В най-пострадалата община Камено днес е ден на траур заради

...
В най-пострадалата община Камено днес е ден на траур заради
Коментари Харесай

Ден на траур в община Камено

В най-пострадалата община Камено през днешния ден е ден на печал поради гибелта на тримата души от селата Полски извор, Ливада и Равнец.

Почит към жертвите на бедствието беше отдадена при започване на сесията на Общинския съвет в Камено. На съвещанието стана ясно, че на 10 от общо 27-те язовира в общината би трябвало да се обърне особено внимание поради неприятното им техническо положение, заяви БНР.

Днес е един доста тежък ден за община Камено. С тези думи кметът Желю Вардунски откри съвещанието на Общинския съвет. Искаме да изкажем съболезнования на околните на починалите и да им помогнем в този тежък миг. Щетите са големи. Долната част на общината е като след бомбардировка. Разрушени са пътища, къщи, инфраструктура, градена с години.

До 2 дни се чака да бъде изчислен размерът на вредите от бедствието. Само язовирът край село Трояново е със скъсана язовирна стена, сподели Петко Коларов, шеф на отдела за ръководство при рецесии.

Язовирите, предния ден ходихме на инспекция. Всички бяха на минимално равнище и нямаха потребност от изпускане. Всички се изпълниха в резултат на дъждовете.

Вицепремиерът Валери Симеонов отхвърли изказванията, че наводнението е породено от изтърван язовир.

По думите му, най-критично е ситуацията с язовир "Трояново ": Основният язовир, огромният язовир, който фактически би подложил на риск няколко обитаеми места, е язовир "Трояново ". Лично бях през вчерашния ден там. Никакви проблеми по стената няма. Язовирът обаче за жалост, е претъпкан, тъй като ужасно доста количество вода се е изсипала там, на дребен регион.

Обстановката в общините Бургас и Каменово след наводнението към този момент е спокойна и се чака до обед частичното бедствено състояние там да бъде анулирано. Все още остава затворен пътят Братово – "Долно Езерово ". Има и други рискови пътни сектори, изясни по-рано регионалният шеф Вълчо Чолаков:

Участъкът е от Бургас към Константиново, тъкмо преди кариерата на завоя на язовир "Мандра ". Движението е в едната посока. Трябва да се внимава на пътя сред Черни връх и Полски извор по същите аргументи.

Отводнителните работи ще продължат през светлата част на деня и за община Бургас, и за община Камено. Продължава и издирването на оповестената за изчезнала жена.

Към сегашния миг частичното бедствено състояние за община Бургас и за Камено не е анулирано. Предполагам, че това ще стане до обед, защото ситуацията към този момент е спокойна.

Чолаков добави, че откритият мъж през вчерашния ден в село Черни връх продължава да е в тежко положение. От през днешния ден стартира погашение на помощите на потърпевшите при наводненията в Бургаско. Помощта е в размер 325 лв. на домакинство. Природната буря лиши живота на трима души. Жена от село Черни връх продължава да се търси.

В региона на Бургаска област паднаха обилни превалявания от 150 до 170 литра на денонощие, които провокираха скъсването на стените на седем микроязовира. Причините за бедствието се проверяват от Окръжната прокуратура в Бургас.

Полицейско наличие ще има в засегнатите села до възобновяване на естествения темп на живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР