В най-стария дупнишки храм Св. Николай Чудотворец от XVII век

...
В най-стария дупнишки храм Св. Николай Чудотворец от XVII век
Коментари Харесай

Нова камбана бе осветена и монтирана в храм „Св. Николай Чудотворец” Дупница

В най-стария дупнишки храм „ Св. Николай Чудотворец ” от XVII век бе осветена и инсталирана нова камбана. Тя тежи 47 кг и на нея е изобразено Разпятието на нашия Господ Иисус Христос. На камбаната е излят и надпис с годината на освещаването и слагането й, както и името на донора Юлиан Манов, с чиито средства сега се прави и цялостната реституция на черквата. Камбаната е направена от пловдивската компания „ Джи Ейч Пи Енд Ей ” на богослова и електроинженер Гаро Ананян. Негово дело е и инсталираният в храма електронен механизъм за пердашене на църковните камбани. Новата камбана бе сложена на мястото на една от трите остарели камбани, която, незнайно по кое време и при какви условия, е била открадната. Липсващата камбана е била най-малката от трите и на нея е бил изобразен св. Никола. Старите камбани са сложени в интервала 1936 – 1937 година. Патронът на храма е изобразен и върху най-голямата камбана. На нея е излят следният надпис: „ Направени по съдействието на църковното настоятелство: духовник Никола Демиревски, Александър Табаков, Димитър Чапкънов, Стоичко Захариев и Никола Т. Илиев при храма св. Никола, гр. Дупница, 1936г. ”. През идната 1937 година е била сложена и другата, непокътната и до през днешния ден, камбана, на която са излети облиците на св. Богородица и Спасителя. На нея са се подписали и камбанолеярите: София, Камбанолеяри Ст. Д. Алексиев и С-ве.
Самата камбанария е построена през 1929 година, когато е направено последното продължение на храма. Макар и издигнато доста по-късно, кубето е доста красиво и хармонира чудесно с цялостната архитектура на храма. То се издига над центъра на артиката, покрито е с ламарина, а върху него се издига хубав стоманен кръст. В иззидана ниша върху лицевата му страна е изобразен патрона на черквата – св.Никола. Камбанарията към този момент е ремонтирана в границите на цялостната реституция на храмовата постройка.
Не ни дели доста от времето, когато камбаните, след повече от 40-годишно спиране, още веднъж ще стартират да привикват вярващите за свещенодействие в храм „ Св. Никола ”. Официалното разкриване планираме за месец април 2023 година. „ Нека повече в никакъв случай да не престават да бият ”, пожелава отец Иван Айдаров – ръководител на Църковното настоятелство при храма.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР