В най-отдалечените части на Сибир съществува европейска държава, създадена от

...
В най-отдалечените части на Сибир съществува европейска държава, създадена от
Коментари Харесай

Еврейската държава, която Сталин създаде в Сибир

В най-отдалечените елементи на Сибир съществува европейска страна, основана от Сталин, за да се заселят в нея евреите освен в Съюз на съветските социалистически републики, само че и от чужбина. Това обаче по този начин и не се случва. Автономната област е с безреден статут, а о т през днешния ден селце в нея е към този момент обвързвано с Китай посредством мост над река Амур. 
 Русия и Китай съединиха моста над река Амур
В началото на XX век съветските евреи имат право да живеят единствено в границите на Линията на уседналост, която обаче става чест обект на погроми. През 1905 година близо 800 души са убити при набези. 

Линията на уседналост е анулирана след Февруарската гражданска война от 1917 година, само че насилието над евреите не стопира. По време на Гражданската война (1918 - 1921) са убити 200 000 евреи. 

След Октомврийската гражданска война държавното управление взема решение да трансформира евреите в селяни, а Сталин упорства разпръснатото еврейско население да се засели на една ясно избрана територия, която да има национална автономност, сходно на други руски националности. 

Първи сходен опит се прави през 1926 година Тогава Москва афишира поддръжката си за основаване на самостоятелна област в Крим, където се заселват близо 96 000 еврейски фамилии. 

Проектът се разраства и през 1929 година Съюз на съветските социалистически републики подписва съглашение с еврейската организация Американски еврейски единен разпределителен комитет, която дава 1,5 млн. $ годишно с концепцията в Крим да се преселят евреи. Така Съюз на съветските социалистически републики стартира да построява в Крим комуни, в които да живеят евреи. Започват обаче набези от локални групи, които завиждат на финансирането, което евреите на полуострова получават. 

Тогава Сталин взема решение да засели евреите в отдалечените региони на Сибир.



Речено - сторено. За самостоятелната област са отделени 36 000 кв. км, а първите еврейски фамилии се преселват там през 1928 година Те се заселват покрай селцето Тихонкая, което последователно се разраства и се трансформира в град Биробиджан - столицата на основаната на 7 май 1934 година Еврейската самостоятелна област.

Начинанието обаче се оказва несполучливо. Пътуването до самостоятелната област е дълго и мъчно, а преселването не е добре проведено. Проблем е и това, че регионът е с неразбираем статут. Сталин не дава същинска автономност на региона и не я трансформира в република.

Освен това той не разрешава на евреите отвън Съюз на съветските социалистически републики да се заселят в Еврейската самостоятелна област, когато стартират гоненията на нацистите. Нещо повече - по това време са екзекутирани доста евреи поданици на региона.  

След основаването на Израел през 1948 година мястото е доста по-привлекателно за евреите спрямо отдалечения регион в Сибир. В момента там живеят над 15 000 преселници от региона.

Еврейската самостоятелна област продължава да съществува и през днешния ден. В нея живеят по-малко от 160 000 души, като съгласно данни от 2010 година евреите са под 1% от популацията. През 1994 година в региона живеят едвам 1,9% от всички евреи в Русия. 

Въпросът за юридическия статут на ЕАО обаче остава неразбираем. 

След преобразуването на останалите самостоятелни области в Русия при започване на 90-те години на предишния век ЕАО си остава единствената самостоятелна област в Руската федерация - останалите четири получават статут на републики.

Въпросът за статута на самостоятелната област е обсъждан от съветските депутати нееднократно, само че поради юридическата му трудност няма дефинитивно решение. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР