В най-скоро време ще се проведе извънредна среща с българските

...
В най-скоро време ще се проведе извънредна среща с българските
Коментари Харесай

Макрон привиква Радев и Петков за ветото на РСМ

В най-скоро време ще се организира изключителна среща с българските управляващи във Франция поради Скопие в Европейски Съюз , съобщи  БГНЕС, базирайки се на участници в последния съдружен съвет от 27 май.

 

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков се чака да отидат на накрак, с цел да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на европреговорите на Република Северна Македония (РСМ ). Източниците на медията са от разнообразни политически обединения и всеки един от тях поотделно е удостоверил информацията. Първите публични изявления по тематиката би трябвало да бъдат факт откакто бъде оповестен и мощно подсилен оферти текст от самото Министерство на външните работи.

 

Поисканият от Петков Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента за РСМ ще бъде призован незабавно след визитата във Франция. За провеждането му персонално се е заел самият той.
След съвещанието на КСНС при президента Българска социалистическа партия ще свика Националния съвет, който ще даде мандат на Корнелия Нинова да поддържа оферти текст, написа Стандарт.

 

Останалите партии, които са част от държавната коалиция ще призоват депутатите си " да гласоподават по съвест или пък ще ги призоват да поддържат, единственото допустимо решение ". По този метод ще бъде изменена досегашната позиция на страната ни, а Петков ще извърши обещанието си " всичко да бъде утвърдено от Народно събрание ".

 

В срещата на съдружния съвет от 27 май участваха: Кирил Петков, Асен Василев, Иван Ченчев, Георги Свиленски, Гроздан Караджов, Станислав Балабанов, Велислава Петрова, Атанас Атанасов и Владислав Панов.

По време на диалога от държавното управление са уведомили, че " френското председателство е дало обещание да включи всички български претенции в преговорната рамка и тяхното осъществяване да бъде обезпечено от самия Макрон ".

Според БГНЕС съдружните сътрудници са се разбрали да не разясняват публично проблема с ветото за РСМ през идващите 2 седмици, само че медията към този момент показа обособени цитати на някои от тях.  

" Това на процедура значи, че ние се доверяваме напълно на Макрон, само че в това време рискуваме да изпаднем в десетилетен спор, тъй като всяка една от страните членки ще може да блокира всяко едно решение. Това ще бъде спор безспир, а ние не желаеме турски вид ", описа един от участниците пред организацията.

 

От казаното излиза наяве, че българското държавно управление и президентът към този момент са провели договаряния с френското председателство на Съвета на Европейски Съюз по тематиката. Макрон е заречен да включи всички български претенции в преговорната рамка и самият той да бъде поръчител за тяхното осъществяване. На 18 май от Елисейския замък разгласиха публично известие за диалозите, в които се отбелязваше, че в тях е взел участие и министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски. Макрон е поел ангажимент за поощряване на разговора сред двете страни и е подкрепил европейската вероятност на Западните Балкани.

 

Според различен участник в срещата от 27 май обаче в проекта на Макрон " има оферти, които не са ясни и изобщо не е несъмнено, че Европейска комисия може да даде гаранции за тяхното осъществяване в бъдеще ". На съдружния съвет е направила мощно усещане информацията, че " президентът Радев е провел доста позитивен диалог с Макрон ".

 

Сериозно терзание измежду участниците на съвета провокирало и изявлението на един от тях, който безусловно се е отнесъл с неуважение към мнението на българските жители по въпроса за РСМ. " Каквото и да предложим, то ще мине, тъй като българите не схващат този въпрос ", са били неговите думи. " Сигурно и заради тази причина са отделени десетки хиляди лв. за социологическа организация, която да обработва популацията по този въпрос през идващите две седмици ", сподели още той.

 

От източниците стана ясно още, че по време на срещата е реализирано единодушие и всяко друго мнение и позиция по този въпрос на политици, учени, историци, публицисти да бъде " оптимално бързо ".

Един от тях даже се похвалил в края на срещата пред част от участниците, че " той персонално се е справил с един палавник и " може да поръча всеки един за очерняне от двете страни на границата ".

 

Егор Глазунов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР