В най-тежките комбинации от кризи в София нито един модернизационен

...
В най-тежките комбинации от кризи в София нито един модернизационен
Коментари Харесай

Суперкомпютърът превръща България в дигиталния хъб на Европа

В най-тежките комбинации от рецесии в София нито един модернизационен план на България не е спрял. Нещо повече - те се форсират и извършват с високи темпове. Това съобщи президентът на България в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев, откакто прегледа напредъка по строителството на постройката, в която ще се обитава суперкомпютърът.

Тези планове са сигурни и те ще се случат, а с цел да се случат, някои е проправил пътя на вложенията, посочи Плевнелиев. Той се похвали, че София Тех Парк е висшият пилотаж в политиката.

Според него всичко това било доказателство за държавнически метод и допустимо най-умно ръководство в спешен миг на публичния запас.

По думите му страната ни изпраща сложна година, която обърна света с главата надолу. Затова било толкоз елементарно на доста политици в България, които тръгнали по лесния път на популизма. Лесно е да сочим проблемите, само че не е толкоз елементарно да ги решаваме, уточни Плевнелиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е удовлетворена, че в последната година станало ясно даже на скептиците, че науката и технологиите могат да спасят човечеството. С уперкомпютърът ще показа опцията на учените да работят дружно , акцентира тя.
 Европейски Съюз дава над 11 млн. евро за суперкомпютри в България
Европейски Съюз дава над 11 млн. евро за суперкомпютри в България

Системата ще бъде ситуирана в София Тех Парк

Утре на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 5 млн. лева по бюджета на Столичната община за създаване на улица наоколо до суперкомпютъра.

От думите на финансовия министър Кирил Ананиев стана ясно, че държавното управление поддържа плана за построяването на суперкомпютъра, развиването на науката и нововъведенията.

Ананиев е уверен, че построяването на суперкомпютъра ще трансформира България в цифров хъб за целия район на Европа, ще усили изчислителната мощност освен в България, само че и на съдружниците ни от цяла Европа.

Тази година държавното управление предоставило 20 млн. лева за доставката и експлоатационните разноски суперкомпютъра, а оттук насетне в средносрочен проект се планува всяка година да се дават над 3 млн. лева за употребата и активността на суперкомпютъра.
 Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите
Борисов за суперкомпютъра: Едно е да копаш в София Тех Парк, друго в Родопите

Разпореди да строят откакто мине ретроградният Меркурий

Икономическият министър Лъчезар Борисов е удовлетворен, че със суперкомпютъра България ще бъде одобрена по линия на своята инфраструктура. Министерството на стопанската система е отпуснало близо 7 млн. лева за нововъведения на 25 юридически лица.

Това ще бъде мястото, което да потвърди, че България е в центъра на Европа , безапелационен бе министър Борисов.

Еврокомисарят по обучение и цифрова стопанска система Мария Габриел посочи, че екипната работа за построяването на суперкомпютъра дава резултат. Най-хубаво е, че България е мотор на инфраструктурното придвижване и още в самото начало в този развой България беше доста мощен мотор, акцентира Мария Габриел.

Тя уточни, че София е един от най-бързо разрастващите се цифрови хъбове в Европа. Суперкомпютър дава доста съществени изгоди за медицината, тази рецесия няма да бъде последната, би трябвало да бъдем доста добре готови за идната, ще си приказваме за сигурност по пътищата и за доста съществени работни места, сподели още Мария Габриел.
 Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 година
Първият суперкомпютър на Балканите заработва у нас до 2020 година

България ще бъде измежду първите 3 страни със суперкомпютри
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР