В най-тежкия момент България наистина много ни помогна и ние

...
В най-тежкия момент България наистина много ни помогна и ние
Коментари Харесай

Президентът Радев предлага Украйна да застане на колене пред Русия, обяви съветник на Зеленски

В най-тежкия миг България в действителност доста ни оказа помощ и ние вечно ще запишем това в нашите сърца, споделя Михайло Подоляк

В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйнапървият консултант на Володимир Зеленски Михайло Подоляк. Той е в най-близкото обграждане на украинския президент и всяка негова дума се приема като публична позиция на Киев. Ето цялото изявление:

- Измина съвсем година. Какво почувствахте тогава? Вярвате ли, че вие персонално и вашата страна през днешния ден ще сте живи?

- Безусловно! Още от първия ден на войната вярвахме, че страната ни ще я има. Знаехме, че имаме шансове да спечелим тази война и че те ще набъбнат. И че просто би трябвало оптимално бързо и твърдо да предприемем дейности. Самият президент и неговият екип останахме в Киев, с цел да поемем ръководството на процесите, пред които войната ни изправи. Разбира се, разбирахме и всички опасности, които носеше тя. Разбирахме и цената, която трябваше да платим и за жалост, се оказвахме прави, че цената е доста висока.

- Какво реализира президентът Зеленски след визитата си в Лондон, Брюксел? Ще получите повече оръжия, повече поддръжка и какво от това?

- Несъмнено постигнахме три съществени резултата. Европа безусловно консолидира поддръжката за Украйна. Европа схваща природата на тази война, Европа е подготвена да застане до Украйна, колкото е належащо. Това е първата част и тя беше показана. Оттук произтича и втората част. Руската агитация е този хибриден съставен елемент, който ще нарасне безспорно с връщането на Герасимовите окупационни елементи. Русия непрестанно се пробва да потвърди, че Европа е изморена от войната и последователно ще се откаже от поддръжката си за Украйна, ще престане да оказва помощ с оръжия. Именно този детайл на съветската агитация е погубен. Третия формиран детайл - президентът изясни за какво на този стадий са ни нужни тези оръжия, за които приказваме.

- Европа е консолидирана, само че българският президент счита, че няма потребност да се оказва помощ на Украйна с оръжие. Той сподели в Брюксел, че се " надява държавното управление на България да прояви разсъдък и в бъдеще това (помощ на Украйна с оръжие) да не се позволява ". Какво е отношението на Украйна към България в тази връзка?

- Украйна се отнася топло към България, към обществото, което схваща какъв вид война Русия води против нас. Според мен в Европа няма страна, може би, Унгария е изключение, само че няма такава, която да не е схванала природата на тази война, повода за тази война. Както и президентът на България трябваше да излезе и да каже. Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да одобри решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се желае този човек да говореше по този метод и по този начин да поставяше акцентите, с цел да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир, не предлага войната да се приключи, той не предлага главното – Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да разрешаваме нашите деца да бъдат убивани.

Това е невероятно. Искам да е ясна формалната позиция на Зеленски. Той доста ясно споделя следното: " Ние няма да капитулираме. Ние няма да загубим. Няма да застанем на колене. Няма да си дадем територията. Ние няма да си затворим очите пред всеобщите убийства. Ние няма да създадем нищо от това. Ще водиме война, с цел да освободим територията си ”. Всеки един президент, на всяка една страна би споделил това. Защото, в случай че това се беше случило на България, вероятно и българите щяха да пазят своите фамилии и деца. Нашата позиция е къса, а точно напускането на съветските войски от територията на Украйна. Това е единственият метод да се приключи тази война. Други способи няма. Няма потребност от илюзии за това къде и какво можем да договорим. Защото Русия пристигна в Украйна не с цел да вземе територията, а с цел да унищожи оптимално украинските жители, както и украинската държавност.

- Г-н Подоляк, предишния месец публикация в немския вестник Die Welt беше в центъра на вниманието на българското общество. Разказва по какъв начин българският министър председател Кирил Петков е оказал помощ на Украйна с оръжие. Но това си остана загадка. Трябва ли да се гордеем, че помогнахме на Украйна да се отбрани? Или би трябвало да се срамим, че не сме го създали намерено и гратис?

- Ще кажа следното. Вие сте страхотна страна, която в действителност доста ни оказа помощ. Вашият министър председател самичък ще реши по кое време е подготвен да приказва за това обществено. Не можем да приказваме за това поради партньорските ни връзки с другите страни. Даваме право историческата задача да бъде изпълнена от тях, а точно да опишат по кое време, по какъв начин и за какво са подкрепяли Украйна, на какъв стадий. Това, което касае България мога да кажа следното: В най-тежкия миг от войната България в действителност доста оказа помощ на Украйна и ние вечно ще запишем това в нашите сърца.

На процедура в Европа всеки политически хайлайф тотално схваща своята отговорност, която би трябвало да носи в границите на оказаната помощ за Украйна и да заеме вярната позиция. Вашият министър председател показва това безспорно в оня миг.

- Какво включва българската помощ?

- Смятам, че българското държавно управление единствено ще опише какво точно е дарило от филантропична, финансова и военна позиция.

- Полша и Германия взеха решение да ви изпратят танкове. Как ще ви помогне това?

- Войната има разнообразни стадии, в които от един инструмент би трябвало да се премине на различен. Към сегашния стадий това е образуването на окупираните територии от съветските отбранителни сили на Руската федерация, тъй като те желаят да водят война на непознати територии. За да може дейно да се разбият тези линии на защитата би трябвало да има дейно контранастъпление и да се работи доста бързо. Затова и ни трябват следните принадлежности: ракети с огромен обхват, които ще разрешат на 300% да съкратят дейностите на съветските войски. Стратегически удар по ресурсните бази и местата, където се намират военните, ще понижи доста бойната дарба на съветската войска. Вторият инструмент, с цел да могат оптимално да се пробият съветските бойни сили и окупираните от тях елементи, са бойните танкове " Леопард ", които са оптимално ефикасни за всевъзможни времеви условия и на тези географски ширини. Третата съставка е щурмуващата авиация или стремително вертолети, които ще разрешат да имаме по-голяма отбранителна мощ, както и ще сведат до най-малко загубата, в това число и загубата, обвързвана с бронетехниката.

- Какви са упованията ви от развоя на войната през идващите месеци – ще има ли нова офанзива против Киев, нова готовност в Русия?

- Ние непрестанно виждаме мобилизацията в Русия. Тя непрестанно губи жива мощ и се пробва да я компенсира с мобилизационни мероприятия. Ние виждаме настъплението на Руската федерация в източната част на Украйна - Донецка и Луганска области. Там има доста интензивни боеве, изключително към днешна дата. Досега не виждаме централизация на жива мощ и техника на север, към Беларус. Ние не виждаме подготвеност за осъществяване на дейности, свързани с щурмуването на градове, които се намират в този район. Това, което виждаме, е, че главните бойни дейности са съсредоточени в източната част на Украйна.

- Вие сте публицист. Имате ли какво да кажете на тези българи, които имат вяра на съветския разказ и съветската агитация, които оправдават войната против Украйна? Неща от рода – че Украйна убивала съветски деца в Донбас, че това е война Съединени американски щати против Русия, фашисти, нацисти, био лаборатории. Какво казвате вие на тези хора?

- Всеки човек може да има вяра в това, в което желае да има вяра. Безусловно. Това е суверенно право на всеки човек. Дайте да сложим верните акценти. Украйна е суверена страна. Тук живеят нашите фамилии, нашите деца. Това е нашият дом. Нито е в Съединените щати, нито другаде в Европа, нито в България, включително не и в Русия. Нашият дом е този, който всеки ден е нападнат от крилати ракети. Това са нашите домове, които всеки ден биват разрушавани. Нас убиват всеки ден. Застанете пред огледалото, погледнете себе си и отговорете за себе си на въпроса: Как вие ще реагирате, в случай че някой нахлуе в дома ви и стартира да ви убива. А за какво Русия прави това? Защото Русия по различен метод не може да живее. Тя не влага своите пари в личното си развиване, в личния си комфорт, в личните си хора. Русия постоянно е вложила своите пари в това да отиде някъде другаде и да унищожи някого. Русия по този начин е живяла постоянно.

През 2014 година Украйна беше отворена страна, ние бяхме поели своя път към Европа. Ние бяхме в подготовка за безвизов режим с европейските страни. В този миг в нашата страна настъпиха вътрешни политически трансформации, които са естествен развой. Всяка суверена страна да дефинира сама по какъв начин да живее. В този миг през 2014 година Русия за първи път пристигна и нападна Донбас, и Крим. Тя окупира Крим, а Донбас го унищожи. След това в тези анклави разсели престъпни детайли от Русия. Там се настаниха бандити, които Русия изнесе. Това не беше население. И няма никакви бомбардировки на деца в Донбас. Би било хубаво хората в България да спрат да слушат съветска агитация. Тя е изключително примитивна. Слушайте своите сърца. За страдание не взехме решение да освободим своите територии. През 2022 година Русия, която от 8 години ни нападна и предизвика и измисляше всички тези истории за фашисти и нацисти, 8 години по-късно Русия беше решила, че Украйна е слаба страна и си споделиха: Ние за три дни ще ги унищожим тотално. Тя влезе на наша територия и ни нападна.

От началото на войната ние доказахме, че няма да се предадем и ще водиме война до края. Ние показахме, че сме подготвени да умираме за своя дом. Искам отново да подчертая, че ние умираме единствено за своята територия и по тази причина би било хубаво, когато ти погледнеш в огледало, обръщам се към всеки един жител на България, самичък да си отговориш. Ще се държиш ли по този начин, както украинците, в случай че си на тяхно място? Като украинците, които пазят своята територия от безчовечен зложелател, който употребява всички средства, по безусловно безсрамен метод употребява всички средства за убийства на цивилното население. И още един път желая да подчертая. Ние се отнасяме доста топло към България. Ние считаме, че е прелестна страна. И в най-трудния миг ни даде рамо. Историята ще постави всеки на мястото му. Русия ще бъде записана там с черната багра. Не заставайте до нея - в никакъв случай.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР