомобилния превоз, който би трябвало да мине през разрушените мостове, с цел да се предотвратят произшествия “, изясни началникът на отдел „ Охранителна Полиция ”- Пловдив основен комисар Костадин Костов, който се включи в конференцията в Слатина. Той благодари от името на пловдивската дирекция на чиновниците от районното ръководство на Карлово, които от първия миг са показали съпричастност и са взели интензивно присъединяване в избавителни работи и в подкрепяне на локалното население.

Междувременно мобилна група от звеното „ Български документи за идентичност ” към РУ-Карлово стартира визити в селата Слатина, Богдан и Каравелово, които най-сериозно са наранени от наводненията през последните дни. Организацията е основана от управлението на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, а задачата едабъдатулесненимаксимално всички локални поданици,чиито персонални карти са унищожени дружно с имуществото им.

Преносимата биометрична станция ще се употребява в съответните кметства, от където авансово следва да бъдат предоставени описи с искащите да се възползват от тази опция. Изготвените към този момент персонални документи също ще бъдат предоставени на място, против персонален автограф.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР