В най-скоро време предстоят разпити на бившия премиер Бойко Борисов

...
В най-скоро време предстоят разпити на бившия премиер Бойко Борисов
Коментари Харесай

Рашков вика на разпит Борисов и Пламен Георгиев за кюлчетата и "Ало, Ваньо"

В най-скоро време предстоят разпити на някогашния министър председател Бойко Борисов и някогашния прокурор и началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев поради " Ало, Ваньо " и кюлчетата, удостовери служебният вътрешен министър Бойко Рашков в петък вечерта, часове откакто за разпит бяха извикани някогашни високопоставени прокурори.

Бойко Борисов би трябвало да бъде разпитан и по двата проблема, а Пламен Георгиев единствено във връзка със абсурда " Ало, Ваньо ", защото по това време е бил наблюдаващ прокурор, сподели Рашков в предаването на Сашо Диков " ЕвроДикоф " по тв " Евроком ".

Бившият прокурор Пламен Георгиев след това оглави КПКОНПИ, откъдето подаде оставка поради абсурда с терасата на жилището му, след което кабинетът " Борисов 3 " го изпрати консул във Валенсия.

" Тези инспекции ще се проведат по разпоредбите на закона, а не по разпоредбите на слугинското държание на българската прокуратура към ръководството в България, което си отиде на 4 април. Това не може да бъде прокуратура ", съобщи Рашков, представен от " Евроком ".

Аз кюлче съм пипал един път в живота си

Скандалите " Ало, Ваньо " и този със златни кюлчета са в десетгодишен интервал. По-скорошният, този със златото, стартира предходната година, откакто до медиите бяха пратени фотоси от спалнята на тогавашния министър председател в държавната вила в " Бояна ". В чекмеджето на нощното му шкафче се виждаха пачки от по 500 евро и златни кюлчета.

Тезата на Борисов е, че фотосите са достоверни, само че режисирани. Той твърди, че са направени от една " прелестна госпожа ", която той назова " Мата Хари ". Истинската идентичност на Мата Хари продължава да тъне в тайнственост, въпреки да се появиха изказвания коя тъкмо е тя.

Агробизнесменът Светослав Илчовски съобщи пред парламентарната комисия на Мая Манолова, че това е моделката Магдалена Тепавичарова, известна като Маги Бадер. Кюлчетата пък били подарък на някогашния министър председател от доближени предприемачи.

Тепавичарова отхвърли и заплаши със съд всеки, който свърже името ѝ с Борисов. Тя бе привикана на разпит в прокуратурата, където повтори към този момент казаното. Самият Борисов също твърди, че в никакъв случай през живота си не я виждал и се възмути, че едно момиче било набедено.

По отношение на златните кюлчета той също отхвърля.

" Аз кюлче съм пипал единствено един път в живота си. Бях в Българска народна банка в трезора, да видя златния запас. Там кюлчетата са насъбрани единствено в огромни палети. Ако някой може да повдигне с два пръста едно кюлче, си е за него, а те са конусовидни и колкото повече стискаш, толкоз повече ти се махат пръстите. Това е единственият случай, в който аз съм пипал кюлче ", сподели Борисов преди три седмици и за доказателство се прекръсти.

Рашков нееднократно е коментирал тематиката с кюлчетата. В предходни свои изяви той е казвал, че в България има две банки, които търгуват с такива полезности и произходът им може да се ревизира. Тезата на прокуратурата е таман противоположната. Проверка бе формирана, само че наблюдаващият прокурор Боряна Бецова сподели, че на кюлчетата може да се направи експертиза, единствено в случай че те са налични.

Ало, Ваньо

Аферата " Ало, Ваньо ", известена още като " Мишо бирата ", е от март 2010 година, когато Бойко Борисов е за пръв път министър-председател. От изтеклите записи от СРС-та се чува ясно по какъв начин Борисов е поел ангажимент да не закача избран предприемач – Михаил Михов (Мишо Бирата) и подрежда на тогавашния началник на митниците Ваньо Танов да приключи инспекцията в пивоварната на Михов. От различен диалог се схваща, че Мишо Бирата " постоянно си е плащал " и не схваща за какво го закачат.

Макар Борисов да призна за водения диалог, последици нямаше. Софийската апелативна прокуратура приключи следствието през октомври 2014 година Михаил Михов умря ненадейно през 2011 година, година след експлоадирането на абсурда, а през 2016 година умря и Ваньо Танов.

По рано в петък се разбра, че някогашни високопоставени прокурори са били привикани на разпит в Министерство на вътрешните работи и измежду тях е тогавашният началник на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, който сега е юрист. По думите на Кокинов става дума за инспекция, разпоредена от вътрешния министър Бойко Рашков. Разпитван е бил и тогавашният началник на националното разследване и зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Става дума за инспекция по различен сигнал против някогашния министър председател - за опасност. Тази история бе разказана от Рашков преди две седмици. Той твърди, че пострадалият му разказал по какъв начин преди години Борисов го заплашил, че фамилията му няма да разбере дали не яде неговото месо.

Вероятно става дума за дело против някогашния министър на земеделието Мирослав Найденов за препоръчан рушвет на тогавашния началник на фонд " Земеделие " Светослав Симеонов. Впоследствие той се отхвърли от показанията и си следствието бе прекъснато.

Борисов: Изборите са след 3 седмици. Ще има панаир

Разбирайки за разпитите, Борисов прекъсна конференция на ГЕРБ, с цел да заяви: " Целта съм аз ".

" Изборите са след три седмици. Те би трябвало да ме викнат в този момент, има три седмици до седмици. Ще ви предупредят. Ще има панаир. Същото като с шкафчета. Аз съм се заклел в най-святото, че нямам злато в шкафчетата. Те ме издебнаха, заснимаха, инсталираха и ме удариха. Това е началото и края на един огромен сюжет ",заяви Борисов.

" Поразучих малко и разбрах, че викат на разпити поради сигнал от 2009 година Този човек, за който твърдяха първоначално, работи в одита на Министерство на здравеопазването към този момент доста години. Някой бил уволнен през 2009 година и аз би трябвало да си спомня дали някой е идвал тогава при мен ", добави той.



 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР